Kosovo oficiálně podává přihlášku do EU. V Praze ji převezme české předsednictví 

Vjosa Osmaniová na setkání Evropského politického společenství v Praze. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Balkánská země, jejíž nezávislost zatím neuznávají všechny členské státy EU, podává oficiální přihlášku do evropského bloku. Tu podle informací EURACTIV.cz převezme ve čtvrtek ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek.

Česká republika dlouhodobě podporuje nejen rozšiřovací politiku EU, ale i konkrétně Kosovo a jeho demokratické reformy. Jedním z výrazných témat českého předsednictví v Radě EU byla i vízová liberalizace pro Kosovo. Ta se české straně povedla vyjednat na konci listopadu. 

Kosovská politická reprezentace dlouhodobě ukazuje, že chce být součástí evropského bloku, ale i euroatlantických společenství, jak potvrdila i kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová na říjnovém setkání Evropského politického společenství v Praze. 

Nyní se představitelé Kosova vydávají do Prahy znovu, tentokrát s přihláškou do Evropské unie. Vzhledem k tomu, že ještě do konce prosince Česká republika předsedá Radě EU, dokument převezme český ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). 

Jedná se ale o bezprecedentní krok. Ne všechny členské státy EU totiž uznávají nezávislost Kosova. O několik kroků dál v přístupových jednání jsou také země, které jsou s Kosovem v otevřených diplomatických sporech, jako Srbsko, které svou přihlášku do EU podalo v roce 2009. 

Kosovo je balkánskou zemí, která se nachází v sousedství Srbska, Černé Hory, Albánie a Severní Makedonie a jejíž nezávislost je uznaná ostatními státy jen částečně. V regionu dodnes kvůli komplikovaným historickým etnickým otázkám panuje výrazné napětí. 

Připravování půdy? 

Právě účast všech těchto balkánských zemí na pražském summitu, včetně asi největších diplomatických rivalů – Kosova a Srbska, vyvolala určitou tenzi. Vůlí evropských lídrů bylo tyto znepřátelené strany dostat k jednomu stolu. Zatímco například u Arménie a Ázerbájdžánu se to podařilo, u Kosova se Srbskem nikoli.

Některé ledy v Praze neroztály. Kosovo a Srbsko se na summitu vyhnuly obloukem

Rozšířený evropský formát, jehož lídři a lídryně se ve čtvrtek vůbec poprvé sešli na Pražském hradě, zahrnoval i pozvánku pro Kosovo. Přítomnost země, jejíž nezávislost není stoprocentně mezinárodně uznaná, vyvolala organizační těžkosti. A také spoustu politických otázek.

„Žádná schůzka s paní prezidentkou rozhodně nebude,“ řekl dokonce pro EURACTIV.cz srbský prezident Aleksandr Vučić, Na pozdější tiskové konferenci se s lehkou ironií vyjadřovala i prezidentka Osmaniová, která upozorňovala, že s ní prezident Vučić rozhodně neseděl u jednoho stolu. 

Kosovská prezidentka si ale na pražském summitu vytvářela jiné bilaterální i multilaterální vztahy. Jednala s Francií, Německem, Slovenskem, Řeckem, Islandem nebo Švýcarskem. Členské země EU, které zatím neuznaly nezávislost Kosova, jsou Slovensko, Řecko, Španělsko, Rumunsko a Kypr. 

Kalendář