14. prosince 2022

Senátorský klub ODS a TOP 09: EET zrušíme, hladomor na Ukrajině byl genocidou

(www.ods.cz) Senátoři dnes rozhodují o zrušení elektronické evidenci tržeb (EET), kterou zavedl tehdejší ministr Andrej Babiš. Neúspěšný experiment hnutí ANO má skončit 1. ledna 2023. Senátoři budou také hlasovat o usnesení, které připomíná hladomor na Ukrajině z let 1932 – 1933 a označuje jej za genocidu. Odpovědnost za tento hladomor, při kterém dle odhadů zemřelo 3,5 - 6 milionů obyvatel Ukrajiny má tehdejší politické vedení Sovětského svazu v čele s Josifem Stalinem.

„Je správné, že se EET ruší v té podobě, kterou zavedla vláda ANO a ČSSD. Pokud chce někdo dobrovolně využívat nějakou z předností tohoto systému, je to na úvaze jednotlivých podnikatelů. Obecně si však nemyslím, že je správné, pokud jsou všichni sledováni. Než podnikatelům házet klacky pod nohy, bychom jim měli věřit, “ uvádí předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

Na dnešním jednání budeme schvalovat usnesení k připomenutí genocidy na Ukrajině v letech 1932 – 1933. Při tehdejším hladomoru zemřelo podle odhadů historiků 3,5 milionu až 6 milionů Ukrajinců. Tento hladomor však nevyvolala neúroda, ale politika špiček Sovětského svazu v čele se Stalinem. Ten zahájil v roce 1932 násilnou kolektivizaci venkova a do té doby soběstačným rolníkům sebral zabavil nejen mouku nebo hospodářská zvířata ale i osivo na následující rok. Tato historická událost je velmi podstatná, podle některých historiků šlo o cílenou snahu režimu zlikvidovat ukrajinské národnostní cítění,“ říká první místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Jan Grulich.

„Je zcela na místě ji označit za genocidu, kterou smrt milionů občanů Ukrajiny byla. V současnosti jsme dnes a denně svědky zločinů proti lidskosti, které páchá na Ukrajině Putinův režim, je tedy podstatné se jasně vypořádat i s minulostí a nedávat prostor interpretacím ruských historiků, kteří tyto události léta vykládají úplně jiným způsobem,“ dodává Grulich.