Firmu, která přestaví budějovický kulturní dům Slavie, vybere město později. Posunulo termín pro podání nabídek

14. prosinec 2022 15:20

Původně měl být známý už letos na podzim. Na vítěze tendru pro rozsáhlou rekonstrukci českobudějovického kulturního domu Slavie se ale stále čeká. Zájemci o zhotovení přestavby za zhruba 700 milionů korun dál kladou dotazy. Město tak termín pro podání nabídek opět prodloužilo. Podle projekčního ateliéru, který zvítězil v soutěžním dialogu, je návrh připravený správně. Radnice naopak nedávno poukázala na některé komplikace.

Nájemníci se ze Slavie museli vystěhovat k prvnímu říjnu, podání nabídek v tendru na zhotovitele teď město prodloužilo do konce ledna. „Přichází dotazy případných uchazečů o tu veřejnou zakázku, které musíme zodpovědět do tří pracovních dnů. A pokud to neuděláme, tak o tu dobu, o kterou se prodlouží odpověď, se automaticky prodlužuje podání finálních nabídek,“ vysvětluje náměstek primátorky Petr Maroš.

Na radnici teď také přišly dvě výzvy, aby se projekt na rekonstrukci budovy přehodnotil. Prostřednictvím dopisů je zaslali dva odborníci z Českého vysokého učení technického v Praze. Podle nich se v projektu dostatečně nezvážily památkové kvality původního objektu z 19. století.

Magistrát ale toto tvrzení odmítá. Památkový odbor města k záměru několikrát vydal kladné stanovisko. „Připravujeme odpověď v tom duchu, že pro vypořádání takových dotazů byl skutečně prostor během stavebního řízení a v tuto chvíli už je doba jiná,“ reaguje Petr Maroš.

Čtěte také

Na záměru přes tři roky pracovalo předchozí vedení města. To nové, vzešlé z podzimních komunálních voleb, projekt často kritizuje. První náměstek primátorky ale odmítá, že by ho chtělo zastavit. „My jsme ten projekt zdědili, ale určitě ho nezastavujeme. Už je v takové fázi, že myslím, že to ani není možné. Výběrové řízení musí proběhnout a vše závisí na tom, v jaké výši se sejdou nabídky a jestli vůbec nějaké přijdou,“ říká Petr Maroš.

Vítězný návrh spoluprojektoval architekt Jan Proksa, který žije a pracuje ve Vídni. Podle něj je o zakázku enormní zájem. „Těm firmám se dá větší prostor, než je obvyklé, to je velmi důležitý bod. Když dáte někomu prostor, aby se ptal, tak se ptá. Za mě je to řízení připravené velice dobře,“ podotýká.

Nové vedení radnice také poukazuje na příliš vysoké náklady projektu, které mají přesáhnout 700 milionů korun. Architekti připouští, že se dají najít úspory v řádech desítek milionů. Týkají se například vnitřního vybavení. „Jsou to věci, které nejsou spojené stavebně, to znamená věci, které se dají dovybavit, koupit později, ale nedá se očekávat, že celá budova bude stát polovinu,“ dodává Jan Proksa.

Podle podmínek dotace, o kterou českobudějovická radnice žádá, musí být přestavba kulturního domu Slavie hotová a zkolaudovaná v září roku 2025. Nejpozději začátkem příštího léta by proto měla zhotovitelská firma zahájit stavební práce.

Spustit audio

Související