InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Setkání nad knihou s diskuzí

    Úterý 30.4 14:00 - Knihovna, Blatná

  • Slet čarodějnic

    Úterý 30.4 16:00 - Koupaliště, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ukrajinské ženy poděkovaly Písečákům za jejich rychlou pomoc

 Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

PÍSEK – Ukrajinky žijící v Písku pozvaly ve středu 14. prosince obyvatele města i okolních obcí na ochutnávku ukrajinských Vánoc. Zájemci mohli okusit jídla, která se na Ukrajině podávají na vánoční hostině. Také se mohli dozvědět, jak se Vánoce na Ukrajině slaví. Zaznělo i několik koled.


Pod vánočním stromem na zasněženém Velkém náměstí v Písku se sešlo několik ukrajinských žen, aby poděkovaly Čechům za jejich velkorysost a pomoc, kterou jim po vypuknutí války na Ukrajině poskytli. Ženy připravily pochutiny, které se podávají o Vánocích na Ukrajině.

„Obrátily se na nás ukrajinské maminky samy od sebe, že by rády vyjádřily poděkování za to, že jim Písek a jeho občané poskytli okamžitou pomoc a že jim i nadále pomáhají. Jsou za tu možnost zdejšího ubytování moc rády," prozradila dobrovolnice Alexandra Zajíčková z Písku. Vzhledem k tomu, že Ukrajina má nyní problém s nedostatkem tepla a elektřiny, rozhodly se ukrajinské ženy jako součást akce uspořádat dobrovolnou sbírku na generátor, který by se zaslal na jedno z postižených míst.

Na přípravě typických ukrajinských jídel se podílelo hodně žen. Část z nich přišla ochutnávku nabízet. „Jedná o tradiční vánoční pokrmy Ukrajiny. Štědrý den u nás máme až 7. ledna a u štědrovečerní večeře podáváme až dvanáct chodů. Od každého pak sníme trochu. Dnes jsme tu lidem připravily speciální ukrajinský salát z červené řepy, pirohy se zelím nebo bramborem, vareniky, koláče s povidly, banánový dortík nebo třeba vatrušky," představila pokrmy Diana Trubicenová, která do Písku přijela z válkou hodně zasaženého Charkova. Spolu s ní podávaly ukrajinská jídla ve stáncích také Irina Milničuková a Irina Taranová, jenž pochází z Dněpropetrovské oblasti. 

Druhá část večera patřila vystoupení operní pěvkyně z Oděsy a nyní pracovnice písecké společnosti S.N.O.P. Oksaně Demjančukové , která zazpívala nejenom sama, ale také s ukrajinskými dětmi. Zazněly známé operní árie a tradiční ukrajinské koledy.

„Dnešní program si užívám. Ukrajinské jídlo je výborné. Hodně mi třeba chutnaly pirohy, které byly s masovou směsí. Já si pamatuji, že je dříve dělávala i má maminka, tak jsem si to alespoň připomněl. Ukrajinské rodiny s dětmi je potřeba podporovat. Nemají to teď zrovna lehké. V jejich domovech se válčí a oni jsou daleko od svých příbuzných," zmínil Josef Němeček z Písku. „Hodně mrzí, že jsem na této akci neviděla žádného zastupitele ani nikoho z rady města. Není tu ani zástupce písecké kultury. Myslím si, že všichni moc dobře věděli, že se tu tato akce dnes koná," dodala na závěr Alexandra Zajíčková.

Víc z akce přinesou Písecké postřehy.

 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Marta Fischerová 

    Reagovat

     

    ...."Hodně mrzí, že jsem na této akci neviděle žádného zastupitele města". Jo, vládne ANO, soudruzi fandí spíše Rusům, takže se není čemu divit. Už včera tady někteří soudruzi svými zápornými příspěvky perlili.

    Vloženo 15.12.2022 06:05:27

    • olleg 

      Reagovat

       

      Snad jednou všechno pochopíte a dozvíte se pravdu o Ukrajině.

      Vloženo 15.12.2022 18:00:17

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace