Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Mirošově mají zrekonstruovanou a přistavěnou zbrojnici, předána byla v polovině roku

První letní sobotu roku 2022 zažil Mirošov velkou slávu. 25. června tu totiž byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná a přistavěná požární zbrojnice. Slavilo se tu skoro přesně po 39 letech. V červenci 1983 byla totiž výstavba budovy sloužící mirošovským hasičům dokončena.

Ještě než si návštěvníci mohli prohlédnout její interiér, ochutnat bohaté občerstvení a zatančit na hudbu v podání Hořovické osmy, celou akci úvodním slovem zahájil starosta Mirošova pan Vlastimil Sýkora.

Poděkoval všem, kdo se na rekonstrukci a přístavbě budovy podíleli a vzpomněl i na ty, kteří před devětatřiceti lety v rámci dobrovolných brigád budovu postavili. Řada z nich byla mezi hosty i tentokrát.

Přečtěte siU hasičů v Mirošově přivítali novou Tatru Force a Mercedes Sprinter, s nákupem obou vozidel pomohla Evropská unie

Myšlenka rekonstruovat tuto budova přišla v roce 2016. O rok později byla zpracována projektová dokumentace. V roce 2018 byly přistavěny garáže pro nová zásahová vozidla.

Rekonstrukce a další přístavba začala vloni v září a byla ukončena kolaudací před několika dny,

popsal klíčové události posledních let starosta Sýkora.

Vyzdvihl také součinnost zhotovitele a mirošovských hasičů, díky níž nebyla v průběhu rekonstrukce činnost jednotky nijak významně omezena. Po něm se slova ujal velitel SDH Mirošov pan Michal Liška.

Když se poohlédnu zhruba o patnáct let nazpět, měli jsme v rámci činnosti naší jednotky asi 11 zásahů ročně. V loňském roce už jsme byli povoláni k sedmdesáti zásahům.

K obvyklým výjezdům k požárům, dopravním nehodám či padlým stromům přibyly například požadavky na desinfekce budov či transporty pacientů.

Ke všemu přitom potřebujeme nějaké prostředky a techniku, kterou musíme někde skladovat,

vysvětlil hlavní důvody, proč byla přístavba budovy požární zbrojnice nutná.

Na závěr oficiální části požehnal požární zbrojnici farář rokycanské farnosti pan Mgr. Marek Winiarski a starosta Mirošova Vlastimil Sýkora mohl dát pokyn k otevření vrat, aby se přítomní hosté podívali na výsledek rekonstrukce na vlastní oči.


Celá stavba stála 15 373 000 Kč. Dotací se podílelo Ministerstvo vnitra ČR, Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a Plzeňský kraj. Více než devíti miliony korun stavbu financovalo město Mirošov.

Původní zbrojnice se rozšířila o přístavek se skladem pohonných hmot, dílnou a věží, dále byla prodloužena garáž. V původní budově byly kompletně přestavěné interiéry. Nové je také sociální zařízení, šatny, kuchyně, školicí místnost, místnost CHTS a zasedací místnost.

Nezbývá než popřát mirošovským dobrovolným hasičům, kteří zachraňují životy i majetek, reprezentují Mirošov na sportovním poli a podílí se i na kulturním životě ve městě, aby jim budova dobře sloužila.

Mgr. Pavel Žižka, Jakub Maxa
Mirošovské střípky, www.mirosov.cz
Sdílet