Nový systém provzdušňování v čistírně v Majdaleně

blank

Technici z firmy ČEVAK zde dokončili výměnu aeračních elementů. Nový systém provzdušňování je totiž důležitý pro čištění odpadní vody. 

„Pod tímto názvem si mohou lidé představit zařízení, které zajišťuje provzdušňování vody v procesu jejího čištění. Její okysličování napomáhá životu bakterií, které při čištění odpadních vod hrají důležitou roli,“ vysvětlila vedoucí provozní oblasti Východ společnosti ČEVAK Olga Štíchová.

Práce trvaly několik týdnů, nejprve bylo třeba jednu linku odstavit a celou ji strojně i ručně vyčistit. Dále se provzdušňovací systém rozmontoval, vyčistily a vyměnily se jeho jednotlivé části. Před uvedeném do ostrého provozu bylo zařízení potřeba pečlivě otestovat. Stejný postup si vodohospodáři zopakovali i u druhé linky. Práce neměly na provoz čistírny vliv.

„Vzhledem k tomu, že se dělaly mimo letní sezonu, zvládla provoz pokrýt jedna linka. Původní aerační elementy byly již ve špatném stavu, nové zajistí lepší využití kyslíku ze vzduchu, minimální tlakové ztráty a tím i úsporu energie,“ dodala Štíchová.

Obec Majdalena se nachází v bývalém okrese Jindřichův Hradec. Žije zde zhruba 500 obyvatel. Majdalenou také protéká řeka Lužnice a vodní kanál Zlatá stoka. Na řece Lužnici se v blízkosti vesnice nachází vodácky nebezpečný jez Pilař, jehož vzdutí zajišťuje napájení Zlaté stoky.

Foto: Obec Majdalena

blank

Scroll to Top