zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Utřinos: výborná příprava pro jevištní praxi

Utřinos

autor: archiv divadla   

zvětšit obrázek

Divadlo Na Rejdišti uvádí od 30. listopadu 2022 hru Georgese Feydeaua UTŘINOS. V režii Pavla Šimáka hrají studenti 6. ročníku Hudebně dramatického oddělení Pražské konzervatoře. Po inscenaci PROBUZENÍ JARA je to další inscenace, kdy jsme měli možnost zhlédnout výsledky práce tohoto nadějného ročníku. Ono se řekne komedie, ale ve své podstatě je to větší dřina než jakékoliv skvostné drama. Jak studenti v tomto žánru obstáli?

Feydeau, považovaný za nejvýznamnějšího francouzského autora komedií hned po Moliérovi, si bránu ke slávě otevřel také díky této situační komedií UTŘINOS. V ní se setkáváme s váženou paní Vatelinovou, která by svého muže nikdy nepodvedla − tedy mimo případ, že by jí byl první nevěrný on. Když se na scéně objevuje údajná Vatelinova milenka (a její manžel), na pomoc se ženinou odvetou spěchá hned několik laskavých dobrovolníků. Jaká by to byla náhoda, kdyby se všichni setkali na jedné adrese? Kdo se dočká a kdo utře nos?
Tato jednoduchá otázka klade velké nároky na herecký projev. Každá postava má své charisma a charakter. Do daných milostných trojúhelníků vstupují další postavy - Sestra Luca a Matka představená, komisař a zejména psychiatr, recepční a další. V tomto ohledu režisér Pavel Šimák dokázal herce velmi citlivě obsadit do jednotlivých rolí. Ti se zase odměnili svým výkonem a výborně zvládli každý svou postavu. Vzhledem k tomu, že studenti nemohou věkově zapadat k daným postavám, musíme ocenit, jak si s tím vším poradili po stránce pohybové, charakterové i herecké.

Etudy a načasování jednotlivých situací je přesné. V celém představení vytvářejí souběh všech událostí tak, že je vše pro diváka uvěřitelné a hlavně přesvědčivé. K tomu všemu pomáhá improvizovaný hudební doprovod Jakuba Šafra (třídní pedagog). Všichni protagonisté na sebe navzájem výborně slyší a spolupracují.
Ondřej Kohoutek coby Hector Vatelin představuje maloměšťáckého milovníka umění, zaškatulkovaného do morálky poctivého a milujícího manžela a přesto… Lucienne Vatelinová v podání Katrin Weitzenbauerové je opět ztělesněnou věrnou milující manželkou, a přesto by ráda ochutnala ovoce stromů jiných.
Do mlýnku manželského i nemanželského žití se výborně míchá parodie na řeholní řád. Sestra Lucy Evi Zítkové je právě skvělá v tom všem harašení. Zejména když má k sobě doprovod nedoslýchavé Matky představené v podání Johany Kyselkové. A není divu, že celé to kolotání kolem umění, vyznání lásky, přetvářek a lží musí zaštítit univerzální herec a zpěvák Josef Fečo. Ten si přímo užívá všechny polohy, které mu nabízejí postavy: Jeana, bratra Geromeho, psychiatra a recepčního. Každý jeho výstup má jinou barvu a přesvědčivý výkon. Díky jemu je představení tmelené a nabývá dalšího spádu.

Důležité je, že v tom všem pelmelu neutře nos divák. Ten si určitě přijde na své. Může si užívat cizího pokrytectví a případné nevěry. Může si nechat zdát o případné možné nevěře a při tom se nestačí divit. Studenti 6. ročníku opět prokázali, že jsou na ostrý divadelní život dobře připravení. Věřím, že ani oni ve své budoucí kariéře neutřou nos. A to je velmi důležité, protože se na Pražské konzervatoři dobře připravili pro jevištní praxi.

Georges Feydeau: Utřinos
Překlad Eva Bezděková; režie Pavel Šimák; dramaturgie Radek Brož; scéna a kostýmy Zuzana Štěpančíková; hudba Jakub Šafr a pedagogické vedení: Kateřina Iváková, Jitka Nerudová.
Osoby a obsazení: Edmond Pontagnac (Vojtěch Flígr); Hector Vatelin (Ondřej Kohoutek); Ernest Rédillon (Antonio Šoposki); Narcisse Soldignac (Jakub Rezek); Lucienne Vatelinová (Katrin Weitzenbauerová); Clotilde Pontagnacová (Natálie Dvořáková); Maggy Soldignacová (Jana Hinková); Sestra Lucy (Eva Zítková); Armandine (Viktorie Čechová - 4. roč.); Jean, Gerome, psychiatr, recepční (Josef Fečo); Matka představená (Johana Kyselková) a Komisař (Alex Kavalčík - 4. roč.).
Premiéra v Divadle Na Rejdišti 30. listopadu 2022.

Divadlo Na Rejdišti je jako součást Pražské konzervatoře určeno pro jevištní praxi studentů především 5. a 6. ročníků hudebně dramatického oddělení, klasického i populárního zpěvu. Na tvorbě inscenací se ve spolupráci se studenty podílí profesionální režiséři, výtvarníci, choreografové, hudební skladatelé a další. Divadlo tak zaujímá význačné místo při vzdělávání na těchto odděleních. Výsledky práce studentů nejsou izolovány ve školních učebnách, ale naopak jsou nabídnuty širokému publiku. Tento kontakt s běžným divadelním provozem a diváckou obcí klade vysoké nároky nejen na úroveň celé inscenace, ale především na studenty samotné. Na jejich schopnosti a dovednosti nabyté v prvních čtyřech letech studia.

www.prazskakonzervator.cz

12.12.2022 11:12:39 Josef Meszáros | rubrika - Recenze

Časopis 17 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Bastard (Městské divadlo Brno)

Články v rubrice - Recenze

Mefisto: bezvýznamná rozhodnutí s kořeny zla

Robert Mikluš (Mefisto)

Činohra Národního divadla Praha se vrací do Státní opery. Pod vedením režiséra Mariána Amslera vstupuje na jev ...celý článek



Časopis 17 - sekce

HUDBA

HDK uvádí muzikálovou pohádku Zlatovláska

Zlatovláska (Hudební divadlo Karlín)

Hudební divadlo Karlín uvádí muzikálovou pohádku Zlatovláska režii v Filipa Renče. Na jevišti Malé scény HDK z celý článek

další články...

LITERATURA/UMĚNÍ

Fotografie Miloše Budíka v Praze

Vila Tugendhat ve fotografii Miloše Budíka

Muzeum města Prahy navazuje na výstavu Muzea města Brna Miloš Budík – Jsem fotograf, a představí hlavním celý článek

další články...