Zámečník třineckých železáren na penzi si našel v roce 2018 na internetových stránkách nabídku zhodnocení úspor. „Investoval jsem poprvé jen dva tisíce. Čekal jsem, kolik mi to vynese,“ říká Jiří Tobola.

VIP klient

Za tuto částku dostal opakovaně od firmy The Best Vouchers blahopřání, že se stává VIP klientem a jeho cesta k lepším nabídkám je otevřená. „Tak jsem zase investoval dva tisíce a byl zvědavý na výnos,“ pokračuje Tobola. Přišla i třetí lákavá nabídka, které neodolal. „Tvrdili mi, že zůstávám mezi dvacítkou těch nejvýznamnějších klientů,“ krčí rameny senior.

Dosud zůstalo pouze u slibů. Za šest tisíc získal Jiří Tobola pouze tři obálky. V každé mu poslali kartu z plastu, podobnou platební, a dopis. Nyní je bez základní investice i zisku. Podle jeho slov ho nikdo z firmy neinformoval, že si musí zprovoznit virtuální peněženku, a tím potvrdit nákup kryptoměny. Ombudsmana Blesku žádá, zda by mu mohl pomoci?

Při investování NIKDY nepoužívejte veškeré úspory!

Kryptoměny jako takové podle Ombudsmana Blesku Mgr. Lukáše Zeleného nejsou či nemusejí být podvodem. „Pro nezkušeného spotřebitele to je vysoce rizikové a téměř vždy nevýhodné. Pokud si někdo chce kryptoměny pořídit, a to i v současné době, kdy některé investiční společnosti s kryptoměnami krachují a hodnota kryptoměn se propadá, je dobré se nejprve poradit s odborníky a případně využít ověřené »směnárny«,“ tvrdí s tím, že obecně platí, že ke každé investici je vhodné přistupovat jako k rizikové.

A nikdy se k investování či nákupu kryptoměn nesmí používat veškeré úspory, případně se kvůli tomu zadlužovat. „Vždy si pečlivě ověřujte věrohodnost investičního poradce či společnosti. Rozhodně nespoléhejte jen na dobré slovo poradce či internetové recenze, ty může napsat kdokoliv, tedy i podvodník. Nespoléhejte se ani na to, že podvodný web poznáte podle vzhledu.

I podvodné webové stránky investičních platforem bývají profesionálně zpracované, často umožňují vytvoření uživatelského účtu a sledování, samozřejmě podvrženého a fiktivního, portfolia,“ uzavřel Zelený.

Ombudsman Blesku: Může podat trestní oznámení

Stejně jako v předchozích případech paní Ottové a pana Valtra se Ombudsman Blesku Mgr. Lukáš Zelený obává, že šance pana Toboly získat »investované« peníze zpět není reálná. „I po pročtení zkušeností mnoha dalších spotřebitelů, které jsou popsány na internetu, a přes značnou snahu dopátrat se bližších údajů o nabídce společnosti The Best Vouchers, je téměř nemožné cokoliv nalézt, tedy až na ne zcela důvěryhodně vypadající webové stránky. Není zřejmé, kdo za nabídkou stojí, jak ho kontaktovat, co tato nabídka zahrnuje, jaké jsou její podmínky, jak funguje model této »investice« či jak ji ukončit,“ shrnul Lukáš Zelený. Ombudsman radí podat trestní oznámení. Ústně na služebně Policie ČR či na Státním zastupitelství, nebo písemně.

Mgr. Lukáš Zelený
Autor: Jiří Koťátko

Škoda se sčítá

Pro spáchání trestného činu podvodu je nutné způsobení škody nikoliv nepatrné – tedy alespoň ve výši 10 000 Kč. „Tato hranice sice není v případě pana Toboly překročena, ovšem je velmi pravděpodobné, že trestní oznámení již podali i další poškození klienti. A způsobená škoda se sčítá,“ zdůrazňuje dále Lukáš Zelený a pokračuje:

„Opět bych apeloval na všechny spotřebitele, aby byli neustále obezřetní. Nejrůznější šmejdi jsou kreativní a snaží se ke spotřebitelům jakýmkoliv způsobem vloudit s nabídkou čehokoliv. Vždy je třeba myslet na důležitou a základní poučku, že ta nejlepší nabídka za námi nikdy nepřijde sama, ale že si ji musíme sami aktivně vyhledat.“

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU?

NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY

Na adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7 nebo na e-mailovou adresu: ombudsman@cncenter.cz

Nezapomeňte připsat také svoje telefonní číslo. Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz!

 

Video
Video se připravuje ...

NFT - Nezaměnitelný token Videohub

Fotogalerie
5 fotografií