Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Ivo Kubečka

    Foto archiv

    Ivo Kubečka

    9. 4. 1945  Petřvald –  15. 12. 2022 Praha

    Herec, za svou kariéru vystřídal řadu divadel v Čechách i na Moravě (Ostrava, Zlín, Praha, Šumperk, Jihlava, Olomouc, Brno), od roku 1992 byl v angažmá v pražském Divadle pod Palmovkou.

    Od dětství recitoval a hrál amatérské divadlo, věnoval se i sborovému zpěvu. Po maturitě na gymnáziu v Orlové se až na druhý pokus dostal na brněnskou JAMU, obor herectví, kde byli jeho spolužáky Jiří Pecha, František Hromada, Otakar Prajzner, Hana Frejková, Barbara Plichtová, Eva Jelínková či Drahomíra Hofmanová. Ve stejném ročníku studovali i režiséři Peter Scherhaufer a Zdeněk Pospíšil, kteří v té době zakládali Divadlo Husa na provázku a v jejichž studentských inscenacích vystupoval. JAMU absolvoval v roce 1967. Během tří let pak prošel dvěma krátkými angažmá v ostravském Divadle Petra Bezruče a v Divadle pracujících v Gottwaldově (dnes Městské divadlo Zlín), kde hrál například ve Filosofské historii nebo Nápadnících trůnu.

    Zleva Ivo Kubečka (Pepel), Jiří Pecha (Škrtílek) a Hana Frejková (Řeznice) v dramatizaci pohádky J. Š. Kubína Strakatý máslo (r. Peter Scherhaufer, prem. 5. 10. 1966, Činoherní studio JAMU Brno). Foto Oldřich Pernica

    Počátkem sedmdesátých let krátce zakotvil i v Praze – jednu sezónu (1970-1971) odehrál v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (dnes Švandovo divadlo). Následovalo dvouleté angažmá v divadle Maringotka (1971-1973), kterého si velmi cenil. Tehdy také dostal první příležitosti před kamerou v televizi i filmu (Láska, 1973; Dny zrady, 1973; Sokolovo, 1974; Pavlínka, 1974).

    Po vynuceném zániku Maringotky našel nové zázemí v Severomoravském divadle v Šumperku a v Horáckém divadle v Jihlavě (1973-1977), kde byl pověřen velkými hereckými úkoly (Cyrano z Bergeracu, Bratři Karamazovi, Noc na Karlštejně). Tehdy se také objevoval v ostravské televizní produkci (seriál Kamenný řád, 1975).

    Na delší dobu (1977-1988) pak zakotvil v Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci (dnes Moravské divadlo olomouc), kde opět hrál velké role světové klasiky (Hamlet, Idiot).

    Zleva František Derfler (Knappe), Ivo Kubečka (Werner) a Jan Grygar (Schlizout) v Steigerwaldově Neapolské chorobě (r. Václav Lautner, prem. 12. 1. 1989, Státní divadlo Brno). Foto Vladislav Vaňák

    Důležitou etapou v jeho herecké dráze byly čtyři sezony (1988-1992) ve Státním divadle v Brně (dnes Národní divadlo Brno), kde byla jeho nejúspěšnější rolí postava Hoke Coleburna v inscenaci Projížďky paní Daisy. Znovu zde hrál i v klasice (Jan Hus, Jak se vám líbí) a také v hrách moderních českých autorů (Asanace, Marketa Lazarová).

    S Radkem Valentou (August August, august) jako Inspektor manéže v Kohoutově hře August August, august (r. Petr Kracik, prem. 9. 3. 2012, Divadlo pd Palmovkou, Praha). Foto Kristina Sitková

    V roce 1992 přijal angažmá v souboru Divadla pod Palmovkou, ve kterém působil až do letošního listopadu. Ztvárnil zde dlouhou řadu rolí, z nichž jmenujme Raymonda Assa (É. Pataki: Edith a Marlene), Akimova (L. N. Tolstoj: Vláda tmy), Simonova-Pisčika (A. P. Čechov: Višňový sad), Schikanedera (P. Shaffer: Amadeus), lorda Mortona (R. Bolt: Ať žije královna!), Turkla (D. Wasserman: Přelet nad kukaččím hnízdem), Carbona de Castel-Jaloux (E. Rostand: Cyrano z Bergeracu), strýčka George (M. Cooney: Nájemníci pana Swana), Pana Knurra (K. Mann, A. Mnouchkine: Mefisto), Inspektora manéže (P. Kohout: August August, august), Horsta Schillingera (A. Lustig: Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou) či Lloyda Raftinga (R. Bean: Sám na dva šéfy).

    S Hanou Seidlovou (Edith) v inscenaci hry Évy Pataki Edith a Marlene (r. Pavel Pecháček, prem. 23. 2. 1996, Městské divadlo Most, obnovená prem. 22. 9. 1999, Divadlo pod Palmovkou, Praha). Foto archiv DpP

    Po listopadu 1989 se objevil už jen v několika filmech, např. Zapomenuté světlo (1996) nebo Mazaný Filip (2003), či v menších rolích i v televizních seriálech. /Více o jeho filmových a televizních rolích zde./

    Celkem ztvárnil za svůj život více než sto padesát divadelních rolí. Jeho doménou byly zejména postavy s komickým a tragikomickým potenciálem, ve kterých mohl naplno rozvinout svůj talent postihnout absurditu, komiku, radost i smutek lidského života.

    Na jevišti Divadla pod Palmovkou naposledy vystoupil 1. listopadu tohoto roku v roli Raymonda Assa v inscenaci Edith a Marlene.

    O jeho úmrtí dnes Divadelní noviny informovala Markéta Hanušová, tisková mluvčí Divadla pod Palmovkou. Podrobnosti úmrtí si podle ní rodina nepřála zveřejnit.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 16. prosince 2022

    Komentáře k článku: Zemřel Ivo Kubečka

    1. DN

      Avatar

      Podle sdělení
      mluvčí Divadla pod Palmovkou Markéty Hanušové, se pohřeb bude konat pouze v kruhu rodinném. Datum a místo si rodina nepřála zveřejňovat.

      18.12.2022 (12.57), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,