Hlavní obsah

Zablokování účtů novinářů? EU hrozí Twitteru sankcemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Berlín

Elon Musk sliboval, že jako nový šéf Twitteru vrátí na tuto sociální síť „absolutní svobodu slova“. Jeho reálné činy ale tomu moc neodpovídají. Poté, co zablokoval účty na Twitteru několika novinářům, mu Evropská unie pohrozila sankcemi. Tvrdě současné dění na jedné z nejpopulárnějších sítí světa kritizuje také Německo, podle kterého nelze svobodu tisku libovolně zapínat a vypínat. Výhrady má i Británie.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová na Twitteru zprávy o „svévolném pozastavení“ účtů novinářů označila za znepokojivé. Připomněla, že dodržování svobody médií vyžadují zákony sedmadvacítky, čehož by si měl být Musk vědom. „Existují červené linie. A brzy sankce,“ napsala také.

„Máme s tím problém,“ vzkázalo společnosti Twitter německé ministerstvo zahraničí a přidalo náhledy zablokovaných profilů některých novinářů. „Níže uvedení novináři nás od pátku také nemohou sledovat, komentovat a kritizovat,“ doplnila německá diplomacie. Mluvčí německé vlády Christiane Hoffmannová pak poznamenala, že Berlín se vzrůstající obavou sleduje, co se na Twitteru děje, a klade si otázku, jaké důsledky z toho vyvodit.

Britský ministerský předseda Rishi Sunak dal v pátek skrze svého mluvčího najevo, že sociální sítě musí být schopny zajistit rovnováhu mezi ochranou svých uživatelů a svobodou projevu. Podle chystaného britského zákona bude mít i Twitter zakázáno zablokovat uživatele, pokud neporuší pravidla této sociální sítě, připomněl.

Twitter zablokoval účty prominentním novinářům, kteří informovali o Muskovi

Internet a PC

Twitter zablokování účtů novinářů, kteří jsou mimo jiné redaktory deníků The New York Times, The Washington Post nebo stanice CNN, zdůvodnil tím, že se dopouštějí takzvaného doxingu, tedy veřejného sdílení soukromých informací. Mají být potrestáni zablokováním na sedm dní.

Musk, který firmu Twitter koupil na konci října za 44 miliard dolarů (téměř 1,1 bilionu Kč), se přitom označuje za absolutního zastánce svobody slova. I o Twitteru tvrdil, že musí být svobodnější než dosud a jedním z jeho prvních kroků bylo rozhodnutí o tom, že se na platformu může vrátit bývalý americký prezident Donald Trump i další kontroverzní politici.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Elon Musk

Odcházejí celebrity a inzerenti

Z obav, že by se na Twitteru nyní mohlo objevovat více závadných příspěvků od uživatelů, protože je Musk nechce tolik regulovat, inzerci na této síti pozastavily koncern Volkswagen, automobilka General Motors nebo výrobce léků Pfizer. Výrazně její objem snížila i společnost Apple.

Odchod z Twitteru od té doby oznámili například herci Jim Carrey a Whoopi Goldbergová, supermodelka Gigi Hadidová či hudebník Jack White ze skupiny The White Stripes nebo zpěvák Elton John. Hadidová označila Twitter pod Muskovým vedením za „žumpu nenávisti a fanatismu“. Muska nicméně mnozí obdivují a vzhlížejí k němu jako k vizionáři bez ideologické zátěže mainstreamových médií, který na Twitter vrátí svobodu slova.

Musk požene k soudu uživatele Twitteru, který sledoval pohyb jeho letadla

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám