Hlavní obsah

Za Vojtěcha přišel o místo, teď chce doplatit miliony

Foto: vláda.cz

Adam Vojtěch ještě jako ministr zdravotnictví. Rozhodl, že lidovec Tom Philipp nebude náměstkem.

Reklama

Poslanec KDU-ČSL Tom Philipp přišel v červnu 2018 o post náměstka ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Bránil se proti vyhazovu žalobou a uspěl, nyní chce doplatit ušlou mzdu.

Článek

Lidovecký poslanec Tom Philipp chce po Ministerstvu zdravotnictví doplatit mzdu, o kterou přišel po zásahu někdejšího šéfa resortu Adama Vojtěcha (za hnutí ANO).

Tehdy před čtyřmi lety v červnu se Tom Philipp měl stát Vojtěchovým náměstek pro ekonomiku a zdravotní pojištění, avšak na popud tehdejšího ministra bylo převedení na post náměstka zneplatněno.

Tom Philipp podal kvůli tomu žalobu, letos na konci srpna definitivně uspěl u Nejvyššího správního soudu. Pak se začal domáhat náhrady za ušlé peníze.

„Požádali jsme (s advokátem) Ministerstvo zdravotnictví o doplacení platu do doby mého vyřazení ze služby a také o úhradu další ušlé mzdy,“ uvedl pro Seznam Zprávy Tom Philipp, který je v současné době poslancem Sněmovny a také mimo jiné předsedou správní rady VZP.

Částka, o kterou Tom Philipp přišel, by celkově mohla vystoupat na miliony korun. Část - zhruba 140 tisíc - už mu stát poslal. Šlo o doplatek z doby, kdy pobíral šest měsíců 80 procent platu.

„Ministerstvo zdravotnictví se již s právním zástupcem účastníka řízení dohodlo,“ uvedl mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Jenže Tom Philipp o žádné dohodě neví a říká, že jeho právník zažádal o další peníze za období, kdy mohl náměstkem ministra ještě být. Což by mohlo být zhruba až 5,3 milionu. A tyto peníze zatím nedostal.

Tom Philipp také připomněl, že státní tajemníci Ministerstva zdravotnictví respektive Ministerstva vnitra si po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu jeho případ přehazovali několik měsíců. „Ale když řešili můj vyhazov, zvládli to za pár hodin,“ doplnil Philipp.

Adam Vojtěch, který jako ministr zdravotnictví Philippův případ vyvolal a je nyní už českým velvyslancem ve Finsku, se zatím k dotazům redakce nevyjádřil.

Jak se Vojtěch zbavil Philippa

  • Jen několik dní poté, co se Adam Vojtěch stal v prosinci 2017 ministrem zdravotnictví, schválila vláda premiéra Andreje Babiše novou systemizaci úřednických míst.
  • Podle ní bylo zrušeno místo náměstka pro zdravotní pojištění, kterým Tom Philipp v té době byl.
  • Philipp se poté zúčastnil výběrového řízení na pozici náměstka pro ekonomiku a zdravotní pojištění, z kandidátů získal nejvíce bodů, ale výběrové řízení bylo poté zrušeno.
  • V červnu 2018 byl Philipp převeden na místo náměstka pro ekonomiku a zdravotní pojištění, ministr Vojtěch však ve stejný den dal podnět náměstkovi ministra vnitra pro státní službu Josefu Postráneckému, aby označil toto rozhodnutí za neplatné.

Tom Philipp přitom není jediným, kdo u soudu kvůli podobné situaci uspěl. I když zatím nepravomocně, vyhověl soud také žalobě Petra Landy. Ten byl také jedním z těch, koho se v prosinci 2017 dotkla velká vlna změn na ministerstvech, kterou vláda premiéra Andreje Babiše, aniž by získala důvěru, po svém jmenování spustila.

V rámci takzvané systemizace bylo Landovo místo zrušeno. Jako náměstek pro ekonomiku pobíral plat 90 752 korun. Druhého ledna 2018 byl odvolán a na konci května byl převeden na místo ředitele odboru hospodářské správy. Byl pak zařazen do platové třídy o tři stupně nižší, a přišel tak zhruba o 42 tisíc korun.

Landa se proti převedení bránil. Podal odvolání do rukou náměstka ministra vnitra pro státní službu. Ten ale rozhodnutí státního tajemníka Ministerstva zdravotnictví potvrdil.

Následně se tak Landa obrátil na pražský Městský soud a ten mu dal za pravdu. Případ ale není ještě u konce. Řeší ho nyní Nejvyšší správní soud. Pokud nakonec Landa uspěje, i on bude požadovat – jak už dříve řekl – doplacení peněz.

Reklama

Doporučované