Fejeton Jakuba Boudy: O kandidátovi. Chceme, aby byl na Hradě idiot?
S největší pravděpodobností nevytváří krávy mléko v žaludku. Leda by o tom rozhodl prezident. Ilustrační snímek
Zajímavosti

Nemyslím si, že kandidát na prezidenta by měl být nějaký věhlasný astrolog. Koneckonců lety do vesmíru nejsou v jeho náplni práce. Uznávám, že Jaroslav Hašek toho napsal hodně a sečtělý člověk má pak problém ve vteřině zvolit jedno z jeho děl jako nejlepší a je nutné brát v potaz i fakt, že obrázek Švejka na vozíčku v posledních letech dost splynul s dalším invalidou, který je stejně jako Švejk, postavou tragikomickou.

A upřímně, proces výroby mléka dokážu i já sám popsat jen mlhavě, ačkoli je s podivem, že majitel největšího zemědělského družstva v republice to ani náznakem netuší, a s drzostí sobě vlastní lže dětem, že se to děje v žaludku, aniž by přitom upřesnil, zda se jedná o čepec, bachor, slez či knihu. Ale když jedinou knihu, kterou znáte, je ta, co za vás napsal někdo jiný, může se to stát.

Co z toho plyne? Plyne z toho jedno zásadní poučení, že vzhledem k omezeným pravomocem může být prezidentem kdejaký idiot, nehovořící plynně ani jedním jazykem, považující Měsíc za planetu, lidi za hlasy a hlasy za zbytečné, pokud nejsou pro něj.

Navíc může být zatížen obviněním z trestného činu. Dále z toho plyne, že prezidentem se může stát třeba i Karlos Vémola. Když by ho nesrazilo žádné zranění před důležitou schůzkou, dokázal by si jistě alespoň srovnat kancléře, a navíc by mohl příkop naplnit pašovanými tygry.

Zbývá ale otázka. Chceme, aby byl na Hradě idiot? Nebylo už toho dost?

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru