Chybějí nám lídři, říká zlínská legenda Kožela o stavu místního hokeje

  11:23
V srpnu oslavil už 84 let, ale pořád je ve výborné formě. „Asi za to může sport a geny,“ směje se Bohumil Kožela, žijící kronika zlínského hokeje a dlouholetý hráč, trenér a funkcionář. Jen té radosti z hokeje už tolik nemá, jeho milovaný klub letos na jaře po 42 letech sestoupil z nejvyšší soutěže. Legenda zlínského hokeje mluví o současné situaci klubu, výchově mládeže či derby se Vsetínem.
Bohumil Kožela (vlevo) přijímá gratulace, jeho dres byl slavnostně vystaven ve...

Bohumil Kožela (vlevo) přijímá gratulace, jeho dres byl slavnostně vystaven ve zlínské hale. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Chodíte ještě na zimní stadion?
Chodím, letos jsem ještě nevynechal zápas. Hokej mě pořád baví, i když rozdíl mezi extraligou a první ligou je značný. Velké překvapení pro mě i moje kamarády a bývalé trenéry, s nimiž na utkání chodívám, je, že všechny týmy v první lize výborně bruslí. Je to vyrovnaná soutěž, rozhoduje technická dovednost, kterou u našich bohužel trochu postrádám. A taky se mi nelíbí, že jsme přešli na hokej, který není tvořivý a konstruktivní. Často se stává, že obránce nastřelí puk na útočníka, který ho protečuje do útočné třetiny, a tam o něj zase bojujeme.

Teď by to vzal jenom srdcař. Peníze zajistím, říká zlínský manažer Hamrla

Proč to podle vás Zlínu nejde?
V týmu chybí lídři. Kluci jako Kubiš nebo Ondráček jsou bojovníci a dříči, ale nejsou to lídři typu Lešky nebo Čajánka, kteří by udávali tón hry. Hodně se čekalo od Tondy Honejska, ale ten je pro mě velkým zklamáním. Podává nevyrovnané výkony, jednou mu to jde a třikrát ne. Takhle se vůdci týmu nechovají. Ani hráči, kteří přišli, nemají takovou úroveň, jak jsme si mysleli. Líbí se mi například Illéš nebo Mrázek, to jsou šikovní útočníci, ovšem od nich nelze čekat, že mančaft okamžitě potáhnou. A samostatnou kapitolou je obrana.

Tou se přitom Berani dlouhá léta chlubili.
Byli jsme zvyklí hrávat podle obranné šablony a dodržovat ji. Dnes neumíme udržet těsný náskok, hra vzadu nemá systém a beci hrají hurá hokej ve stylu „třeba to vyjde“. Takový Dan Gazda je útočný obránce, který je na ledě pořád někde vpředu, ale v defenzivě má bohužel mezery. Fanoušek vidí, že dá gól, ale kdo si všimne, že zároveň třeba dva zaviní? Na tom by měl zapracovat, pokud chce hrát ve vyšší soutěži. Aspoň že v bráně máme oporu, Dan Huf se mi líbí. Má klasický brankářský styl a nedělá zbytečné pohyby jako Kaša (Libor Kašík). Toho možná psychicky sráží, že není jasnou jedničkou, jeho výkony nejsou přesvědčivé.

Klub má za sebou zemětřesení ve vedení, kam před dvěma týdny nastoupil nový jednatel a generální manažer Robert Hamrla. Co od něj čekáte?
Jsem rád, že je zpátky klasický model řízení, který byl i za mě, kdy jsem byl generálním manažerem. V klubu musí mít jeden člověk poslední slovo a také zodpovědnost. Zlínský hokej byl dlouhá léta založený na pospolitosti hráčů, trenérů a vedení, což se nyní trochu narušilo. Tým byl vždy založený na místních odchovancích a posunování mladých hráčů z juniorky do A týmu. A pozor, ne jen na jednu dvě sezony, ale trvale. Co bude teď, pokud nepostoupíme hned zpátky do extraligy? Agenti posbírají cizí hráče, ti půjdou pryč a nám tady zůstanou zase jen místní.

Extraligových ambicí se nevzdáváme, říká nový kouč zlínských hokejistů Říha

Co byste na Hamrlově místě dělal s kádrem?
Během posledních let jsme pustili hráče, jako jsou Valenta, Šlahař, Urbanec, Klhůfek a další, kteří dnes hrají první ligu a výkonnostně jsou na úrovni těch, které jsme letos v létě přivedli odjinud. Třeba zbavit se Šlahaře byla velká chyba, umí dávat góly a letos nastupuje na střídavé starty v extralize za Vítkovice. Tady mohl být nosným pilířem týmu. Zkusil bych tyto kluky přilákat zpátky, ke klubu mají pořád vztah. Nevidím jinou cestu, jak opět získat pod nohama zlínskou půdu.

Víte, co mi přijde nejhorší? Že spoustu dlouholetých fanoušků už dnes dění ve zlínském hokeji tak irituje, že ztratili veškerou chuť na zápasy chodit.
Tomu rozumím. Prožíváme velké ohrožení přízně klubu do budoucna, stejně jako se vychovávají hráči, tak se musí neustále budovat základna nových a mladých fanoušků. Dlouhá léta se tady chodilo na hvězdy, jako byli Čajánek, Leška, Balaštík a další. V tom se mělo pokračovat, dnes by podobnými osobnostmi byli Holík, Zámorský a další. Mohli jsme to na nich postavit a k nim dávat levnější hráče, kteří by vedle nich rostli. V týmu vždy potřebujete kostru tahounů, o něž se můžete opřít, pak se dá postavit zbytek týmu i z průměrnějších hráčů. Co myslíte, kde by byly extraligové České Budějovice bez Gulaše s Pechem? Hrály by baráž.

O spoustě klubových odchovanců se říká, že neumí hrát jinde než ve Zlíně. Vidíte to stejně?
Ano, u některých platilo, že nejlépe hráli, když byli obklopeni týmem plným svých kamarádů. Pak cítili důvěru. A když to měli jinde táhnout sami, už to nešlo. Třeba Honejsek byl skvělý v lajně s Čajánkem a Veselým, kteří ho „dělali“ a nutili k lepším výkonům. On sám to nemá povahově v krvi, i když hokejové myšlení má, ale je to prostě jiný typ. I s tímto musí dobrý manažer počítat při skladbě mužstva.

O mantinel se opírá Ladislav Maršík (číslo 16), vpravo stojí s číslem 9 Bohumil Kožela. Oba patřili mezi klíčové hráče Zlína.

Vy si pamatujete 70. léta, kdy Zlín střídal pobyt v nejvyšší soutěži a první lize. Jak těžké tehdy bylo postoupit?
Jednodušší to bylo díky dvěma aspektům. Zaprvé byl skoro nulový pohyb na hráčském trhu, takže i po sestupu zůstal tým pohromadě a neoslabil. A zadruhé se nehrála baráž proti celku z nejvyšší soutěže, ale porovnávali se vítězové první ligy z Česka a Slovenska. Úroveň soutěží byla vysoká, všichni nejlepší hráči tehdy hráli doma. Bylo to vždy psychicky náročné, hlavně baráž o postup. Právě v takových utkáních se nejvíce projeví, když máte odchovance.

Čím to, že Zlín byl vlastními hráči tak vyhlášený?
Náš vzor byl Litvínov, Kladno, Pardubice nebo Vítkovice. Do Litvínova jsem se jezdil dívat, měl jsem dobrý vztah s Ivanem Hlinkou. Zaujalo mě, že už tehdy tam měli jednu ledovou plochu, která fungovala celý rok i přes léto a děti si tam chodily zabruslit. Tak malé město a tolik skvělých hráčů, to je neuvěřitelné. Zmíněné kluby nás inspirovaly a postupně jsme to dotáhli až skoro k dokonalosti.

Jak jste vybírali mladé hráče?
Chodili jsme třeba po školách a žádali učitele, aby nám dali seznam sedmi osmi nejlepších kluků z tělocviku, které jsme pak pozvali na hokejový výběr. Ten trval dva dny, bylo to o víkendu u škol a v tělocvičně. Sešlo se nám 350 až 400 už předem vybraných dětí a z nich jsme pak vzali 30–35 do jedné třídy. Talentovaní kluci tak rostli se svými vrstevníky a vzájemná spolupráce, ale i soutěživost je posouvala dopředu. Kdo na to neměl, většinou sám skončil.

Dnes to musí mládežnickým trenérům znít jako sci-fi.
Nyní se dělá spíš nábor. Luděk Bukač ve své knize píše, a teď ho budu parafrázovat, „my jsme jen dali hráčům prostor, aby mohli využít svůj talent“. Když dnes přijde tatínek, že chce ze syna mít hokejistu, v klubu ho naučí bruslit, ale nemůžou mu dát ten dar hokejového myšlení. To nejde naučit, hráč to musí mít v sobě. Ústřední mládežnický trenér ve Zlíně Kotek říkal rodičům: „My vám kluka vezmeme do klubu, bude tady trénovat, ale nemůžeme zaručit, že z něj bude druhý Holík. Co vám můžeme zaručit, je to, že nebude mít čas flákat se a naučí se věcí, které se mu v životě budou hodit.“ Hokej a kolektivní sport obecně dává mladému člověku základ do života, disciplínu, schopnost spolupracovat s ostatními. A taky naučit se prohrávat, protože bez toho nemůžete vítězit.

Trenér Miloš Říha na tréninku zlínských hokejistů.

Mluvíme spolu krátce před nedělním derby mezi Zlínem a Vsetínem. Jak na vzájemné zápasy v minulosti vzpomínáte?
Každý si pamatuje na Čechmánka a další hráče, kteří brblali, že tady nemají místo a musí jít hrát jinam, třeba na Vsetín. Takových případů bylo víc, ale třeba Tonda Stavjaňa mi říkal, že po návratu ze zahraničí měl obavu, že jeho výkonnost nebude ve Zlíně stačit, a šel to do Vsetína dohrát do první ligy. Vůbec nečekal, jaký to tam nabere směr. Rosťa Vlach se tady zase nedohodl s vedením na podmínkách. Já se snažil vzájemné vztahy obrušovat, s Olinem Šteflem a dalšími lidmi ze Vsetína jsme vycházeli dobře. I mezi hráči to bylo bez větších problémů, spíše diváci to brali vyhroceně. Tady se musím vrátit k letošnímu prvnímu derby a urážlivou choreografii, kterou vytáhla část fanoušků Zlína. Až mě zabolelo u srdce, co předvedli. Bylo to hloupé a šlo o hrubou chybu klubu, že takovou věc na svém stadionu dovolil.

Jak jste brali, že vás Vsetín dlouhá léta válcoval?
Je škoda, že jsme nevyhráli první finále v roce 1995, tam jsme na ně měli. Potom už byl rozdíl ve financích obrovský. Ve druhém valašském finále proti nám hráli Dopita, Patera, Procházka a další, snad půlka týmu byli reprezentanti. Tak silné mužstvo šlo jen těžko porazit.

Hokejový Zlín strádá i po sestupu. Důvodů je spousta

Zní to možná kacířsky, ale nemáte dojem, že ve Vsetíně to dnes funguje lépe než ve Zlíně?
Souhlasím. Je to zdravě nastavený klub, který má za sebou finančně silné sponzory a celkově je konsolidovaný. Do hokeje tam dělá Tesil (Radim Tesařík), což je poctivý a pracovitý kluk. Nezbývá než věřit, že i hokej u nás ve Zlíně se dá zase dohromady.

Hvězdy klubu pohledem Bohumila Kožely

Jiří Vodák
„Obrovský srdcař s vynikajícím bruslením. Taky cholerik, který všechno prožíval naplno a z ledu ho šlo těžko dostat. Byl z generace, která neprošla v mládeži takovými podmínkami, jako měli jinde.“

Jiří Králík
„Profesor hokeje. Měl úžasný postřeh a přehled ve hře, perfektně dirigoval spoluhráče a dával obranné hře řád. Jako jeden z prvních gólmanů se naučil cíleně vyrážet puky do rohu, a tím snížit riziko dorážet. V bráně působil velmi klidně.“

Rostislav Vlach
„Měl skvělý fyzický fond a dlouhé ruce, díky nimž dosáhl snad na každý puk. Na ledě byl vitální, uměl výborně bruslit. Jako člověk je nesmírně empatický a výborně se s ním spolupracuje. Aktivně hrál až do 43 let, což byl ve své době úkaz.“

Antonín Stavjaňa
„Inteligentní a bezkonfliktní člověk, který se uměl učit od jiných. Na ledě dokázal předvídat hru, pozičně byl fantastický. I díky tomu hrál čistě a nebyl vylučovaný. Přitom uměl rozdávat bodyčeky.“

Luděk Čajka
„Co k Luďkovi říct... (chvíli se odmlčí) Příjemný člověk, hokejově tvárný s obrovskou chutí se zlepšovat. Byl vysoký a limitovala ho obratnost, ale uměl to vynahradit pohybem, střelbou, hrou do těla. Nepochybuji, že by se prosadil v NHL. Moc mě mrzí, co se mu stalo.“

Miroslav Okál
„Takový zlínský samorost. Odolný, tvrdý, nekompromisní hráč, který nevynechal jedinou možnost se s někým srazit. Vůdčí typ, dlouhá léta hrál v první lajně se Štraubem nebo Čajánkem. V roce 2004 jsem mu jako prezident APK předával mistrovský pohár, to byl vrchol mojí funkcionářské kariéry.“

Josef Štraub
„Od hokejového boha dostal dar schopnosti nezištné spolupráce, Pavlovi Janků pomohl k titulu nejlepšího střelce. Velmi chytrý hráč, nepostradatelný na ledě i v kabině. Měl přirozenou autoritu a lidi ho milovali, uměl si je získat.“

Martin Hamrlík
„Hráč s mimořádnou láskou k hokeji, je obdivuhodné, jak se po svém vážném onemocnění dokázal vrátit na led. Měl neskutečný cit pro přihrávku i koncovku, při střelbě málokdy minul bránu. Ve své době nejlepší obránce extraligy.“

Petr Čajánek
„Ze všech našich hráčů toho dokázal nejvíc. Stratég a bojovník, pro něhož nebyl žádný puk ztracený. Dovedl mužstvo namotivovat a být jeho motorem, po jeho boku nešlo nic ošidit. Náročný na sebe i na své okolí, díky tomu se vypracoval, ač v mládeži nebyl nejtalentovanější.“

Petr Leška
„Nezapomenu, jak seděl u mě v kanceláři a říkal: ,Pane Koželo, já chci ze Sparty zpátky do Zlína. Tady znám každý metr ledu.´ Geniální nahrávač, jeho žabky a přihrávky, to bylo pohlazení po duši. V civilu skromný a pokorný člověk.“

Jaroslav Balaštík
„Brilantní střelec, který navíc často dával rozdílové branky, čímž byl pro tým ještě cennější. S Leškou a Hamrlíkem si nahrávali snad poslepu, Jarda přitom vždy uměl najít místo, odkud dá gól. Odolný hráč, snesl spoustu ran od obránců.“

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Sedlák trest za střet s Marinčinem nedostal, Vsetínu bude chybět Jonák

19. dubna 2024  13:36

Kapitán Pardubic Lukáš Sedlák nebude dodatečně potrestaný za zákrok na třineckého obránce Martina...

Tělo rozhodlo za mě. Francouz ukončil kariéru, během MS si zkusí roli experta

19. dubna 2024  10:49,  aktualizováno  11:24

Naposledy chytal v dubnu minulého roku, do aktuální sezony NHL kvůli problémům s kolenem nezasáhl....

Kučerov ovládl produktivitu NHL a má druhou Art Ross Trophy, Pastrňák pátý

19. dubna 2024  11:09

Ruský útočník Nikita Kučerov z Tampy Bay ovládl produktivitu základní části NHL o čtyři body před...

Klapka slavil premiérový gól v NHL, Dostál vychytal výhru nad Vegas

19. dubna 2024  7:19,  aktualizováno  8:10

Finální hrací den základní části hokejové NHL se dočkal své premiérové trefy v soutěži z farmy...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...