Březnice před vánočními svátky. Jarmark, modlitební knížky i staré hračky

Březnice před vánočními svátky. Foto: Josef Hutěčka
BŘEZNICE - To je podívaná. V předvánočním čase vsadili v Březnici - jak je tam chvalně obvyklé - na zajímavý nápad a pozvali místní nejen na tradiční jarmark, ale také na návrat do časů minulých. Na jarmarku kapři i dobroty ze zabíjačky, ale v Obecním sále "dobroty" duchovní, druhu jiného, ale o to pozoruhodnějšího.

„Řekli jsme si, že se trošku ohlédneme. A tak teď mohou lidé v Obecním sále vidět opravdové unikáty. Jedna jde o část naprosto nevšední sbírky jedné naší paní vychovatelky v základní škole Jany Vaškové, která sbírá jako málokdo modlitební knížky,“ představil část expozice, která bude k vidění v sobotu a v neděli, starosta Březnice Josef Hutěčka.

„Podobná sbírka církevních publikací je opravdu jedinečná, u nás vlastně nikdo církevní knihy vědomě nesbírá. Jde především, ale nejen, o modlitební knížky, tady máme samozřejmě jen část. Nejstarší publikaci mám z roku tuším 1710, ale mám i torzo rukopisu,“ představuje knihy vydávané především na území Čech a Moravy v češtině Jana Vašková.

Proč vlastně vznikaly modlitební knížky?

„Šlo o to, aby lidé nečetli doma jen bibli, ale mohli si knížky brát sebou i do kostela, proto malý rozměr,“ vysvětluje paní Jana, která mimo jiní vlastní českou bibli vydanou ovšem v New Yorku. Pozoruhodně k ní přišla prozaicky v antikvariátu.

Březnickou podívanou doplňuje v posledním adventním víkendu výstava dobových hraček. Další ideální příležitost vrátit se třeba o půlstoletí zpět.

„Hračky vždycky byly, jsou a jistě budou nedílnou součástí Vánoc, jde samozřejmě o dárky nejmilejší, protože patří dětem,“ dodává starosta Hutěčka.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x