Hlavní obsah

Jednal jsem jako zvíře, přiznal otcovrah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetiletý trest ve věznici s ostrahou si za vraždu otce odpyká jedenadvacetiletý René Žigo. Trest mu po velmi rychlém průběhu jednání stanovil senát Krajského soudu v Liberci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žigo bodnul svého otce po předchozím konfliktu nožem, takzvaným motýlkem, letos v květnu na ulici v Jablonci nad Nisou.

Rozsudek zatím není pravomocný, Žigo si ponechal lhůtu na odvolání. Před soudem se ale ke všemu doznal. „Přiznávám vinu v celém rozsahu. Jednal jsem – jak se říká – bezmozkově. Ne jako člověk, ale jako zvíře,“ řekl soudu mladík.

Tragický incident se odehrál v Jablonci ve středu 11. května v Liberecké ulici. Otec se synem se před jedním domem nejprve hádali, poté se napadli. Syn při tom vytáhl nůž, který nosil u sebe.

Vážně zraněnému otci pak zavolal záchrannou službu a s využitím pokynů operátorky se snažil zastavit jeho krvácení. Zraněného devětatřicetiletého muže pak odvezla záchranná služba do nemocnice, tam ale zemřel. Mladík skončil ve vazbě, šlo o první případ vraždy v Libereckém kraji v letošním roce.

Souhrnný trest i za krádeže

Soud nyní Žigovi vyměřil takzvaný souhrnný trest, do něhož zahrnul i krádeže, jichž se měl obžalovaný dopustit ještě před osudným incidentem. Ačkoli jde o souhrnný trest, je na samé spodní hranici rozmezí pro tresty za vraždu. Nízký trest navrhla soudu státní zástupkyně.

„Dopustil se jednoho z nejzávažnějších zločinů, ale s ohledem na rodinné zázemí, jeho věk i na to, že byl pod vlivem otce i předchozích vyhrocených vztahů, navrhuji, aby mu byl uložen souhrnný trest v trvání 10 let,“ vysvětlila před soudem státní zástupkyně.

Obhajoba navrhovala pro mladíka trest ještě pod hranicí 10 let. To ale soudce Richard Skýba odmítl.

„Je to souhrnný trest, takže je to v podstatě snížené už teď, a jde o trest do věznice s ostrahou, a ne se zvýšenou ostrahou. Jakékoliv další zmírnění by už bylo extrémní a neodpovídající skutečnosti,“ konstatoval soudce.

V pražských Čakovicích zabil ženu, dítě a pak sebe strážník městské policie

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám