Kloubní výživa pro lidi: Proč ji zkusit, jaké složení vybrat

Problémy s klouby nejsou v naší populaci vůbec ničím výjimečným. I když na ně často trpí starší jedinci, potíže se nevyhýbají ani mladším lidem, kteří jsou po úrazu nebo jsou fyzicky hodně aktivní. Jelikož o klouby je třeba se starat v prakticky každém věku, podíváme se na to, jaké složky by neměly chybět ve vaší kloubní výživě.

Dokud nám pohybový aparát dobře slouží, většina z nás mu nevěnuje příliš velkou pozornost. To je chyba, protože pokud o něj správně nepečujeme, nemůžeme očekávat, že se dožijeme aktivního stáří.

Ne všem potížím s klouby se dá předcházet, dobrým příkladem může být onemocnění artritidou a artrózou, což jsou komplikace, které se obvykle objeví z ničeho nic (a nedají se v současné době nijak léčit), pokud ale zvolíte správné metody, můžete zmírnit jejich negativní příznaky.

Ať už je vám dvacet, nebo šedesát, níže se podíváme na to, kdy užívat a jak poznat kvalitní kloubní výživu.

Problémy s pohybovým ústrojím

Kloubní výživa pro lidi: Proč ji zkusit, jaké složení vybrat

Může to začít celkem nenápadně. Ráno vstáváte z postele a cítíte, že jste nějací ztuhlí. Také vás ale mohou častěji bolet kolena při chůzi a při sportu, můžete trpět na bolest zad a šíje, máte problémy s tenisovým loktem, nebo máte na nějakém kloubu dlouhodobě otoky. Případně máte po úrazu kostí a kloubů a potřebujete, abyste byli brzy zase v kondici.

Síla kloubní výživy

Výše uvedené situace jsou ty, ve kterých se vyplatí sáhnout po kloubní výživě, která vašemu aparátu dodá všechny potřebné látky, které jsou důležité pro jeho normální fungování. Můžete ji dokonce užívat i preventivně. (V době, kdy máte fyzicky namáhavé zaměstnání, sportujete a podobně.)

V neposlední řadě, po kloubní výživě mohou sáhnout i senioři, kteří už řeší nějaký existující problém s pohybovým aparátem. Ačkoliv ne vše dovede kloubní výživa vyřešit, může přispět k tomu, že váš pohyb bude plynulejší a bude méně bolet.

Látky pro pohyb plný vitality

Kloubní výživa pro lidi: Proč ji zkusit, jaké složení vybrat

Nyní se podíváme na to, jakým látkám byste měli ve složení kloubní výživy věnovat zvýšenou pozornost. Nejen kvůli tomu, že podporují normální stav kloubů, ale také například kvůli tomu, že mohou podporovat normální stav kostí, redukci zánětů a podobně. Tak se pohodlně usaďte a pokračujte ve čtení.

Glukosamin, chondroitin a MSM

Ve složení dobré kloubní výživy by určitě neměly chybět tyto tři látky: Glukosamin, chondroitin a MSM.

Začneme tím, že glukosamin a chondroitin jsou látky, které se přirozeně nachází v kloubech, a díky kterým máme normálně fungující a pružnou chrupavku. Tyto dvě látky se tedy přidávají do kloubní výživy proto, aby si chrupavka zachovala své normální funkce. (V ideálním případě by se měly tyto dvě látky ve složení nacházet vedle sebe.)

Dobrým pomocníkem je v oblasti péči o klouby i MSM, které může zmírnit bolest během pohybu a může vám nabídnout i protizánětlivý účinek. (Zánět je vedlejším produktem některých chorob kloubů, takže tento efekt představuje jednoznačné plus.)

Vitamín C, D a K

Kloubní výživa pro lidi: Proč ji zkusit, jaké složení vybrat

Mezi další důležité složky, které by neměly v kloubní výživě chybět, jsou vitamíny C, D a K. Kdo se trochu zajímá o zdravý životní styl, ten ví, že aby se kolagen, který je další klíčovou látkou kloubní výživy, dobře vstřebával, neobejde se to bez vitamínu C, který zlepšuje jeho využití v organismu. Kromě jiného, vitamín C je považován za antioxidant, který pomáhá předcházet předčasnému stárnutí a poškození buněk.

Vitamín D a vitamín K zase úzce spolupracují v oblasti péče o kosti. Právě tyto dvě látky (které se mimo jiné rozpouští v tucích) přispívají k udržení normálního stavu kostní hmoty. Ta má tendence řídnout především u žen v menopauze, problém ale mohou mít i starší muži. Osteoporóza, která za tento jev může, často vyústí v nebezpečnou zlomeninu kyčelního krčku, kvůli které skončí mnoho seniorů v nemocnici.

Vápník a zinek

Aby to měl vitamín D s vitamínem K ještě trochu jednodušší, doporučuje se mít pravidelný přísun dostatečného množství vápníku, který přispívá k normálnímu stavu kostí. Sám o sobě ale nemusí (překvapivě) stačit. Správně byste ho měli kombinovat ještě se zinkem, který se taktéž ve velké míře nachází právě v kostech.

Kolagen

O kolagenu a jeho důležitosti pro kosti a klouby snad nemusíme příliš diskutovat. Kolagen je ve vodě nerozpustný skleroprotein, který je základním stavebním kamenem pojivových tkání. Jelikož tvoří cca 25-30 % bílkovin v organismu, patří k nejvíce zastoupeným proteinům.

V současné době rozeznáváme kolem 27 typů kolagenu, v doplňcích stravy na podporu kloubů se ale nejčastěji používá kolagen typu I, kolagen typu II, a občas také kolagen typu III.

Dávejte si ale dobrý pozor na to, na co je který druh kolagenu určen. Na trhu jsou totiž k dostání i kolagenové přípravky, které se užívají na podporu mladistvého vzhledu kůže, vlasů a podobně. (Někdy se jim říká beauty drink nebo beauty kolagen.) Užívání takových doplňků stravy vás sice může vizuálně trochu omladit, ale efekt na klouby nebudou mít téměř žádný.

V případě, že nevíte, který kolagen si vybrat, vždy se orientujte podle dalších přidaných látek a podle toho, na co přesně je ten který přípravek určený.

V neposlední řadě také nezapomínejte na to, že kolagen bude nejlépe fungovat ve chvíli, kdy ve složení doplňku stravy najdete i vitamín C. Pokud tam není, doporučuje se ho doplňovat z jiného zdroje, kterým mohou být rozpustné tablety nebo voda s citronem. Jde ale o komplikaci navíc, takže je lepší, když vitamín C je už ve složení výrobku.

Bylinky

V kloubních výživách se delší dobu často vyskytují bylinky, které taktéž mohou přispět k normálnímu stavu pohybového aparátu. Které to ale jsou?

Jmenovat můžeme například:

  • Kadidlovník pilovitý
  • Tužebník jilmový
  • Truskavec
  • Břízu
  • Jehlici trnitou

Obvykle se doporučuje používat bylinky, které mají močopudný účinek, protože v takovém případě po nich mohou sáhnout i lidé, kteří mají potíže s klouby způsobené dnou. Není to ale vždycky pravidlem.

Kadidlovník pilovitý se ve složení kloubní výživy vyskytuje nejčastěji, takže jeho příjem nemusíte nijak výrazně řešit. U ostatních bylinek si ale vždycky nejprve ověřte, že jsou vhodné pro vnitřní užití.

Co z toho tedy plyne? Že nejlepší jsou vícesložkové kloubní výživy, které dovedou komplexně pečovat o váš pohybový aparát.

Nepřehlédněte:  Škrob – druhy a význam

Zdroje informací

https://www.kloubin.cz/kloubni-vyziva/ – Jak vybrat kloubní výživu? (česky)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolagen – Kolagen (česky)

https://www.healthline.com/nutrition/msm-supplements – Benefity MSM (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/glucosamine-chondroitin-benefits-and-side-effects – Vše o glukosaminu a chondroitinu (anglicky)

https://www.webmd.com/arthritis/arthritis-guide – Suplementy na bolest kloubů (anglicky)

https://www.healthline.com/health/joint-supplements – 9 suplementů na klouby (anglicky)

 

Chcete konečně zhubnout?

✔️ Ověřené keto diety pro rok 2024    ✔️ Srovnání účinnosti, ceny a výběru jídel    ✔️ Zkušenosti a recenze zákazníků

Srovnání keto diet

Odbornou kontrolu článku provedla MUDr. Zdeňka Fantová.

Napsat komentář