InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Setkání nad knihou s diskuzí

    Úterý 30.4 14:00 - Knihovna, Blatná

  • Slet čarodějnic

    Úterý 30.4 16:00 - Koupaliště, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Třicátý ročník mezinárodního ping pongu hostil německý Schönberg

Osečtí Václav Peterka (vlevo) a Pavel Mrkvička (vpravo) přijeli do Německa s gratulací Maxi Zizlerovi k životnímu jubileu.  , Autor: Václav Kozma

Osečtí Václav Peterka (vlevo) a Pavel Mrkvička (vpravo) přijeli do Německa s gratulací Maxi Zizlerovi k životnímu jubileu.     Autor: Václav Kozma

SCHÖNBERG - V sobotu 17. prosince se v německém Schönbergu konal 30. ročník turnaje ve stolním tenisu Euroregionu jižní Čechy - Bavorský les - Horní Rakousko. Po dvouleté covidové pauze, kdy se naposledy v roce 2019 konal turnaj v Oseku, se z české strany tohoto klání zúčastnilo 16 zástupců klubů z Oseku, Prachatic, Čkyně a Vodňan. Na začátku této třicetileté příhraniční spolupráce, která v roce 1990 začala přátelským utkáním mezi Prachaticemi a Mauthem, stáli z české strany Václav Broulim a Zdeněk Petráček a na ně v průběhu dalších let navázali Pavel Mrkvička a Václav Peterka z Oseku. Z německé strany je to Max Zizler, který zpracoval historii turnajů do krásné kroniky. V letošním roce oslavil 80. narozeniny a přátelé z Oseku přijeli u této příležitosti s gratulací.

Celkem 85 hráčů z Německa, Čech a z Rakouska bylo nalosováno do 17 skupin po pěti. Hrálo se na dva vítězné sety každý s každým. Poté následovalo pět samostatných soutěží, nadstavbových skupin A - E, v kterých hráli vždy první ze základních skupin spolu, druzí spolu, třetí atd. Tam už se hrálo vyřazovacím způsobem a jedna porážka znamenala konec a odchod na pivo a tradiční německý šnicl, který vypadal a chutnal úplně stejně jako český řízek.
Nejdál se z Jihočechů dostal prachatický Miroslav Bauer, který se v nejsilnější skupině A probojoval až do finále, kde sahal po celkovém prvenství. Za stavu 2:1 však nedokázal duel dotáhnout do vítězného konce a po výsledku 2:3 se z prvenství v celém turnaji radoval Němec Thomas Wiener.
Z dalších Jihočechů uspěl prachatický Josef Gruber, který vyhrál nadstavbu B, tedy všech druhých hráčů ze základních skupin.
Třetí místo v nadstavbě C obsadil Václav Peterka z Oseku a stejného úspěchu dosáhla i jeho oddílová kolegyně Andrea Klímová ve skupině E. Ta měla z bronzové medaile takovou radost, že ji z krku nesundala po celou zpáteční cestu do Čech, zřejmě s ní i spala a možná ji jako šperk nosí dodnes.
Při dobré organizaci celého turnaje českou výpravu mrzelo rozlosování hráčů v nadstavbových skupinách. I s velkou dávkou představivosti lze pořadatele jen těžko nepodezírat z objektivního losu. Až velká náhoda by nahrála tomu, že hned první kolo hlavní soutěže nadstavby A svedlo k „bratrovražednému duelu" oddílové kolegy z Prachatic Miroslava Bauera s Igorem Nitrianským, stejně tak jako oddílové kolegy z Oseku Libora Holmana s Františkem Brandýsem, když na „výběr" bylo dalších jedenáct zahraničních soupeřů. Vítězové českých duelů se spolu utkali ve druhém kole, a tím byli hned na začátku vyřazeni tři ze čtyř nejlepších Jihočechů. Podobná náhoda nastala i v nadstavbě B, kde v prvním kole osecký Václav Kozma těsně prohrál s pozdějším vítězem Josefem Gruberem, který až do finále nenarazil na vážnějšího soupeře.
Při turnaji na české straně, který mají ob rok na starosti v Oseku, se pořadatelé snaží, aby se nestřetávali v prvních kolech nejen členové jednoho oddílu, pokud je to jenom trochu možné, ani stejného státu.
Po slavnostním vyhlášení nejlepších, kterým mezinárodní turnaj skončil, se všichni v přátelské vánoční atmosféře rozjeli v pravém zimním počasí do svých domovů na území několika regionů ve třech spřátelených státech, s tím že v roce 2023 znovu změří síly tentokrát v jihočeském Oseku.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace