Jan Čep: Albína Drůzová. Příběh o nenaplněném mateřství z tvrdého moravského venkova

18. prosinec 2022

Někdy na počátku 20. století na tvrdém moravském venkově se odehrává příběh povídky Albína Drůzová. Vypráví o ženě, která touží po lásce a dětech, ale zřejmě jí to nebude dopřáno…

Čte: Alexandra Gasnárková
Připravili: Zdeněk Milt, Helena Berková
Napsal: Jan Čep
Zvukový mistr: Pavel Antoniazi
Režie: Tomáš Kukulka
Natočeno: v roce 1997

„Hospodář spával se všemi děvečkami a flámoval po hospodách celého kraje, zatímco Albína se stravovala hanbou a zoufalstvím. Její tělo i duše byly spalovány marným žárem, leč její hrdost jí bránila, aby hledala ukojení své smyslnosti po příkladu svého muže. Kdybych měla dítě…, myslívala si někdy, avšak její tělo bylo výhní neplodnou a nicota jejího života se před ní hloubila den ze dne příšerněji.“

Povídku Albína Drůzová napsal Jan Čep v roce 1931. Vyšla například ve výboru s názvem Dvojí domov, který v roce 1991 vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Jan Čep

Křesťanský existencialista Jan Čep se narodil v roce 1902 v Myslechovicích u Litovle. Na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze studoval češtinu, angličtinu a francouzštinu, studia nedokončil a živil se jako překladatel a spisovatel.

Jan Čep

Ve 20. letech žil krátce v Praze a okolí, hodně cestoval. Pobýval na studijních cestách v Anglii, ve Španělsku, v Jugoslávii a hlavně ve Francii, která se už tehdy stala jeho „druhým domovem“. Ačkoli miloval svoji vlast, v roce 1948 emigroval do Paříže, kde žil – s výjimkou let 1951 až 1955, kdy pracoval v Mnichově jako komentátor rozhlasové stanice Svobodná Evropa – až do své smrti.

Zemřel po záchvatu mozkové mrtvice v roce 1974, pohřben byl do hrobky svého tchána, francouzského literárního historika Charlese Du Bose v Celle-St. Cloud v těsné blízkosti Paříže.

Jan Čep psal především povídky. Jejich sevřená forma nejlépe vyhovovala jeho způsobu vyjadřování. F. X. Šalda o něm mluvil jako o výborném povídkáři „jitřního zraku“. Jeho příběhy se odehrávají většinou na venkově, a především v duši postav.

První povídky publikoval pod pseudonymem Jan Milovický v časopise Moravskoslezské besedy. Do povědomí širší veřejnosti vstoupil Jan Čep svojí prvotinou Dvojí domov (1926).

Spustit audio

Související