České hory v zimě - vrchol Plechý

České hory v zimě - vrchol Plechý Zdroj: Jaromír Zaoral

Praděd
Sněžka
Jeřáb
Smrk
Krkonoše
7
Fotogalerie

České hory jsou nebezpečně krásné. Rady a tipy jak si užít zimní turistiku a nezabít se při tom

Jarda Zaoral během posledních dvou let procestoval české hory křížem krážem. Vydal se na všechna česká pohoří, které mají alespoň jeden vrchol nad 1000 metrů. Dokážete si tipnout, kolik jich v Česku máme? Napsal o nich knížku Koruna Česka a půlku věnoval horám v letních a půlku v zimních podmínkách. Se zkušenostmi ze zimy se s námi podělil. Máme pro vás jeho top 7 tipů, jak si zimu co nejvíc užít a také si připomeneme desatero horské služby, ať nemusíme v zimě číst znovu titulky tipu: „Turista strávil noc pod Sněžkou. Muži podle záchranářů scházelo náležité zimní vybavení pro pobyt v horách, zato nechyběla kytara. Tou se ale v chladné sněhové závěji nezahřál.“

Přespání na jednom z vrcholů

Věděl jsem, že bivakování na českých horách je v létě populární. Překvapilo mě ale, kolik lidí se vydává na hory přespávat i v zimě. Útulen na horách najdete spousty a když si vyberete některou na hřebenu nebo přímo na vrcholu jako já na Velké Deštné v Orlických horách, Smrku v Jizerských horách nebo Králickém Sněžníku, čeká vás velké dobrodružství s odměnou dechberoucích východů a západů slunce.

Klid noci v osamělé přírodě

Nezapomenu na to, když jsem šlapal na Jeřáb v Hanušovické vrchovině uprostřed noci v silných mrazech na sněžnicích. Ten klid v bezvětří, kdy slyšíte jen křupání sněhu pod sebou, je nádherný. Doporučuji vyzkoušet.

Atmosféra závodu

Kontrastem předchozího bodu byla Jizerská padesátka. Zažít běžkařský závod s dlouhou tradicí je zážitek na celý život. Hudba při startu i v cíli, fandění místních okolo trati a ten opojný pocit, když závod dokončíte, je nepopsatelný.

Na hřebenu po sněhové nadílce

Zima dokáže být i na českých horách drsná, ale v těch nejdrsnějších podmínkách taky vznikají ty nejkrásnější scenérie. Zkuste se někdy vydat na vrcholky hor po silném sněžení. Skalky, kleče, stromky nebo chaty pokryté námrazou a čerstvě navátým sněhem jsou nádherné. Nejkrásněji je při takových podmínkách na hřebenech Jeseníků a Krkonoš, kde díky tomu, že jste nad hranicí lesa, budete mít nejlepší výhledy.

Skialpy

Skialpy jsou nový fenomén. V Česku jsem zažil mnoho krásných skialpových túr. Pro začátečníky doporučuji výšlap tam, kde se potom dá sjet dolů po sjezdovce. V případě projektu Koruna Česka se nabízí výstup na Klínovec a Ještěd. Jinak doporučuji dokumentární seriál Na skialpech přes hory s paní Zárybnickou a Jiřím Hölzlem. Ti mají spoustu zajímavých tipů.

Kouzlo českých horských chatiček

Ještěd, Luční bouda a Masarykova chata na Šerlichu. To je jen krátký výběr horských ubytoven, o kterých můžu psát jen a jen pozitivně. O možnosti přejít celá pohoří bez spacáku a karimatky a pohodlně přespat v útulných chatičkách si můžete ve většině evropských pohoří nechat jen zdát. V různých facebookových skupinách jsem se dočetl hodně kritiky populárních horských chat, návštěvníkům často vadí, že jsou přeplněné. Prý se stojí dlouhé fronty, nebo obsluha nestíhá. Zkuste to jinak. Vyhněte se době, kdy je na chatách plno (zejména během doby oběda). Nejlepší je, když si na chatách objednáte ubytování, to je úplně jiný zážitek. Na Ještědu i Luční boudě, kde se mi líbilo nejvíc, je večer a ráno hostů minimum a pobyt si užijete mnohem víc. Obě budovy jsou architektonicky úžasné a nabízejí nevšední zážitky. Ze starších klasických horských chat se mi nejvíce líbilo na Šerlichu. Na této staré dřevěné, ale velmi útulné chatě jako by se zastavil čas, a to včetně cen.

Vraťte se do dětských let

Vezměte si s sebou na výšlap boby, saně nebo lopatu a užijte si cestu dolů. Sjezdy vás vrátí do dob, kdy byl život bezstarostný.

Desatero horské služby

České hory mají v zimě jedinečné kouzlo. Sněžení dohromady se silným větrem vytváří neskutečné scenérie. Je škoda, že podle statistik okolo 90% turistů míří za turistikou do hor pouze v létě. Nicméně, zimní výpravy jsou mnohem nebezpečnější. Jarda doporučuje dbát na správnou zimní výbavu a oblečení: „Všeobecně se řídím se skandinávským příslovím „Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení“. Na rozdíl od léta, ale toto přísloví neplatí v zimě stoprocentně. To se držím ještě druhého pravidla, a sice „Když je na horách špatná předpověď, nemám tam co dělat.“ I kdyby se vám na vrchol podařilo dostat za špatného počasí, stejně z toho nic mít nebudete, protože nic neuvidíte.“ Za silného větru, sněžení a špatné viditelnosti navíc může jít i o život. Výstup na Sněžku dokonce v takových podmínkách vzdal jednou i velezkušený horolezec Radek Jaroš.

1. Vždy pečlivě naplánovat trasu túry a vybavení na ni (nezapomenout na léky). Túru plánovat podle fyzické a psychické kondice nejslabšího člena skupiny.

2. S předstihem získat co nejvíce informací o prognóze počasí, sněhové a lavinové situaci.

3. Před odchodem na túru předat informace o trase a předpokládané době návratu. Tempo na túře zvolit podle nejslabšího člena skupiny.

4. Správně používat mapu, znát druhy značení turistických cest specifické pro jednotlivá pohoří.

5. Znát typy výstražných tabulí a jejich význam.

6. Nepohybovat se mimo značené cesty.

7. Mít s sebou lékárničku a v případě potřeby umět poskytnout první pomoc.

8. Znát kontakty na Horskou službu nebo na Zdravotní záchrannou službu a mít vždy nabitý a zapnutý mobilní telefon.

9. Znát zásady chování pro případ zbloudění, pádu laviny nebo zřícení v exponovaném terénu.

10. Nikdy nepodceňovat hory a nevystavovat nebezpečí nezodpovědným chováním sebe ani ostatní.

A na závěr se musíme vrátit k otázce z úvodu článku. Pohoří nad 1000m u nás máme 16. O výstupu nejen na jejich nejvyšší vrcholy vám poví víc kniha Koruna Česka.