Výroční ceny předány, šachistou roku Nguyen a Lhotská

Výroční ceny uděluje šachový svaz už od roku 2013, aby ocenil významné osobnosti šachového světa. Skleněné trofeje ve tvaru figurky krále stejně jako v předchozích letech vznikly ve sklárně Novotný Glass. Při slavnostní vyhlášení, které proběhlo u příležitosti MČR v bleskovém šachu v Praze dne 17. prosince 2022, byli oceněni: 

  • Šachista roku – Thai Dai Van Nguyen
  • Šachistka roku – Anna Lhotská
  • Talent roku – Richard Stalmach
  • Ocenění za práci s mládeží – Karel Handlíř
  • Ocenění za přínos šachu – Jaroslav Fuksík (in memoriam)
  • Síň slávy – Eliška Richtrová

Tak pojďme si všechny laureáty postupně v krátkosti představit:

Od roku 2007, tedy patnáct let, byli na prvních dvou místech českého žebříčku podle ratingu FIDE David Navara a Viktor Láznička. Až letos se to povedlo změnit laureátovi ceny za šachistu roku, který se také probojoval do první světové stovky. Thai Dai Van Nguyen, gratulujeme!

Šachistka roku si svoji nominaci získala výbornými výkony na MČR žen a mistrovství Evropy žen, které jí přinesly obrovským ratingový progres. Už v sedmnácti letech se tak na moment stala českou ratingovou jedničkou. Šachistkou roku je Anna Lhotská, gratulujeme!

Talentem roku je hráč Beskydské šachové školy, který letos v šestnácti letech překročil hranici 2400 elo FIDE a mimo jiné zaznamenal sedmé místo na hlavním turnaji pardubického Czech Openu. Ocenění převzal z rukou předsedy ŠSČR Richard Stalmach, gratulujeme!

Ocenění za práci s mládeží jsme se rozhodli udělit trenérovi, který pro šachy ve svém domovském městě nadchnul více dětí, než mají fotbal nebo hokej. V roce 2019 se mezi sedmi stovkami trenérů probojoval až do finále celostátní a všesportovní soutěže Díky, trenére, kde skončil čtvrtý. Mladí šachisté z Krnova letos postoupili až do extraligy mládeže. Pan Karel Handlíř. Gratulujeme!

Cenu za přínos šachu jsme bohužel letos udělili in memoriam, člověku, který královskou hru miloval a věnoval se jí několik desetiletí. V loňském roce nás opustil známý organizátor mezinárodních turnajů v Litomyšli a Olomouci. S obrovským nadšením vedl oddíl v Grygově, který pravidelně hrál extraligu. Byl také funkcionářem, i díky němu došlo ke spojení Čech a Moravy v jeden svaz. Ti, kteří Jardu znali, si ho pamatují jako srdcaře, veselého a příjemného společníka a skromného člověka. Ocenění získal Jaroslav Fuksík a převzal jej jeho syn Jakub.

Zbývá nám šachová Síň slávy. Nejprve bylo potřeba splnit jeden dluh, předání ceny se nemohlo uskutečnit v roce 2020, ve kterém jsme do Síně slávy nominovali hráče, který především v sedmdesátých letech patřil mezi širší světovou špičku. Pro zajímavost, jeho rating v roce 1976 byl 2615. Zároveň se třikrát stal mistrem Československa, reprezentoval nás na deseti šachových olympiádách a byl členem stříbrného družstva z olympiády v Lucernu 1982. Jsme moc rádi, že si letos cenu mohl převzít Jan Smejkal.

Šachová síň slávy má nyní 8 členů, z toho je jen jedna žena, Květa Eretová. Světová šachová federace FIDE vyhlásila letošní rok rokem ženského šachu a jsme moc rádi, že letos byla do Síně Slávy uvedena další šachistka. Reprezentovala nás na čtyřech šachových olympiádách, je pětinásobnou mistryní Československa a v roce 1990 se probojovala z mezipásmového turnaje až do turnaje kandidátek. Ocenění získala Eliška Richtrová, gratulujeme!

Všechny fotografie jsou z fotoaparátu Vladimíra Jagra.