Elektroničtí Moderat a éterická Aurora zazáří na Metronome 2023

Norská bohyně Aurora a němečtí kultovní elektronici Moderat jsou další senzací nového ročníku Metronome Prague, který se uskuteční 22.–25. 6. 2023 na pražském Výstavišti, a připojují se k francouzským M83 a britským White Lies a Editors. Vánoční limitovaná edice 3 000 vstupenek za zvýhodněnou cenu je k dostání na metronome.cz a rychle ubývá.

Aurora Aksnes se narodila 15. června 1996 v norském Stavangeru. Svou první skladbu „Puppet“ vydala v roce 2012, následovaly písně „Awakening“ a „Under Stars“. První větší ohlas přišel v roce 2015 se skladbou „Runaway“. Přelomový byl následující rok 2016, kdy vyšlo úspěšné debutové album „All My Demons Greeting Me As A Friend“ a Auroře získalo pověst jedné z nejslibnějších evropských umělkyň. V roce 2018 následovalo EP „Infections Of A Different Kind“, na které navázalo album „A Different Kind Of Human“. Zatím poslední deska „The Gods We Can Touch“ vyšla v lednu 2022.

Aurora má na kontě i další významné úspěchy. Svůj jedinečný hlas propůjčila například severnímu větru v písni „Into the Unknown“ z Disneyovky „Ledové království 2“ (Frozen 2), kterou si naživo zazpívala s Idinou Menzel na předávání Oscarů. Napsala ústřední píseň pro film „Tajemná zahrada“ s Colinem Firthem a Julie Walters. Známá je také její spolupráce s The Chemical Brothers. Nenechte si ujít vystoupení této křehké severské bohyně na Metronome Prague 2023, které se nepochybně zařadí mezi vrcholné zážitky.

Moderat je ultimátní elektronická superskupina z Berlína, která během posledních dvou dekád definovala zvuk minimalistického techna a proslavila ho po celém světě. Formace vznikla spojením dvou ikon německé elektronické scény – Modeselektor, v němž se sešli Sebastian Szarya s Gernotem Bronsertem, a projektu Apparat, za kterým stojí Sascha Ring.

Aktéři budoucího Moderatu se poprvé potkali v roce 2003 a už tehdy vyšly jejich první skladby na EP Auf Kosten der Gesundheit (“Na úkor zdraví”), které nastínily směr, jakým se formace bude ubírat. Své debutové album s průlomovým singlem „A New Error“ (“Nová chyba”) vydali v roce 2009.

Druhé album s lakonickým názvem „II“ vyšlo v roce 2013, třetí „III“ je z roku 2016 a zatím poslední deska „MORE D4TA“ spatřila světlo světa v květnu 2022. Živé koncerty Moderat jsou úžasnou kombinací techna, minimalistických elektronických žánrů a dechberoucích vizualizací, nad kterými levituje čistý vokál Saschy Ringa. Nejinak tomu bude i na Metronome Prague 2023. 

Jsme rádi, že ročník 2023 už připravujeme zas s řádným předstihem tak, jako tomu bylo i dříve. Divákům uděláme radost celou řadou koncertů hudebních hvězd, některých kultovních, některých nových. Chystáme i tuzemské hudební speciály, které se staly již nedílnou součástí hudebního programu Metronome. Taky nám dělají radost diváci, kteří si opět začali kupovat vstupenky s předstihem. Aktuální vánoční edice 3 000 kusů zvýhodněných vstupenek dochází již nyní. Garantuji, že se všem příští rok v červnu odvděčíme parádním programem a kvalitním servisem, který k tomu patří,“ říká organizátor David Gaydečka.

Metronome Prague 2023 pokračuje v plné síle a s odhodláním potvrdit své postavení nejvýznamnější hudební a umělecké události v Praze, a to za pomoci 8 samostatných scén s více než 50 hudebními projekty čítajícími přes 300 umělců, kteří na nich vystoupí. V žánrově bohatém hudebním programu plném zvučných jmen světové i tuzemské provenience si každý návštěvník bez rozdílu věku najde to své.
Již pošesté se bude Metronome Prague konat v areálu Výstaviště Praha, tedy přímo v centru hlavního města. A to je u akce takové velikosti opravdu výjimečné. Exkluzivní program není zdaleka vším, co nabízí – nebývalý komfort, dostatek míst k sezení, chill-out zóny nebo bohatá gastronomie umocňují celkový zážitek a přispívají k maximální spokojenosti návštěvníků.

Prodej vstupenek na nadcházející ročník již byl spuštěn na webu metronome.cz – k dispozici jsou nyní třídenní vstupenky, prodej dalších kategorií a vstupenek na Metronome Warm Up bude zahájen později.

Foto: Aurora – Xin Li, Moderat – Birgit Kaulfuss