Krkonošské složky IZS zasahovaly při poruše lanovky na Svatém Petru

regiony

Poslední adventní neděli 18.12.2022 ve 12:25 hodin obdržel dispečink Horské služby ve Špindlerově Mlýně informaci o poruše šesti sedačkové lanovky ve Svatém Petru.

Krkonošské složky IZS zasahovaly při poruše lanovky na Svatém Petru
Ilustrační foto
20. prosince 2022 - 08:00

„Dle našich vnitřních směrnic byla zahájena koordinovaná příprava profesionálních i dobrovolných záchranářů na případnou evakuaci z lanovky,“ řekl dispečer HS Martin Řáda, který byl v neustálém spojení s ostatními složkami integrovaného záchranného systému (IZS) a provozovateli lanovky. Po 45 minutách provozovatel lanovky informoval, že do cca 10 minut bude závada odstraněna.

Záchranáři krkonošské Horské služby ihned přeorganizovali záchranné úsilí směrem na transport dek, termo balíčků a ostatních prostředků pro zachování tepelného komfortu na horní stanici lanové dráhy. Všechny osoby vystupující ze zprovozněné lanovky prošly vizuální a komunikační kontrolou jejich zdravotního stavu. Nikdo z osob, které setrvaly cca 67 minut na lanovce, nejevil známky podchlazení, a tudíž nevyžadoval odbornou pomoc našich záchranářů, nebo péči Zdravotnické záchranné služby (ZZS).



Akce se na místě účastnilo 13 záchranářů Horské služby, 2 výjezdové skupiny ZZS z Vrchlabí, 2 posádky Hasičské záchranné služby (HZS Špindlerův Mlýn a HZS Vrchlabí), provozovatel areálu poskytl k dispozici rolbu s kabinou pro eventuální nutnost transportu podchlazených osob. Pro případ evakuace lyžařů za pomoci činností ve výškách a nad volnou hloubkou, byly v pohotovosti vrtulníky Letecké záchranné služby Kryštof 6 (LZS Hradec Králové) a Kryštof 18 (LZS Liberec), zároveň byly aktivovány lezecké skupiny HZS z Královéhradeckého kraje.

Kralovehradeckenovinky.cz informoval Marek Fryš za tiskový servis Horské služby ČR.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz foto:arch.hs)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif