Komentovaná prohlídka výstavy Zdenka Marie Nováková | Souznění

19.1.2023, 17:00 – 18:00

Zdenka Marie Nováková je významnou českou architektkou, která dosáhla řady vyznamenání za svoji práci doma i v zahraničí. Souběžně se celý život věnuje malbě, jejíž charakter je přesným protipólem jejímu technickému zaměření v hlavní pracovní oblasti. Její malba je lyrická, inspirovaná přírodou a hudbou. Autorka se prostřednictvím své malby chce podělit o zážitky, vzpomínky a dojmy z přírody. Vzpomíná na dobu, kdy se sama aktivně věnovala hudbě a tanci.

Cena vstupenky: 50 Kč

Díla ve výstavě Souznění balancující na hranici abstrakce a konkrétnosti, vytvářející až mystické pojetí přírody. Tvorba Zdenky Marie Novákové se vyznačuje intuitivním a uvolněným zacházením s barvou, spontánním výrazem a iluzionistickým prostorem. Tíhne směrem k lyrické a romantičtější abstrakci zpracované volným gestickým stylem a podobně jako Kandinsky, Klee či další slavní evropští malíři používá rytmy a barvy k dosažení harmonického celku. Novákové unikátní přístup k vrstvení a volnému stékání barev ji dovoluje imitovat samo tvoření přírody.

Vyjádřením vztahu mezi hudební a výtvarnou kompozicí se Nováková snaží docílit určitého souznění. Souznění jako nalezení souladu, harmonie či vyrovnanosti dosahuje v několika rovinách. Souznění hudby, přírody a obrazu v jednom celku. Souznění kompozice a barev. Souznění pocitů a prožitků vlastních i cizích. Úspěšné dosažení této vyváženosti je patrné při pohledu na její obrazy, které leč nesou silné emoce, evokují něco velmi uklidňujícího a půvabného a působí svou tichou energií.

Na pokladně je možné zapůjčit si sluchátka a pomocí QR kódu se připojit na playlist, který jsme vytvořili k výstavě. Poslechnout si můžete skladby, které malířku inspirovaly.