Jack Phillips

21. 12. 2022

Novinář Lee Fang zveřejnil v úterý osmý díl „Twitter Files“, v němž ukazuje, jak sociální síť „tiše pomáhala“ online kampaním americké armády.

Ve vlákně, které sdílel Elon Musk, Fang napsal, že „navzdory slibům, že zruší tajné státní propagandistické sítě, dokumenty Twitteru ukazují, že technologický gigant přímo pomáhal vlivovým operacím americké armády“.

„Twitter tvrdí již léta, že vyvíjí soustředěné úsilí k odhalení a zmaření vládami podporované manipulace platformy. Zde je výpověď Twitteru před Kongresem [USA] o svém závazku k rychlé identifikaci a ukončení všech státem podporovaných tajných informační operací & klamavé propagandy,“ uvedl Fang s přiloženou kopií výpovědi.

Nicméně, podle printscreenů e-mailů z CENTCOMu (americké velitelství pro oblast Středního východu, centrální a jižní Asie) poskytl Twitter souhlas a ochranu psychologickým vlivovým operacím amerického vojska zaměřeným na několik zemí Blízkého východu. To probíhalo asi dva roky nebo déle a některé účty jsou stále aktivní, uvedl Fang.

„Ve stejný den, kdy CENTCOM poslal seznam, úředníci Twitteru použili nástroj k udělení speciálního tagu ‚whitelist‘, který v podstatě poskytuje ověřovací status účtům [bez] modrého ověřovacího znaménka, což znamená, že je nelze označit jako spam/zneužití a jsou viditelnější s větší pravděpodobností zobrazení v rámci trendů a hashtagů,“ pokračovalo ve vláknu.

Podle Fanga tyto účty zveřejňovaly především příspěvky o operacích USA na Blízkém východě, včetně propagace zpráv zaměřených proti Íránu a saúdské válce v Jemenu.

Jeden představitel Twitteru Fangovi sdělil, že se cítí být tímto utajováním oklamán, a dodal, že mnoho e-mailů z celého roku 2020 ukazuje, že vysoce postavení manažeři Twitteru si byli dobře vědomi rozsáhlé sítě falešných účtů a skryté propagandy ministerstva obrany a účty nepozastavili.

Fang také napsal, že když se některé informace o vlivových operacích dostaly do médií, tým pro styk s veřejností Twitteru se snažil „roli Twitteru minimalizovat“ a v jednu chvíli si „představitelé Twitteru navzájem blahopřáli“, když se článek ve Washington Post „nezmínil o žádných zaměstnancích Twitteru [a] zaměřil se převážně na Pentagon“.

Mluvčí Twitteru Nick Pickles v roce 2020 vypovídal před Zpravodajským výborem Sněmovny reprezentantů a zákonodárcům sdělil, že firma podniká agresivní kroky k zastavení „koordinovaných snah o manipulaci platformy“ ze strany vládních úřadů. Nekonkretizoval, zda se to týkalo vlády USA.

„Boj proti pokusům o zasahování do konverzací na Twitteru zůstává pro společnost nejvyšší prioritou a nadále intenzivně investujeme do našeho úsilí pro odhalování, narušování a transparentnost v souvislosti se státy podporovanými informačními operacemi. Naším cílem je odstranit aktéry s nekalými úmysly a zlepšit porozumění veřejnosti vůči těmto kritickým otázkám,“ uvedl Pickles.

Deník The Epoch Times kontaktoval CENTCOM s žádostí o komentář.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.