Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Česko

Kdo povede Českou poštu? Mezi kandidáty bylo celkem devět jmen, včetně exmanažerů podniku

Česká pošta představila nové logo Poštovní spořitelny (květen 2022) foto: ČSOB

V polovině června po vypuknutí kauzy Dozimetr, v níž uvázl podnikatel Michal Redl, někdejší spolupracovník Radovana Krejčíře, ale i náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček, se zdálo, že budou padat hlavy. A to nejen politiků, kteří se s Redlem stýkali. V souvislosti s tím upoutal pozornost i šéf České pošty Roman Knap, jenž se ještě před vypuknutím případu s Redlem rovněž sešel.
  14:22

Knap k setkání uvedl, že se jednalo o obchodní jednání se společností Raudo, jehož se zúčastnil Redl, kterého viděl poprvé. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), pod něhož státní podnik Česká pošta spadá, rozjel proces hledání Knapova nástupce. Ten ale dodnes nebyl uzavřen, stále probíhá.

Podle informací serveru Lidovky.cz ve výběrovém řízení na šéfa pošty znovu „skóroval“ Knap. Údajně získal nejvíc bodů. A na druhém místě měl skončit jeho jmenovec Jiří Knap, prezident české pobočky mezinárodní asociace sdružující facility manažery IFMA CZ. Se současným generálním ředitelem státního podniku jej nepojí žádný příbuzenský vztah.

„To máte více informací než já. Nemohu nic potvrdit ani vyvrátit,“ odpověděl Jiří Knap na otázku serveru Lidovky.cz, zda se výběrového řízení na šéfa České pošty vůbec zúčastnil.

Česká pošta opět zdražuje. Zaslání obyčejného dopisu bude stát 23 korun

Stávající ředitel pošty Roman Knap, o jehož zájmu dál vést poštu se psalo už dříve, čeká na výsledky tendru. „Rok 2023 bude z pohledu hospodaření České pošty velmi odlišný od let předcházejících. Vedle běžného poklesu poptávky po tradičních poštovních produktech mají zásadní vliv na ekonomiku další tři faktory,“ uvedl Roman Knap. Zákon o elektronizaci veřejné správy a zřízení dvou milionů datových schránek, nárůst cen energií a zvýšení platů zaměstnanců pošty dle současného šéfa pošty způsobí výpadek či zvýšení nákladů o více než 2,5 miliardy korun.

V tendru také exmanažeři podniku

„Rozhodnutí ještě nepadlo a až po návratu se budu zabývat závěry výběrové komise,“ napsal ministr vnitra Rakušan v SMS minulý týden ze služební cesty do zahraničí. Informaci o vítězi výběrového řízení v úterý nekomentoval. Právě Rakušan bude mít v otázce jmenování nového šéfa České pošty poslední slovo.

Jiří Knap absolvoval Fakultu elektrotechnickou ČVUT v Praze a celý svůj kariérní život se na různých úrovních věnuje řízení společností. Prezidentem české pobočky IFMA CZ, jež sdružuje pracovníky správy budov, je čtyři roky. Jeho mottem je: „Kdo chvíli stál, stojí opodál.“

Pošťáci nemohou u zvonku čekat minuty, vzkazuje šéf pošty Knap. Příští rok přijde další zdražování

Současného generálního ředitele České pošty Romana Knapa v červnu 2018 jmenoval Rakušanův předchůdce v křesle ministra vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Rakušan však již dříve naznačil, že s Romanem Knapem v budoucnu nepočítá a chce dát státnímu podniku s 27 tisíci zaměstnanci při její transformaci nový impulz.

Podle informací serveru Lidovky.cz bylo ve výběru na šéfa pošty celkem devět jmen. Jednoho účastníka však ministerstvo vnitra z posuzování vyřadilo. Mezi dalšími uchazeči byl i někdejší šéf jihomoravské pobočkové sítě Jiří Rotschedl. „Ačkoli nemusím patřit mezi favority, jsem přesvědčen, že dokážu Českou poštu posunout k modernímu, spolehlivému a ziskovému podniku. Moje výhoda je, že nejsem zatížen politickými či jinými aférami,“ uvedl pro Lidovky.cz Rotschedl. Jak dodal, v květnu podal na poště výpověď, protože vedení podniku údajně nestálo o jím navrhované změny. Pro poštu pracoval předtím dva roky.

Z dalších zájemců o funkci nejvyššího „poštmistra“ Lidovky.cz narazily také na jméno někdejšího obchodního ředitele podniku Pavla Hendrycha.

Vize a směřování pošty

Lhůta pro podání přihlášek vypršela 15. listopadu. Zájemci museli splňovat řadu podmínek: vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu, minimálně tři roky praxe ve vrcholovém výkonném managementu státního podniku nebo společnosti s majoritním podílem státu či nejméně pět let praxe ve statutárních orgánech nebo vrcholovém managementu v jiné obchodní korporaci. Uchazeči také předkládali strategický koncept na téma „Vize a směřování České pošty v podmínkách aktuálního vývoje poštovních služeb v ČR a v Evropě“ a pro následný ústní pohovor si měli připravit desetiminutovou prezentaci návrhu funkčního modelu státního podniku s cílem dosažení finanční stability podniku.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!