Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Každoroční boj s přípravou kapra nemusíte prohrát. Jak ho snadno připravit

Je to slizké, doslova jako živé, navíc s tím nemáme příliš zkušeností. Je to příprava kapra na štědrovečerní stůl do fáze, než ho budeme moci už jenom obalit a osmažit. Záleží na tom, jak si ho necháme předpřipravit u kádě vánočních prodejců nebo na sádkách.
Smažený kapr s bramborovým salátem. Ilustrační snímek

Smažený kapr s bramborovým salátem. Ilustrační snímek | foto: Lukáš ProcházkaMAFRA

Vztah ke kaprovi jako štědrovečerní lahůdce je nejednoznačný. Jsou lidé, kterým vadí jeho typická chuť, jiným (zvláště dětem) vadí drobné kosti, které tam mohou najít. Jinde je tradice trošku jiná, servíruje se třeba vinná klobása. A někdo tvrdí, že nejlepší řízek z kapra musí být z pašíka.

Ale když už se pro kapra rozhodnete, budete se muset „poprat“ s jeho přípravou. Je to o to méně snadné, protože s podobnou rybou nemáme tolik zkušeností. Přece jen se v mnohých rodinách připravuje jen jednou ročně.

1. Rybí porce ze sámošky

V mnoha obchodních řetězcích se stal zázrak a v chladicích pultech, kde celoročně najdete jenom lososa, pstruha nebo tresku, se objevil i kapr. Je to zřejmě tím, že obecně se méně prodává, takže se jim nevyplatí ho nabízet.

Kdo chce mít kapra úplně bez starostí, koupí si rovnou kapří porce, které stačí jen obalit a osmažit. Je to sice nejhladší cesta ke štědrovečerní večeři, skrývá však malý zádrhel. Nezískáte žádný materiál k výrobě rybí polévky, ale pro singly nebo malé rodiny je to snadný způsob, jak u tabule zachovat alespoň trochu tradici.

2. Půlený kapr

Tady už bude třeba trocha práce. Není třeba poprat se s velkým filetováním. Ideální je nejdříve nakrájet půlky na jednotlivé porce a až pak se zabývat odstraněním kostí.

Nejsnazší je nejdřív odříznout páteř a pak nejlépe tenkým vykosťovacím nožem odříznout tenkou vrstvičku se silnými kostmi. Odstraníte jen minimum masa, které tak zůstane na filetu.

Pak prořezávejte zhruba po půl centimetru „bříško“ porce tak, abyste ucítili křupnutí jemných kůstek „ypsilonek“. Po usmažení je pak už neucítíte, natož že by vám některá uvázla v krku.

Je třeba, abyste nestahovali kůži, protože ta porci drží pohromadě. I když porce vypadá jako ježek a na první pohled by se zdálo, že se na pánvi rozpadne, není třeba se toho bát. Po obalení zůstane kapr zcela kompaktní.

Pokud nemusíte do polévky vnitřnosti, jikry nebo mlíčí, máte na její přípravu vše potřebné, protože po kuchyňské přípravě jednotlivých porcí zůstane dost masa na kostech pro přípravu polévky.

3. Klasika u kádě

Toto volí zřejmě nejvíce lidí. Vystrojí si frontu u pouličního předvánočního prodejce. Nechá si kapříka klepnout, odříznout hlavu a vyvrhnout. Hlavu a vnitřnosti si nechá přibalit na polévku, kapra si nechá (pokud je to šupináč) očistit.

Pak však přijdete domů a do dřezu vyklopíte kluzkou bestii a přemýšlíte, jak do ní. Rozhodně se vyplatí smířit se s tím, že „obětujete“ jednu klasickou látkovou utěrku, která budete po „operaci“ putovat do pračky.

Ty papírové se totiž hned rozmočí a moc nepomohou. Tady existuje několik návodů – v podstatě co profesionální kuchař, to trochu jiný přístup.

Nejsnazší je nakrájet kapra na takzvané podkovy, které se jen obalí a osmaží. V tom případě se smíříte s tím, že na talíři maso stáhnete z velkých kostí a dáte si přitom pozor i na drobné kůstky, které v masu zůstaly.

Je však možné podkovy využít i jako výchozí bod pro přípravu filetů, snáz se s nimi pracuje a daleko lépe pochopíte stavbu kapra. Podívejte se do galerie, jak postupovat krok za krokem.

Profesionální kuchaři jdou na kapra jinak. Rozpůlí ho podél páteře, seříznou žebra, a tím dostanou čistý filet, který si pak už rozdělí na jednotlivé porce.

Jedno video vydá za tisíc obrázků. Podívejte se, jak si s kaprem poradili specialisté z Makra:

Anebo existuje ještě jiný postup: rybu proříznete podélně u páteře a pak podél žeberních kostí opatrně seřezáváte maso, tím dostanete čistý filet. Tento postup si prohlédněte ve druhé části fotogalerie včetně návodu, jak zbavit kapra kůže pro ty, kteří ji nemají rádi.

Je pravda, že lysci mívají kůži silnější než šupináči. Po čerstvém smažení to není tak znát, ale vzhledem k tomu, že se kapr často dojídá ještě další dny zastudena se zbytky bramborového salátu, může už silnější „žvýkavá“ kůže trochu vadit.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

6. května 2024

Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení,...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...