Na Aljašce budou stát české sochy. Památník lidem, kteří zahynuli při rybolovu, vzniká v Nové Pace

23. prosinec 2022 08:06

Zajímavý úkol dostal sochař Albert Králíček z Nové Paky. I když sám na Aljašce nikdy nebyl, tvoří sousoší, které má připomínat ty, kteří zahynuli při tamním náročném rybolovu. Tři bronzové sochy v nadživotní velikosti vznikají ve sklepním ateliéru přímo v centru Nové Paky na Jičínsku. 

Čtěte také

„Můžete si na to sáhnout, určitě. Tady mám bednu s hlínou. To vezmete a nalepíte pomaličku, jako když si ptáci lepí hnízdo. Jednu část hezky na druhou.“ Pět beden s hlínou je prázdných, v šesté už materiálu nezbývá moc. A socha už je také skoro hotová. „Tohle je přímo člověk, který má na Aljašce předky. Dohodli jsme se, že by bylo fajn udělat portrét přímo domorodce, který tam žije.

Sochař Albert Králíček stojí před sochou aljašského rybáře, tedy přesněji před její předlohou z hlíny. Samotná socha bude bronzová a odlévat ji budou v nedaleké Horní Kalné.

Čtěte také

Na stolku jsou ještě malé sošky, vlastně prvotní návrhy všech tří soch rybářů, kteří budou znázorněni na pomníku. „Každá z těch soch představuje nějakou činnost rybářů. Tato například tahá koš s kraby. Druhý rybář bude tahat ruby z vody a poslední, třetí, bude vytahovat síť s rybami.

Všechny sochy jsou hodně věrné, a to přitom vznikají podle fotografií. Co na první pohled nesedí, to je jejich velikost - v tomhle případě nadživotní.

A nabízí se otázka, jak se vlastně taková skoro dva a půl metru vysoká socha dostane ze sklepního ateliéru ven. „To nejste první a asi ani poslední, kdo se na to ptá. Ono to funguje trošku jinak, není to o tom, že bych musel sochy transportovat, ale naštěstí tím, že se zhotoví forma přímo na místě, tak ji lze rozebrat na několik kusů, které už je pak jednoduché naložit do auta a převézt do slévárny.

Čtěte také

Sochy Alberta Králíčka najdete po celém Česku, některé i v zahraničí, třeba ve Švýcarsku, ale takhle daleko není zatím žádná.

Sám sochař byl zatím u instalace každé své sochy, tady to je poprvé s otazníkem. „Jsem na to zván, ale ještě uvidím, jak se ve výsledku rozhodnu. Protože z toho mám trošku obavy. Tam na letišti na Aljašce je poměrně krátká přistávací dráha, takže bych nerad skončil někde v ledovém moři. To vám pak stačí nějaké dvě nebo tři minutky a člověk je tuhý. Tak to ještě zvážím, je to prostě kus cesty. Nějakých 36 hodin.

S odléváním soch, které potrvá nejméně do jara, začínají ve slévárně v Horní Kalné na Trutnovsku v těchto dnech.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související