Jste poslední dobou více ve stresu? Pozor na své srdce

Srdce je bezesporu nejdůležitějším orgánem v našem těle. Jakmile přestane tlouct, je konec. Jakmile se i jen trochu změní jeho rytmus, hned to velmi nepříjemně pocítíme. A nepopiratelným faktem, na který poslední dobou poukazují všichni lékaři, je, že počet srdečních onemocnění roste. Možná se toto brzy může týkat i vás.

Nikdy jste se srdcem neměli žádné problémy, cítíte se relativně zdraví a jste v kondici, takže vás ani nenapadne uvažovat nad tím, že vaše srdce možná není v úplném pořádku? V tom případě se na chvíli zastavte a zamyslete se.

Jak v posledních několika měsících nebo letech žijete? Jste po všech stránkách spokojení, v klidu, stres vás obchází obloukem a užíváte si svého šťastného života? Pokud ne, je dost pravděpodobné, že vaše srdce je ve větším ohrožení než tušíte.

Co ovlivňuje stav našeho srdce?

Zdraví vašeho srdce neovlivňují jen vnitřní faktory ve vašem těle – tedy například hladina cholesterolu, vysoký tlak, nezdravá strava či tloustnutí vlivem nedostatku pohybu. Tento orgán je velmi citlivý i na vnější faktory, které jeho činnost velmi výrazně ovlivňují.

Sami jistě víte, jak vám srdce najednou začne prudce bušit, když máte strach, když máte trému, když jste nervózní, když vás čeká nějaká výrazná adrenalinová situace. A i když v podobných okamžicích je jeho zrychlená činnost přirozená, tak to neznamená, že je to pro něj dobré, zvlášť když se to děje často.

Ekonomická situace doléhá i na naše zdraví

V posledních pár letech kvůli covidu, lockdownům, válce na Ukrajině i zhoršující se ekonomické situaci přibývá psychických onemocnění a ordinace psychologů praskají ve švech. Podobný trend ale pozorují i kardiologové – počet srdečních anomálií, poruch a nemocí výrazně stoupá, a to i u mladých a jinak zdravých lidí. A je tedy jasné, že stav psychiky i srdce je propojenější než si hodláme přiznat.

Pokud jste tedy i vy v permanentním stresu a už nevíte, jak dál, uvědomte si, že pokud se brzy nedokážete uklidnit, vzápětí se to odrazí právě na vašem srdci. Je to prokázaný fakt. Proto je třeba snažit se odpočívat a relaxovat, vyrážet denně na procházku do přírody a pokoušet se odpoutat aspoň na chvíli od těch děsivých starostí a vizí budoucnosti.

Srdce máte jen jedno a nestojí vám zato zničit si ho kvůli nervům z něčeho, co jistě má řešení – i když vy ho možná teď nevidíte.