Hlavní obsah

Německé vánoční trhy: a přece se svítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční vánoční trhy se po dvou letech pandemických omezení vrátily do země zaslíbené – do Německa –, avšak radnice po celé zemi tváří v tvář energetické krizi čelily dilematu.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční světelná výzdoba ve městě Wernigerode ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko.

Článek

Klíčová otázka zní: Měla by se vánoční světla ztlumit, aby se vyslalo poselství o šetření energií a solidaritě s občany a zároveň se ochránily veřejné pokladny? Nebo naopak, na znamení vzdoru po dvou letech lockdownů se města rozzáří slavnostní náladou, která, jak doufají obchodníci, otevře lidem peněženky?

Více světla trhům, více světla do života
motto sbírky v Neunkirchenu

Na trzích se uspoří víc než doma v bytě

Organizátoři německých vánočních trhů, které tamní milují, sáhli po silném argumentu. Tvrdí, že rodina spotřebuje při návštěvě trhu méně energie, než když sedí doma. Podle nich čtyřčlenná rodina, která stráví hodinu vařením večeře na elektrickém sporáku, sledováním filmu, hraním na videokonzoli a osvětlováním dětských pokojů, spotřebuje 0,711 kilowatthodiny elektřiny na osobu v porovnání se 0,1 až 0,2 kilowatthodiny na osobu při procházce po vánočním trhu. „Zůstanou-li doma, nesedí potmě v koutě,“ řekl Frank Hakelberg, výkonný ředitel Německého svazu vystavovatelů a trhovců.

Jiní si prostě řekli, že navrátí předcovidový jas, a to stůj co stůj.

Zapomeňte na klasiku. Jedny z nejkrásnějších vánočních trhů má Záhřeb

Cestování

Prozářená tma

Ve východoněmeckém Stralsundu místní fotbalový klub rozběhl sbírku, aby se krásné náměstí hanzovního města mohlo zaskvít tak jako před rokem 2020. Jakmile se to dozvěděla radnice, sáhla do rezerv a potřebnou sumu trhům věnovala s tím, že vše, co se vybralo, půjde na charitu.

„Prostě jsme to riskli. Použili jsme část peněz připravených na zvládání covidové pandemie v této zimě. Hrajeme vabank a věříme, že nám osud rozdá trumfy tím, že nás ušetří koronavirového splínu,“ vysvětlila televizi SAT 1 radní Susanne Schumannová.

Ani Neunkirchen v Sársku na jihozápadě Spolkové republiky nenechal nic náhodě. Už v listopadu, ještě předtím, než trhy přivítaly první hosty, se zaměstnanci státní správy i veřejných služeb, od popelářů přes učitele až po úředníky městské správy, zřekli části prosincové mzdy a tzv. „vánočních peněz“, tedy třináctého platu. Peníze nepůjdou nikam jinam než na osvětlení.

Na počin pod heslem „Více světla trhům, více světla do života“, které naráželo na poslední slova Johanna Wolfganga Goetha před smrtí „Otevřete i druhé okno, tak se sem dostane více světla“, se nabalovaly další.

„Když se přidalo několik firem z města a okolí, nebylo co řešit,“ uzavřel rozhlas Saarländicher Rundfunk.

Anketa

Mělo by se osvětlení na vánočních trzích ztlumit nebo omezit?
Úplně zrušit
9,4 %
Omezit
41,9 %
Nechat bez omezení
48,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2915 čtenářů.

Jak je to jinde

Londýnská Oxford Street doufá, že sníží spotřebu energie o dvě třetiny omezením osvětlení mezi 15. a 23. hodinou a instalací LED žárovek.
Doba, po kterou svítí veřejné vánoční osvětlení v dánské Kodani, se zkrátila o šedesát procent.
V italském horském městečku Borno návštěvníci v roli cyklistů na stacionárních kolech napájejí městský vánoční strom nabíjením baterií kinetickou energií.
Starosta španělského Alicante navrhl, aby všechny obce ve Valencii letos zhasly dvacet procent vánočního osvětlení.

Vánoční trhy v Drážďanech jsou opět otevřené

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám