Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Seriál: Zdravotní nástrahy Vánoc (díl 4. kost v krku)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 885x )

Jednou z typicky vánočních nehod je rybí kost uvízlá v ústech nebo na okraji krční dutiny. Rybí kosti se nejčastěji zapíchnou do kořene jazyka nebo krční mandle.

shutterstock.com

Naštěstí většinou nezpůsobí větší zdravotní komplikace než chvilkovou bolest. Příznakem v takových případech bývá často bodavá bolest, která se objevuje při polykání a kterou člověk pociťuje hlavně v oblasti jazylky a horního okraje hrtanu. Pokud se pak kost náhodou zapíchne v jícnu, objeví při polykání bolesti za hrudní kostí.

Pokud k takové situaci dojde, zachovejte klid a zkuste se nejprve pořádně napít. Pokud potíže přetrvávají a vy cítíte, že kostičku v krku máte, pak k odstranění často pomůže rada našich babiček – zkusit sníst kousek nějaké tuhé potravy, například sousto pečiva nebo kus brambory. Potravinu pomalu žvýkejte a plynule polykejte. Je totiž možné, že se při jejím průchodu krkem do ní uvízlá kost zapíchne a projde do žaludku spolu s ní. Tam už se opět díky práci žaludečních šťáv rozloží a je po problému.

Další možností je požádat někoho z příbuzných, aby se vám do krku podíval a pokusil se uchycenou kost vytáhnout. V drtivé většině případů totiž kostička uvízne u mandlí, takže je při důkladném prozkoumání viditelná, a je celkem snadné ji vytáhnout. Ať už drobnými prsty nebo za pomocí pinzety.

Pokud ale obtíže přetrvávají, oblast je nepřehledná, pacient má silný dávivý reflex nebo pocit cizího tělesa směřuje spíše do dolních partií polykacích cest (dolní třetina krku nebo oblast mezihrudí), je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Kost, která uvízne v krku či v jícnu, by se měla co nejdříve vyjmout, jinak může způsobit nepříjemné komplikace, jako je poranění jícnu. 

Lékař kost vytáhne speciálními kleštěmi, jestliže na ni dosáhne. Ovšem někdy musí zvolit i esofagoskopii, při které musíte být v celkové narkóze. 

Pokud se chcete podobné nehodě u štědrovečerního stolu vyhnout, pak existuje zdánlivě jednoduchý recept: Kapra přebírat a přebírat, vzít si třeba brýle, mít dostatek světla a dávat si pozor.

Pátý díl seriálu: první pomoc při přejedení a rozhozeném trávení.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce