Při fingovaném přepadení ukradli 74 milionů korun. Policisté je vypátrali až v Thajsku

Trojici hlavních postav přepadení pancéřovaného vozu nedaleko Hořic spojovalo mnohé. Byli to dobří kamarádi a hlavně toužili po penězích. Jeden z nich pracoval jako řidič bezpečnostní agentury a ostatní často bavil historkami o tom, kolik zrovna převážel peněz. Touha si z nákladu vzít i něco pro sebe byla zřejmě silnější, než sám čekal. Společný plán měl ale k dokonalosti daleko.

„Byli jsme přepadeni!“ Takovou hlášku dostali operátoři bezpečnostní agentury od posádky jednoho ze svých vozů. Byl leden roku 2008 a vůz měl právě projíždět Královéhradeckým krajem nedaleko Hořic. Zpráva se ihned dostala královéhradeckým policistům a ti vyrazili na místo. Objevili posádku údajně přepadené dodávky a prázdný nákladový prostor. Z něj zmizelo 74 milionů korun.

Přepadení beze zbraní

Josef Blažek, Rudolf Tesárek a Milan Horych. Tři kamarádi, kteří spolu trávili hodně času. Zvlášť Blažek s Tesárkem se znali z jedné z českolipských posiloven. Často mluvili o tom, co by který z nich dělal s alespoň částí peněz, které jeden z nich, Milan Horych každý den převážel v obrněné dodávce na východočeských silnicích. Objížděl banky i třídírny peněz. Jenže v případě této trojice mužů jen u snění nezůstalo. Společně začali vymýšlet plán, jak se k desítkám milionům korun dostat.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Pro svůj plán si vybrali polovinu ledna roku 2008. Horych věděl, že ten den poveze v dodávce tolik peněz, že i po rozdělení se svými kumpány už nebude muset do konce života pracovat. Alespoň tak si svou budoucnost po loupeži představoval. Překážkou pro něj byl ale velitel vozu, který v dodávce seděl s ním. Problém v podobě svědka se vyřešil sám, když oba muži zastavili na benzinové stanici nedaleko Hořic. Dvojice měla zamknout svůj vůz, jenže Horych v tu chvíli nechal klíčky uvnitř a dveře zamkl jen na oko. Pak se svým velitelem, který v tu chvíli nic podezřelého nezaznamenal, odešel do provozovny čerpací stanice.

To byla chvíle pro společníky Milana Horycha. Připraveni opodál v osobním autě bez problémů otevřeli dveře auta, a jelikož byly uvnitř i klíčky, bez spuštění alarmu v klidu sebrali boxy plné peněz z nákladového prostoru. Sebrali téměř 75 milionů korun, a než se posádka dodávky vrátila zpět, byli i s penězi pryč.

(Ne)dokonalý plán

Tím byla splněna ale teprve první fáze celého plánu. Posádku totiž čekala ještě dlouhá cesta a řidič, který na rozdíl od velitele vozu už věděl, že neveze žádný náklad, si musel obstarat alibi. Příležitost se mu naskytla za nedlouho. Když znovu zastavili a jeho kolega odešel na toaletu, řidič zinscenoval vlastní přepadení. Překvapenému kolegovi po návratu k autu tvrdil, že vůz byl právě přepaden ozbrojeným lupičem. Přivolaným policistům poměrně přesně popsal i bílé osobní auto, kterým měl vymyšlený lupič ujet a detektivové začali s pátráním.

Vyšetřování jim ale netrvalo dlouho. Zkušeným detektivům muselo být brzy jasné, že si řidič celé přepadení vymyslel a už druhý den ho zadrželi. Začala série výslechů a řidič začal brzy mluvit. Popsal průběh celého plánu a prozradil i jména svých společníků. I díky tomu se pak mohl radovat z mírnějšího potrestání. Pětiletý trest byl o poznání nižší než dvanáctileté, které dostali Josef Blažek a Rudolf Tesárek. Zřejmě proto, že muži odmítali prozradit, kde jsou ukradené peníze, a policistům se je nepodařilo najít. Navíc zatímco Horych vše přiznal, Blažek s Tesárkem u policejních výslechů i soudních jednání tvrdili, že o penězích z bezpečnostního vozu nic neví.

Útěk do Thajska

Zatímco řidič vozu byl s trestem smířený, dvojice která odemčené auto vykradla, ne. A to i přes snížení na desetiletý žalář. Nakonec jim z vězení pomohla stížnost pro porušení zákona tehdejší ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové. Odsouzené dvojici byl trest přerušen, a než vzal následující ministr zase stížnost zpět, Blažek s Tesárkem uprchli z Česka. Policisté je vypátrali až v roce 2011. Oba se ukrývali v turistickém centru Pattaya v Thajsku. Na stopu detektivy dovedla těhotná přítelkyně jednoho z nich. Údajně tehdy českým policistům pomohli jejich rakouští kolegové, kteří také v oblasti pracovali. Kam zmizelo téměř 75 milionů korun z dodávky bezpečnostní agentury, není dodnes jasné.

Tagy: