Elektrocentrála Vás nikdy nenechá na holičkách!

elektrika

Dobrý generátor Vám může poskytnout energii potřebnou k práci, osvětlit prostor a je dobrým bezpečnostním ventilem v případě špatného počasí nebo přerušení dodávky elektrické energie ve Vaší oblasti. Vzhledem k velkému množství dostupných modelů může být ale obtížné vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Co je to elektrocentrála?

Generátor proudu je účinný a snadno použitelný nástroj, který dokáže přeměnit určité druhy energie, jako je tepelná nebo mechanická energie, na elektrickou energii. Komerčně dostupné modely se liší velikostí a výkonem, ale všechny se mohou stát hlavním zdrojem energie v prostoru, kde je jí nedostatek. Elektrocentrály, které se často používají jako skutečné nouzové zálohy, plní také sekundární a záložní funkce pro hlavní zdroj napájení, který překročil svou maximální kapacitu. Lze je použít pro noční práci, na stavbách, a dokonce i pro osvětlení jakýchkoli venkovních akcí.

Jsou užitečné nejen pro vytvoření alternativního zdroje energie pro Váš domov, ale také pro napájení mobilních kuchyní, topných systémů a dokonce i pro provoz mrazáku v garáži. Toto zařízení je skutečnou pojistkou pro všechny prostory, které nelze pokrýt běžnými zdroji energie, na které jste zvyklý.

Generátory proudu různé typy

Elektrocentrály jsou přístroje různého výkonu a velikosti, které jsou schopny vyrábět konstantní energii, když není k dispozici jiný zdroj energie nebo při náhlém výpadku proudu. První rozdíl mezi jednotlivými generátory je podle druhu paliva, které potřebují ke svému provozu. Ve skutečnosti existují 2 typy generátorů.

Benzínové-Jedná se o menší modely s nižším výkonem, které jsou vhodné především pro domácí použití. Do této kategorie patří i přenosné, které se snadno startují a lze je převážet i v kufru auta pro použití v kempech pod širým nebem.

Dieselové pohony- Tyto elektrocentrály představují nejvýkonnější a největší generátory, které se často používají v průmyslu, v halách nebo na stavbách bez elektřiny. Elektrocentrála je ideální i pro akce pod širým nebem, protože jsou schopny napájet několik spotřebičů najednou.

Oba typy jsou schopny dodávat bipolární proud, který je kompatibilní s velkým počtem přístrojů a obvykle má rozsah pouze 3 kW. Existují však i dvoudobé nebo čtyřdobé modely, které se liší celkovou účinností a spotřebou. Například čtyřtaktní motor má vyšší výkon a na hodinový provoz motoru o objemu 350 cm3 potřebuje půl litru benzinu.

Jak funguje elektrocentrála?

Výkon generátoru je zajišťován spoluprací tepelného motoru a elektrického alternátoru. První pohání rotační pohyb, zatímco druhý dokáže tuto energii přeměnit na elektrický proud. Odtud Pochází název, generátor střídavého proudu! Tím však základní komponenty elektrocentrály rozhodně nekončí.

Kromě hlavních částí jsou zde také elektronické a elektrické prvky, které přenášejí proud generovaný alternátorem do standardních nebo stejnosměrných ventilů. Existují totiž generátorové soupravy určené pro standardní použití s jednofázovou 220 V a třífázovou 400 V zástrčkou a generátorové soupravy vhodné pro intenzivní použití, které jsou schopny zajistit nepřetržité napájení 12 V. Použití a výkon přístroje také výrazně ovlivňují jeho vzhled. Výroba velkého množství energie vyžaduje větší motor a úměrný alternátor, což činí konstrukci generátoru energie objemnější a obtížněji přepravitelnou. Vzhledem k požadavkům trhu je trendem posledních let vytváření kompaktních, snadno přenosných zařízení, která jsou vhodná i pro malé spotřebitele a ušetří spoustu zbytečných starostí.

———-Komerční článek———-

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here