Hokej v číslech: Ze Sokolova až na mistrovství! Čím vším zaujal?

Petr Hauser | Foto: Jakub Knap, hcsokolov.cz

Také Chance liga bude mít na juniorském mistrovství světa svého zástupce: útočník Petr Hauser letos pravidelně nastupuje za Sokolov. Jak si v jeho dresu vedl?

Většině prvoligových statistik mezi juniory, včetně těch nejzákladnějších, vládne frýdecko-místecký Oskar Haas. Do herního systému trenéra Radima Rulíka se ovšem nehodil.

„Nenominoval jsem ho kvůli bruslení. Měli jsme ho na turnaji v Porubě, kde se moc k ničemu nedostal a moc nehledal spoluhráče," vysvětloval Rulík na tiskové konferenci. „Nebyl tak konstruktivní, jak bych si u centra představoval, a bruslařsky to z jeho strany bylo trochu horší."

Češi do Halifaxu vyrazili s hodně urostlým mužstvem, vůbec nejvyšším ze všech. Do tohoto stylu perfektně zapadá i Hauser, se 193 centimetry a 93 kilogramy typický silový křídelník.

Nechybí mu navíc ani ofenzivní vlohy. V juniorských kategoriích se každoročně pohyboval vysoko v kanadských bodováních, slušně zvládá i přechod mezi muže.

Sokolovu letos pomohl osmi body (3+5) v devatenácti zápasech. Jak v počtu gólů, tak bodů je mezi juniory na děleném druhém místě. Za výše zmíněným Haasem.

Hned šest z osmi Hauserových bodů bylo primárních, nevylepšuje si tedy statistiky (mnohdy ne tak důležitými) druhými asistencemi. Jedna jeho trefa se pak ukázala jako vítězná.

A hlavně... Hned třemi body přispěl v přesilovkách. Hauser si totiž v Sokolově vybudoval velmi dobrou pozici a pravidelně chodí na početní výhody, za zápas v nich průměrně odehraje přes dvě a půl minuty. Tohle se žádnému jinému juniorovi v Chance lize ani zdaleka nepoštěstilo. A i díky němu má Baník v soutěži třetí nejvyšší přesilovkovou úspěšnost.

Hauser si v Sokolově vybudoval velmi dobrou pozici a pravidelně chodí na přesilovky, za zápas v nich průměrně odehraje přes dvě a půl minuty.

Borec zapůjčený ze Sparty je vytížený i při hře pět na pět – s celkovým ice timem 15:35 je proto mezi pravidelně nastupujícími juniory druhý, a to za litoměřickým obráncem Jakubem Šedivým.

Hauser svůj čas dokáže využívat velmi efektivně: s 1,62 získaným bodem za hodinu hry je v rámci Sokolova na pátém místě. Pro srovnání s celou soutěží jde o podobnou hodnotu, jaká aktuálně svítí u protřelých hokejistů Romana Vlacha, Miroslava Holce či Lukáše Žejdla. 

Hauser, jehož talentu si všimlo i New Jersey, které na něj v létě na draftu do NHL ukázalo už v pátém kole, hýří střeleckou aktivitou. Za devatenáct utkání dohromady vyslal 78 střeleckých pokusů, z toho 46 z nich mířilo na branku. V obou hodnotách je v přepočtu na čas nejpilnějším juniorem v Chance lize. Dost se také tlačí do slotu, odkud vyslal přes třetinu ze všech svých střel. 

Za zmínku stojí ještě Hauserovo parádní Corsi: nejenže je v něm nejlepší mezi juniory, ale jde i o druhou nejlepší hodnotu v Sokolově – s Hauserem na ledě má Baník nad soupeřem výrazně navrch (201 ku 149 střeleckým pokusům). Jen škoda Hauserovy nižší úspěšnosti střelby (6,52 %), jeho produktivita mohla vypadat o něco lépe.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz