Otužilce čeká ve Vltavě již 76. ročník závodu Memoriál Alfreda Nikodéma u Národního divadla


I. plavecký klub otužilců Praha pořádá dne 26. prosince 2022 tradiční vánoční plaveckou soutěž otužilců ve Vltavě u Národního divadla v Praze – nejstarší, největší a nejznámější otužileckou akci v republice vůbec – Memoriál Alfreda Nikodéma.

První vánoční vystoupení otužilců ve Vltavě, tehdy pod vedením samotného Alfreda Nikodéma, se konalo v roce 1923, tedy před 99 lety. Letos se uskuteční již 76. ročník (jako první ročník pod názvem „Memoriál Alfreda Nikodéma“ je považována akce z roku 1947).

Z historických kronik našeho sportu můžeme zmínit, že před několika dny, 15. prosince 2022 jsme si připomněli nedožitých 90 let od narození jedné z nejznámějších postav pražské otužilecké historie, Štěpána Poláka (nar. 15. 12. 1932, sportovní potápěč, otužilec, konstruktér a vynálezce; zemřel r. 1994), po němž je pojmenována nejkratší trať svatoštěpánského klání. Letos se také dožil 80-ti let člen pořádajícího klubu a dlouholetý dřívější vrchní rozhodčí vánoční soutěže, Jan Novák, několikanásobný přemožitel kanálu La Manche ze sedmdesátých let 20. století (nar. 16. 10. 1942). Jan Novák bude přítomen slavnostnímu zahájení letošního ročníku.

Jako obvykle se zahajuje slavnostním nástupem v 11.00 hodin, soutěžní tratě mají start i cíl na severním cípu Slovanského ostrova.

Poplavou se tři tratě – měřená soutěž na 750 metrů jako Memoriál Františka Venclovského, a dvě tradiční kondiční tratě – 100 metrů jako Memoriál Štěpána Poláka a 300 metrů jako Memoriál Oldřicha Lišky.

Mezi aktivními účastníky akce budou i letošní přemožitelé kanálu La Manche Pavlína Procházková a Michal Brauner (oba z pořádajícího I.PKO Praha), dále třeba přemožitel kanálu La Manche z roku 2005 – Richard Haan, který se jako člen pořádajícího klubu též aktivně memoriálu zúčastní – přičemž jde současně o známého sólistu Státní opery Praha a držitele ceny Thálie pro rok 2010), a také další čeští dřívější přemožitelé kanálu La Manche – Lenka Štěrbová, Abhejali Bernardová, Jana Procházková, Rostislav Vítek, Jakub Valníček, Radek Táborský, Aleš Rucký či rakouský plavec Josef Köberl. V neposlední řadě dorazí kompletní rodinná sestava letošní české štafety přes kanál La Manche – matka a tři dcery – Pavlína Procházková se Zuzanou Procházkovou, Janou Procházkovou a Kateřinou Hájkovou.


Předpokládaná účast je kolem 400 otužilců (přihlášených je 420 plavců). Na nejdelší trati 750 metrů budou startovat ti nejlepší borci z Českého poháru v zimním plavání. Soutěže se zúčastní plavci z České republiky, Slovenska, Polska, Anglie, Belgie, Rakouska, USA a Íránu. Nejstarším plavcem by měla být paní Blanka Vyskočilová z Hradce Králové (83 let), nejmladšími přihlášenými účastníky jsou shodně dvanáctiletí Eliška Racková a Tomáš Augustin z Mostu, Daniel Dolín z Prahy a Jáchym Vido z Dolních Břežan.

Očekávaná teplota vody je 4-6 °C. Pro zajímavost, před 76 lety, v roce 1946, se veřejné vystoupení otužilců (tehdy u mostu Svatopluka Čecha) nemohlo uskutečnit v plném rozsahu, protože se nepodařilo prosekat led ve Vltavě. Tehdy bylo v noci -20 °C.

Akce se i letos stala součástí projektu České unie sportu nazvaného „Sportuj s námi“. Akce se koná s přispěním Magistrátu hlavního města Prahy a Městské části Praha 1. I letos pořadatelé vkládají do pořadu podniku vloženou soutěž „O pohár Městské části Praha 1“, kterou vyhraje družstvo složené ze tří nejlépe umístěných plavců jednotlivých zúčastněných klubů.


Vyhlášení a předání všech ocenění proběhne i letos ve slavnostním Malém sále Paláce Žofín.






Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu? Více na facebookovém profilu webu SportovníListy.cz 
zde!!!



(Petr Skála podle zprávy otuzilci-praha.cz pro SportovníListy.cz. foto: Petr Skála)