Kdo je kdo v týmu české dvacítky?

Foto: Martin Voltr

26. prosince 2022, 10:55

Martin Voltr

Příštích (doufáme) jedenáct dní budou všichni čeští hokejoví fanoušci pozorně sledovat cestu juniorské reprezentace na světovém šampionátu. A fandit těmto borcům.

Brankáři

Daniel KRÁL (Liberec / Přerov)
Jako jeden z mála brankářů z reprezentačního okruhu zůstal doma. V juniorské extralize i první lize dospělých patří do špičky, už ale touží prorazit do áčka Liberce. Pomalu je načase.

Tomáš SUCHÁNEK (Tri-City, WHL)
Objev srpnového mistrovství, a to nejen z pohledu českého týmu. Když zámořští novináři líčí, proč by teď mohli Češi znovu hrát o medaile, zmiňují Suchánka jako jeden z hlavních důvodů a stěžejní osobnost.

Oliver ŠATNÝ (Cape Breton, QMJHL)
Nikde však není dané, že si nezachytá i Šatný. Po výměně v quebecké lize ožil a předvedl nejeden skvělý výkon, na východě Kanady se teď může vytáhnout i v reprezentačním trikotu.

Obránci

Marek ALSCHER (Portland, WHL)
Brankáři draftem neprošli, Alscher už je prvním z dvanácti hráčů v poli, kteří to štěstí měli. Do hry vloží prvky z finské i kanadsko-americké školy, platný by měl být díky vynikajícím fyzickým parametrům.

Aleš ČECH (Kärpät Oulu, Finsko)
V srpnu se jeho nominace moc nečekala, teď už ano. Přesto je stále z českých obránců nejmladší. Řízný bek je připraven splnit především defenzivní úkoly, nicméně z jeho hokejky vyšla i nejkrásnější přihrávka v probíhající sezoně české dvacítky.

Tomáš HAMARA (Kitchener, OHL)
Další příslušník mladšího ročníku se na jarním MS osmnáctek vešel do all-star týmu, teď už by měl udělat rozruch i na dvacítkách. V kariéře se od něj čeká hodně, vždyť si od žákovských let zvykl být o úroveň výš nad většinou vrstevníků. Nebo o dvě.

David JIŘÍČEK (Cleveland, AHL / Columbus, NHL)
Udělal brutální progres v posledních třech letech, nyní je jediným členem sestavy, který už má na kontě starty v NHL i medaili ze seniorského šampionátu. Tahoun na ledě? Jasně. Ale taky srdcař. Utrhnul by si obě ruce i nohy, aby odjel reprezentovat Česko. I kdyby už hrál NHL napevno a dal v ní padesát gólů.

David MORAVEC (Halifax, QMJHL)
Před rokem si zahrál jen dva zápasy, než turnaj ukončil covid. V létě mu šanci vzala nemoc. Náplast? Šampionát na ledě, kde je doma! Už příprava ukázala, že fanoušky bude mít na své straně. Snad je tedy bude mít na své straně i celý tým.

Stanislav SVOZIL (Regina, WHL)
Další velký lídr. Že ho v ročníku na pozici nejlepšího beka „předběhl“ Jiříček? Nevadí. Svozil si jde trpělivě za svým snem. Je naprosto reálné, že za dva tři roky sestaví s Jiříčkem český pár v obraně Columbusu.

David ŠPAČEK (Sherbrooke, QMJHL)
Ještě na jaře 2021 o něm téměř nikdo nevěděl. Na podzim už jeho příjmení znala celá Kanada – díky bodové explozi, která pokračuje do dnešních dnů. Čeští fanoušci ho tedy znají i díky otci, šampionovi z Nagana.

Jiří TICHÁČEK (Rytíři Kladno)
A ještě jeden důkaz, že český ročník 2003 je z pohledu obránců jeden z nejsilnějších v moderní historii. Ticháček neprošel draftem vinou menší postavy, ale tenhle hendikep vynahrazuje všemi herními aspekty.

Útočníci

Jakub BRABENEC (Charlottetown, QMJHL)
Doma musel celý život snášet řeči o protekci. Ta ho prý v šestnácti letech vystřelila do devatenáctky i seniorské extraligy. U koho měl tedy protekci, když na jaře převzal cenu pro nejlepšího nováčka quebecké ligy? A když těsně před odjezdem na MS podepsal smlouvu s Vegas?

Petr HAUSER (Sparta Praha / Sokolov)
I v juniorské extralize či Chance lize může vyrůst hráč pro šampionát, Hauser to potvrdil podruhé za čtyři měsíce. Právě jeho gól byl klíčovým při poslední čtvrtfinálové senzaci proti Američanům, přidá jich teď víc?

Jaroslav CHMELAŘ (Providence College, NCAA)
Univerzitní cesta vynáší na vrchol spousty amerických hráčů, proč by nemohla vynést i Čecha? Přestupem z Finska pro sebe Chmelař získal několik let pozvolného rozvoje, na jehož konci by ideálně mělo stát místo v sestavě New York Rangers.

Jakub KOS (Ilves Tampere / KooVee Tampere, Finsko)
Také jemu Finsko hodně pomohlo, podobně jako předchozí dva jmenovaní může těžit z urostlé postavy. Hráč s nejkratším příjmením na turnaji – pokud se nepočítá Rakušan Finn van Ee – už bude v Halifaxu vyhlížet kanadské body, které v minulé sezoně přes pevnou pozici v týmu zatím nesbíral.

Jiří KULICH (Rochester, AHL)
Zlomenina ruky v lednu 2020 mu ukončila sezonu a týden probrečel. „Teď si musíš projít peklem, ale na konci budeš stát nejvýš,“ říkal mu táta. A k tomu už Kulichovi chybí z farmy Buffala poslední krok. Dvě „bramborové medaile“ z letošního roku moc touží vylepšit, a udělá pro to všechno.

Marcel MARCEL (Gatineau, QMJHL)
Mladší bratr Patrika Marcela se bude za český tým rvát, a to ve všech možných smyslech. Ohromná postava a pověst tvrďáka by mu ale k nominaci nestačily – je i hokejový. Co se týče přízně fanoušků i televizních komentátorů, tu by měl v Kanadě kontinuálně převzít od Ivana Ivana.

Matouš MENŠÍK (Olomouc / Jihlava)
Obrovská naděje, pád, letos na jaře obří vzestup. Menšíkova kariéra se pohybuje ve vlnách, budeme tedy věřit, že na závěr mládežnických let nasedl na správnou vlnu. I přesto, že po nadějném vstupu do extraligy lehce zabrzdil a ještě bude potřebovat čas.

Adam MĚCHURA (Tri-City, WHL)
Na poli domácí juniorské extraligy výjimečný snajpr se za mořem učí i další věci. Teď je připraven plnit všechny úkoly trenérů, z větší části černou práci. Kdyby nebyl, nevzali by ho.

Lukáš PAJER (Hradec Králové / Kolín)
Žolík pro přesilovky? Možná, protože Ovečkinovu pozici má jako pravák hodně rád. Škoda, že musí pomáhat se záchranou Kolínu i hradecké juniorce, a tak toho zatím v extralize tolik nestihl.

Martin RYŠAVÝ (Moose Jaw, WHL)
Jeho drajv, kapitánství a koneckonců i rozhodující branka vyhrály sedmnáctce bronz z World Hockey Challenge. Soupeřům umí zatopit všemi způsoby, s teď už metrákovou postavou se nikomu nebrání dobře. V Přerově mají z trojky Suchánek, Svozil, Ryšavý právem velkou radost.

Robin SAPOUŠEK (Karlovy Vary / Victoria, WHL)
Mistrovství si vybral jako milník, s nímž spojí svůj odchod do zámoří. Mezi českou elitu zatím pouze nakoukl, na mistrovství bude zatím po boku Alschera a Pajera v roli čekatele. I takoví se ale v pravou chvíli někdy ukážou.

Gabriel SZTURC (Kelowna, WHL)
Nejproduktivnější Čech v kanadských juniorkách se pomaličku řadí k hvězdám Western Hockey League. V prvním přípravném duelu s Lotyšskem zazářil třemi body (2+1), a přesně ty od něj bude mužstvo potřebovat.

Eduard ŠALÉ (Kometa Brno)
Předchází ho velká očekávání, na příštím draftu by mohl přijít na řadu hodně brzo. Po skvělém vstupu do sezony už to ale není v Kometě ono. Nezkusí také kanadský impuls? Barrie, které ho draftovalo, má na soupisce jedno místo pro importovaného hráče volné…

Matyáš ŠAPOVALIV (Saginaw, OHL)
První centr v obou přípravných duelech. V ontarijské lize má bod na zápas, ale na MS se jeho přínos nebude odvíjet vyloženě od kanadských bodů. Podle nich nešel hodnotit ani na osmnáctkách.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz