zdroj: unsplash.com
Nemoci a léčba

Jak si pomoci od překyselení žaludku a co jej způsobuje?

Veronika Tůmová
26.12.2022

Překyselení žaludku je obvykle důsledkem nepravidelného stravování, nočního přejídání, stresu a celkově nezdravého životního stylu. Během Vánoc, kdy se obvykle oddáváme těžkým jídlům a nejrůznějším pochutinám, často bez ohledu na denní dobu, jsme pak tomuto problému blíž než kdy jindy.

Žaludek vždy určitým způsobem reaguje na to, co právě sníme. Pokud jej zahltíme těžce stravitelným jídlem, obvykle nám to dá velmi brzy a nepříjemně najevo. Překyselení žaludku v důsledku nadměrné produkce žaludečních šťáv způsobuje mimo jiné pálení žáhy, které dovede hodně potrápit.

Příčiny překyselení žaludku

•    Nadváha a obezita
•    Nepravidelné stravování a konzumace ve spěchu
•    Kouření
•    Nedostatek spánku a stres 
•    Stravování před spaním 
•    Přejídání a nedostatečná tepelná úprava některých potravin
•    Některé léky
•    Těhotenství

Potraviny, které často způsobují překyselení žaludku

Jedná se nejčastěji o kávu, čaj a sycené nápoje, čokoládu, citrusové plody, tučná a smažená jídla, sladkosti a kořeněná jídla, cibuli a pochutiny typu smažené brambůrky, křupky, cola a pochopitelně také alkohol. Všechny tyto potraviny přispívají k nadměrnému vytváření kyselin v žaludku. Těžká jídla ve večerních a nočních hodinách jsou pak pro žaludek velkou a velmi nezdravou zátěží. Se smaženým kaprem a bramborovým salátem tedy opatrně a raději v menším množství.

Příznaky překyselení žaludku a pálení žáhy

K pálení žáhy dochází, když se žaludeční kyseliny vrací ze žaludku do jícnu, někdy i s nedotrávenou potravou. Překyselený žaludek může vyvolat silnou bolest za hrudní kosti, podobnou infarktové bolesti, někdy se projevuje i dávivým kašlem a chrapotem. Příliš mnoho kyseliny v žaludku může způsobit záněty a bolesti žaludku a dvanáctníku. Objevují se příznaky jako je kyselá chuť v ústech, škytavka, zmíněné pálení žáhy, palčivá bolest v dolní části hrudi i nepříjemné pocity v žaludku, nevolnost, nadýmání a průjem.

Prevence překyselení žaludku – na co si dát pozor během Vánoc?

Rada je jednoznačná a jasná – vyvarujte se přejídání, velkým porcím cukroví po jídle a večernímu luxování lednice, které vašemu žaludku určitě neprospěje. Důležitá je však i vaše poloha bezprostředně po jídle. Když sedíte nebo stojíte, gravitace pomáhá udržet kyseliny v žaludku. Pokud se však hodláte po dobrém svátečním obědě uvelebit vleže, můžou se dostavit výše popsané příznaky. I během vánočních svátků se snažte dodržet pravidlo, že poslední jídlo byste si měli dát zhruba tři hodiny před ulehnutím k spánku. 

Pohyb a čerstvý vzduch prospěje vašemu trávení

I když zimní počasí obvykle k venkovním aktivitám příliš nevybízí, procházky na čerstvém vzduchu vám po všem tom hodování udělají dobře a vašemu žaludku znatelně odlehčí. Určitě pomůže přestávka od těžkých jídel a prospějí i bylinkové čaje na podporu trávení. Ani během Vánoc nezapomínejte na přísun ovoce a zeleniny, jezte pravidelně, v menších porcích a tučné maso s vydatnou přílohou občas vyměňte za lehký salát. Prospějete tak svému zdraví a vy i váš žaludek si užijete Vánoce bez potíží s překyselením.

Zdroj: www.pilulka.cz, www.benu.cz

Autor: Veronika Tůmová

Nevzdávejte se cvičení ani o svátcích! Zkuste aktivity v teple i na vzduchu. Které?
Děti a pyrotechnika: Pravidla bezpečnosti a na co si dát pozor

Další články