Finsko zmrazilo majetek dalšímu oligarchovi. Má vazby i na Česko

Události: Finsko-české vyšetřování oligarchů (zdroj: ČT24)

Finsko zmrazilo majetek oligarchovi Gennadiji Timčenkovi, který v Helsinkách mimo jiné spoluvlastní sportovní arénu, ale má vazby i na Česko. Blízký spojenec Vladimira Putina prostřednictvím svých firem založil v Praze pobočku společnosti Gunvor, která obchoduje se zemním plynem. Podnikal také s Romanem Popovem stíhaným kvůli krachu Česko-ruské banky.

Timčenko patří mezi nejbohatší ruské oligarchy figurující na sankčních seznamech EU i USA. Je známý i jako milovník hokeje a v Helsinkách spolu s obchodním partnerem před sedmi lety koupili sportovní halu známou jako Hartwall Arena. Finské úřady nemovitost obstavily.

„Největší akcionář této arény je oligarcha blízký ruskému prezidentu Putinovi Gennadij Timčenko. Ve Finsku to byla velká kauza,“ vysvětluje novinář Jyri Hänninen.

Aréna pro čtrnáct tisíc diváků hostila poslední velkou akci na počátku tohoto roku, v posledních měsících navíc změnila své jméno, pivovary Hartwall totiž už nechtějí mít s ruskými spoluvlastníky nic společného. 

Finové obstavili i hotelový komplex

Finové obstavili i majetek společnosti Langvik Capital – mimo jiné i rozsáhlý hotelový komplex, který byl napsaný na Timčenkova obchodního partnera. „V roce 2000, když se Putin stal prezidentem, tito muži se stali miliardáři, a to jenom proto, že jim Putin pomáhal s jejich podnikáním,“ dodává Hänninen. Za ruskými oligarchy podle místních úřadů zůstaly i dluhy.

„Vláda zablokovala akcie hotelu a ta situace je taková, že majitel má dluhy na dani z nemovitosti,“ uvedl manažer hotelu.

V Česku stále existuje pobočka společnosti Gunvor – její mateřskou firmu, která měla před dvěma lety padesátimiliardový obrat, Timčenko vybudoval. Podle několika zdrojů blízkých Kremlu měl být faktickým majitelem ruský prezident.

„Všichni shodně popsali, že Genadij Timčenko tyto akcie držel pro Vladimira Putina,“ podotýká také ředitelka webu Investigace Pavla Holcová.

Vazby na Česko

Organizační složka pro Česko sídlí v Praze, v prostorách jedné z advokátních kanceláří. Podle pracovnice doručovací kanceláře je zde však jen adresa, ale nikdo z daných osob se na daném místě nevyskytuje.

Finační analytický úřad podle informací ČT zjišťuje, zda má firma nebo Timčenko v Česku nějaký majetek.

Další ruský oligarcha, který působil ve Finsku i v Česku, je Dmitrij Pumpjanskij. Jde o muže, který ve Slezsku papírově vlastnil továrnu MSA na výrobu armatur a jemuž Finové obstavili jednu z luxusních jachet.