InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ságaaneb Vizovský zázrak (Bolek Polívka)

    středa 8.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Divadelní představení.

  • Žehnání motorek

    středa 8.5 13:30 - Masarykovo náměstí, Třeboň

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hlavním cílem komunitního centra je stmelovat lidi, říká Lenka Bečková

Lenka Bečková v milevském komunitním centru.

Lenka Bečková v milevském komunitním centru.

MILEVSKO – Lenka Bečková stála spolu s Anetou Samcovou u zrodu milevského komunitního centra. To se otevřelo letos v lednu. Nabídlo za tuto relativně krátkou dobu celou řadu zajímavých přednášek a výstav a získalo si tak své příznivce. Nejen o tom mluví ředitelka Centra mladé rodiny Milísek Lenka Bečková.

 

Jak vlastně komunitní centrum vzniklo?

Na začátku byl nápad, ten jsem zhmotnila do projektu, který byl odeslán do vyhlášené výzvy z dotačního titulu Komunitní práce a prevence pro místní akční skupiny. Než se dozvíte, zda projekt byl schválen a vybrán k financování, to trvá minimálně půl roku. Nám se podařilo uspět a projekt byl vybrán. Nejdříve je velká euforie a pak začíná opět práce ohledně hledání a vybavování prostor, pracovního týmu, přednášejících. Nám se podařilo, získat skvělé prostory přímo v centru města v budově nad poštou. Když píšu nám, chtěla bych hlavně poděkovat mé kolegyni Anetě Samcové, která je důležitou součástí celého projektu.

Co je smyslem a cílem?

Hlavním cílem je stmelovat komunitu v daném regionu. Podporovat, aby se občané zajímali o život kolem sebe, o lidi, kteří žijí v jejich městě, o vzájemné setkávání a seznamování a hlavně, aby si uvědomili, že nejsou sami. Komunitní centrum má sloužit občanům. Mým přáním je vyzdvihovat lidi, kteří něco umí a vědí. Pokud se o tom nebojí povídat, rádi je tu přivítáme. My Češi si totiž moc neumíme vážit lidí, kteří něco umí, a to je podle mého velká škoda.

Komunitní centra fungují i v okolí, například ve Slabčicích nebo v Heřmani. Všude je program docela nabitý. I u vás?

Ano, i u nás už se toho za relativně krátkou dobu odehrálo poměrně dost. To je právě účel komunitních center. Kdybych měla zrekapitulovat ani ne roční činnost, tak si dovoluji říci, že to bylo velice pestré. Zjistila jsem, že mě velmi baví potkávat zajímavé lidi a oslovovat je. První přednáška, která zde proběhla, byla s panem Karlem Reinišem o historii Milevska. Zmínit mohu povídání s Monikou Hodačovou, autorkou knihy o doktorce Černé. Pro ženy bylo velice zajímavé setkání s Helenou Mc Alarumovou na téma denních rituálů. Byla tu také šperkařka a sklářka Veronika Havrlíková nebo majitelka ateliéru Vulpes-Vulpes - kožené výrobky Kateřina Lišková. Hodně inspirativní bylo i setkání s houslistou Jiřím Vodičkou. Nezapomenutelná je přednáška na téma Orlických vražd Kamily Muzikové. Podvodníci mezi námi, to byl název další přednášky s policistou Martinem Hrinkem. Nedávno tu byl mořeplavec Martin Dolečka, který nám vyprávěl příběh o tom, jak si splnil sen a obeplul celý svět. Byly tu také děti ze základní školy, které si přišly poslechnout vyprávění Zdeňka Kláska, autora mnoha pohádkových knih. Zapomenout nesmím ani na dětské příměstské tábory či na Romský večer, kde mohli návštěvníci ochutnat romské jídlo a poznat všemi smysly romskou kulturu, hudbu, zvyky. Měli jsme tu také obrazové výstavy. Vystavoval tu talentovaný chlapec z Milevska Vojtěch Teska. Musím říct, že jeho díla byla úchvatná a výstava měla svůj ohlas.

A co plány do nového roku?

Financovaný projekt Komunitní práce a prevence pro místní akční skupinu k poslednímu dni letošního roku končí, ale komunitní centrum pojede dál. Zkrátka začíná opět fáze hledání finančních prostředků na nájem, energie i mzdové náklady. Požádala jsem město Milevsko a jejich radní o podporu v podobě odpuštění nájmu, do té doby, než se nám podaří sehnat finanční prostředky.

Jak to dopadlo?

Bohužel bez úspěchu.

Přesto s důvěrou i odvahou plánujete?

Plány máme velké. Oslovuji každého, kdo navštíví naše centrum. Pátrám po dalších lidech, kteří něco zajímavého tvoří. A musím říct, že se vede. Nechci nic dopředu zakřiknout.

Když už nechcete prozradit, nemůžete alespoň naznačit?

Dobře tedy. Opět se setkáme s paní Muzikovou, tenkrát bude tématem fotbalové chuligánství, a protože je dcerou známého kriminalisty, ráda bych, aby se ještě dotkla devadesátých let a mafiánského podsvětí. Jsem také v kontaktu s fotbalovou legendou Honzou Kollerem, který přislíbil setkání a povídání si o jeho novém dokumentu. Poprosím čtenáře, aby mi drželi palce, ať to vyjde. Oslovila jsem i jednoho fotografa, který krátkou dobu žije v Kovářově. S ním už jsme na výstavě jeho fotografií domluveni. Uvítám od čtenářů i další tipy na zajímavé hosty. A poprosím – sledujte program našeho komunitního centra na internetu.

 

 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jirka 

    Reagovat

     

    Přesně tak. Městskou kasu by nevytrhlo, kdyby tuhle aktivitu podpořilo že by měli prostory na poště zadarmo.

    Vloženo 27.12.2022 13:23:03

  • Nick 

    Reagovat

     

    Je super, že tady někdo pořádá akce pro lidi.

    Vloženo 27.12.2022 12:34:22

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace