Roček: O čínské (vánoční) nejistotě a západních mindrácích

politika

V několika článcích jsem upozornil na dezinformace šířené na Západě o čínské epidemii covidu. O problémech Číny se současnou variantou koronaviru – Omikronem se ale nejvíce dozvíme z čínských médií, která jsou prý cenzurovaná a prý zatajují, co mohou.

Roček: O čínské (vánoční) nejistotě a západních mindrácích
František Roček, publicista
27. prosince 2022 - 09:01

Hlavní proud zápaďáckého a tedy i čechůnského mainstreamu, až na výjimky, je stejně přihlouplý jako u nás za komoušů v 70tých letech.


O nahlašování mrtvol

Politici, zvláště v USA, doufají, že v Číně zemře v současné situaci více než 1 milion Číňanů. Den před Štědrým dnem bylo evidováno (podle Johns Hopkins University & Medicine) v USA zatím 1.090.139 covidových mrtvol.

Za posledních 28 dnů v USA zemřelo 10.716 osob, Čína hlásí jenom 704. Podle údajů univerzity v Číně zemřelo na covid celkem 16.628 osob, podle čínských statistik zemřelo od začátku covidové pandemie méně než 6.000 pacientů.

Obávám se, že dnes již počty zemřelých nejsou důležité, protože jsou součástí propagandistického boje, upozorňuje v rozsáhlém komentáři pro Prvnizpravy.cz František Roček.

Protičínská šikulka Kamila Hladíková na sinopsis.cz 23.12.2022 v článku „Čína po zero covidu“ zapěla: „Jedním z hlavních zdrojů videí je aktivistka z řad sekty Falun Gong Jennifer Zeng. Feigl-Ding píše o nemocnicích, kde již není kam ukládat pacienty ani těla zemřelých, a o krematoriích v Pekingu, která jedou non-stop.“

Drtivá většina odkazů Hladíkové je z jakési sociální pavlače Twitter. Ověřování zpráv tam je stejně důležité jako chytání medvědích pšouků. Nahlašování počtu covidových mrtvol samozřejmě bude vždy s otazníkem, protože snižování počtu covidomrtvol i na úrovni okresu tamním činitelům může zajistit pochvalu, jak krásně se starají o zdraví čínského člověčenstva.

Ale nejde o ojedinělý jev, k němuž může (a bude) docházet.

V roce 2020 bylo nahlašováno méně zemřelých na covid i v některých lokalitách USA, aby nebyli lidé příliš vyděšeni nebo administrativa plísněna. Podobné případy byly zaznamenány i jinde po světě.

Např. v únoru 2021 se objevil na planetě Zemi v Severoamerikánově soudní příkaz a zpráva státního návladního, jež donutily stát New York uznat, že počet mrtvých obyvatel pečovatelských domů je téměř 15.000, když dříve hlásil 8.500 – což je číslo, které vyloučilo z covidomrtvol obyvatele, kteří zemřeli poté, co byli převezeni do nemocnic.  O co se jednalo?

Generální prokurátorka Letitia Jamesová zjistila, že demokratický guvernér státu New York Andrew Cuomo uvedl veřejnost v omyl ohledně COVID. Zpráva Jamesové dospěla k závěru, že ministerstvo zdravotnictví snížilo úmrtí spojená s pečovatelskými domy nejméně o 50 procent. Řada zákonodárců jeho strany Cuoma vyzvala k rezignaci.

Současná snaha poukazovat na to, že Čína dělá s covidem dnes všechno špatně a ještě hůře bude dělat zítra po poledni, je snahou vyzmizíkovat z člověčenského povědomí selhání západních států, a zvláště USA, v roce 2020.

V amerikánském National review 26.12.2022 vyšel článek „Soubory Twitteru: Platforma potlačila platné informace od lékařských odborníků o Covid-19“ ), v němž je uvedeno, že „během vrcholu pandemie Covid-19 se šéfové Twitteru sklonili před vládním tlakem, a cenzurovali informace, které byly pravdivé, ale nepohodlné, suspendovali zdravotnické profesionály, kteří nesouhlasili s názory establishmentu.“

Není od věci též připomenout následující:
Administrativa USA využívá humbuku kolem Číny, protože je třeba zapomenout např. na to, že starosta New Yorku jakýsi Bill de Blasio 2.března 2020 vyzval Newyorčany v tweetu, aby „pokračovali ve svých životech a vyrazili do města navzdory koronaviru". Nebo 9.března řekl, že „drtivá většina Newyorčanů, kteří jsou lidé mladší 50 let a zdraví, nejsou v žádném zvláštním nebezpečí, a pokud by to dostali, zažili by něco jako běžné nachlazení nebo chřipku." Nebo 11.března říkal lidem, „aby se nevyhýbali restauracím a normálním věcem, které lidé dělají. ... Pokud nejsi nemocný, měl bys žít svůj život."

Suma sumarum si Severoamerikánci demokraticky naspořili při covidu milion mrtvol.


Je mandarínských informací málo?

Protičínsky vybuzená Hladíková v článku napsala třeba, že „První jasnější zprávy o zhoršující se situaci začaly prosakovat v polovině prosince.“

Diskuze v médiích ale začala dříve, kdy v listopadu 2022 oficiální webové stránky Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí zveřejnily článek s názvem "O soužití s COVID-19: odhady a perspektivy". Již tehdy se v odborných kruzích diskutovalo o rozvolnění přísných pravidel a článek je jistou protiakcí: „…pokud Čína přijme novou strategii prevence epidemie pneumonie západních zemí, jako jsou USA, Spojené království, Izrael, Španělsko a Francie, počet nových infekcí v naší zemi pravděpodobně dosáhne stovek tisíc denně, z nichž asi 10 000 bude mít vážné příznaky.“

Po uvolnění pravidel proticovidové prevence s nárůstem případů onemocnění narůstala i diskuze o růstu onemocnění. Např. 14. 12. 2022 jsem se v oficiálním čínském tisku dozvěděl: „…Lékař v pekingské nemocnici řekl Global Times, že jeho nemocnice tento týden vyslala na kliniku pro osoby postižené horečkou více lidí a vyhlásila "červenou zónu" pro pacienty s covidem-19. Oddělení "červené zóny" jsou určena zejména pro těhotné ženy a osoby s chronickými nemocemi nebo závažnými příznaky.

Celostátní nemocnice druhého stupně a výše otevřely od středy více než 14 000 klinik pro léčbu horečky; Na místní úrovni je takových klinik 33 000, řekl další úředník NHC /Čínská Národní zdravotní komise) a poznamenal, že čekací doba mimo kliniku se na některých místech snížila z předchozího průměru čtyř hodin na pouhých 40 minut…“

Dodejme k tomu, že klinikou pro léčbu horečky jsou většinou nazývány ordinace, ne velké zdravotnické komplexy.

Byla tato zpráva jenom „prosakováním“ jak píše Hladíková, nebo informací o zvládání nárůstu případů?

Hladíková dále např. zaperlila „Nyní prorežimní činitelé tvrdí, že omikron je jen „běžná chřipka“, zatímco na jaře byl „smrtícím virem“. Tento primitivní výkřik dokládá, že Hladíková zamlčuje v článku, že během roku se stal dominantní variantou Omikron s vysokou virulencí ale lehčím průběhem, takže snížená míra obavy ze zdravotních následků jsou racionální.

Na čínském webu www.guancha.cn jsem od 17. prosince sledoval informace o slabosti a problémech čínského zdravotního systému a vývoji epidemie.

Například: 23.12.2022 jedna zpráva: Město Čching-tao je ve fázi rychlého přenosu koronaviru před vrcholem a současné denní nové infekce jsou 490.000 – 530.000 případů. Je to první velké město v zemi odhadující denní objem infekce na 500.000 (ačkoli odhad není být přesný ani na 10.000 jednotek), ale odhad budí důvěru.

Další příklady: V posledních několika dnech rychle vzrostla poptávka po lécích na léky, které léčí horečku, kašel a další příznaky, a před mnoha lékárnami se tvořily dlouhé fronty a dokonce bylo obtížné najít i jediný vhodný lék.

Celý průmyslový řetězec farmaceutických výrobců, farmaceutických distribučních podniků a maloobchodních lékárenských řetězců proto rozšířil výrobní kapacitu a 24hodinovou distribuci, aby zajistil dodávky v boji proti epidemii…

20.prosince: „Vrchol infekce nové koronavirové epidemie není obyčejným vrcholem, je to epidemická tsunami, kterou jsme všichni pocítili již v minulém týdnu," uvedl profesor Wang Guangfa, ředitel oddělení respirační a kritické medicíny v Pekingské univerzitní nemocnici…

Prof. Wang Guangfa popsal situaci v předposlední týden prosince: „V této epidemii ještě k nám nedorazil vrchol těžkého onemocnění, ale naše zdravotnické zdroje jsou již relativně omezené a mezi zdravotnickým personálem je mnoho infekcí. V uplynulém týdnu byly různé nemocnice v poměrně obtížné situaci. Nakaženého zdravotnického personálu je na našem oddělení poměrně dost, ale naštěstí se budou moci brzy vrátit do práce jeden po druhém, takže tlak na pracovní sílu bude menší…“

Jaké jsou podle profesora výhledy: „…Charakteristikou nové mutace není, že je na začátku závažná, ale že se závažné onemocnění objeví 5-7 dní po začátku infekce, takže vysoký vrchol těžkého onemocnění se objeví později než vrchol infekce. Kromě toho zhoršení základních (chronických) onemocnění novou mutací má také posun v čase.

Profesor nepodceňuje koronavirovou mutaci Omikron. Uvedl: „…postihuje především dýchací systém, a může se objevit závažný zápal plic, respirační selhání, syndrom akutní respirační tísně atd., takže oddělení respirační a kritické péče je první, kdo nese nápor pacientů. Kromě toho je zima vrcholem kardiovaskulárních a cerebrovaskulárních onemocnění. Proto je také nutné věnovat pozornost zhoršení základních (chronických) onemocnění po koronavirové infekci.“

Problémy čínského zdravotnictví nejsou zametány pod koberec, jak se snaží ukázat západní mediální tajtrlíci. Profesor uvedl o lůžkách JIP: „Máme 10 lůžek intenzivní péče na 100.000 lidí, 30 v rozvinutých zemích, jako jsou USA, ale USA mají také na vrcholu epidemické infekce výpadek zdravotnických prostředků. Je předvídatelné, že tomuto problému budeme určitě čelit i u nás.

Nemocnice by proto měly přijmout naléhavá opatření, nejprve co nejvíce rozšířit počet lůžek intenzivní péče. Nedávno také Národní zdravotnická komise navrhla urychlit rozšíření a transformaci zdrojů intenzivní péče, což vyžaduje, aby komplexní JIP terciárních nemocnic (tzv. na venkově resp. na okresní úrovni) dosáhla 4% z celkového počtu lůžek…“

O členění nemocných profesor říká: „Většina lidí infikovaných Omikronem není vážně nemocná a zdravotnická zařízení by měla pacienty vyhodnotit. Pacienti s nízkým rizikem mohou jít domů a vysoce rizikoví pacienti … by měli být přijati do nemocnice.“

Ještě naposledy vyjádření profesora Wang Guangfa: „Omikron se šíří rychleji a rychleji, přenos je stále silnější a silnější a patogenita je stále slabší a slabší, ale také vidíme, že drtivá většina hlavní epidemie BF.7 v Pekingu je ve skutečnosti symptomatická, bude mít vysokou horečku a přinese těžší pacienty.“ Poznámka: O koronaviru (současném epidemickém kmeni) se píše v Číně, včetně Hongkongu, také u jednotlivých případů jako o sub-linii XBB, XBD, BA.2.75.2, BF.7 a BQ.1.1.

V článku z 19. 12. jsem se dozvěděl, že s prudkým nárůstem počtu nových korunových infekcí v celé Číně byl všude nedostatek zdravotnických prostředků. Slabá základna zdravotnických zdrojů je na nejnižší úrovni zejména ve venkovských oblastech. „Stojí za to věnovat pozornost zejména tomu, zda venkovští prostí lidé mohou bezpečně přežít dopad epidemie první vlny (omikronu)".

K tomu lze dodat, že v této zimě nemocnice jsou zatěžovány nejen koronavirem. Akutní infekce, jako je virus chřipky a bakteriální respirační infekce, způsobují encefalitidu, ohniska myokarditidy a rychlé zhoršení celkového stavu organismu. Počty úmrtí i bez toho chronickými nemocemi zatížených pacientů proto porostou nejen péčí koronaviru.



Stín rozvojového statutu

Ačkoliv na západ od asijských tržnic je Čína vykreslována Západníky jako nebezpečně bobtnající centrum technologického zla, oficiálně podle parametrů OSN Čína sice má za sebou úžasný rozvoj, ale stále ještě v řadě parametrů odpovídá parametrům rozvojových zemí (ekonomik).

Nepřímo to je vidět i ve zdravotnictví. Venkovské oblasti jsou řídce osídlené a pro masy je relativně nepohodlné chodit na léčení do velkých nemocnic. Ve venkovských oblastech, kde je schopnost léčit závažná onemocnění relativně slabá, je to, zda tito pacienti mohou dostat včasnou a účinnou léčbu, hlavní zkouškou pro venkovský terciární zdravotní a zdravotnický systém.

V médiích jsou k dispozici též dosti podrobné informace o počtu pracovníků ve zdravotnictví. Např. „…Z 1.363.000 lidí pracujících na vesnických klinikách mělo 691.000 z historických důvodů nízkou úroveň odborného vzdělání a mohlo požádat pouze o osvědčení vesnického lékaře a zdravotníka. Obsah a místo výkonu praxe tohoto typu lékařské licence jsou omezeny. Licencovaný zdravotnický personál může praktikovat medicínu pouze ve venkovských oblastech, zapojit se do primární zdravotní péče a "záplatování" lékařských činností a poskytovat nejzákladnější lékařské služby obyvatelům venkova…“

K tomu na dokreslení: Podle celostátních statistik bylo do konce roku 2021 v zemi 13,983 milionu zdravotnických pracovníků. Mezi nimi je 3,521 milionu zdravotnického personálu v okresních zdravotnických zařízeních (včetně měst na úrovni okresů), 1,492 milionu zdravotnického personálu v městských zdravotních střediscích a 1,363 milionu zaměstnanců na vesnických klinikách, celkem 6,376 milionu.

Venkovské očekávání


Problémy venkova jsou v čínské kovidové agendě nepříjemné aktuální. Viz dlouhý titulek: „Lu Dewen: Venkovský zdravotnický systém čelí "dvojí ráně", jak se vyrovnat s vlnou návratu do rodného města během jarního svátku?“ (20.12. 2022)

V tomto článku a v řadě dalších se objevují slogany o zavádění „optimalizačních“ opatření "20 článků" a "Nových deseti".

Z toho vyplývá, že v nadcházející vlně návratu lidí o jarních svátcích dojde u venkovského zdravotnického systému ke zkoušce odolnosti. Lu Dewen, profesor Školy sociologie Wuhanské univerzity a výzkumný pracovník Výzkumného centra čínské venkovské správy, situaci komentoval.

Prof. Lu Dewen upozorňuje, že většinou v okresním městě je pouze jedna okresní nemocnice a na některých místech je také nemocnice tradiční čínské medicíny. V místech s velkým počtem obyvatel může být nanejvýš druhá lidová nemocnice, ale rozsah nebude velký. Zdroje těchto nemocnic jsou omezené k uspokojení každodenních lékařských potřeb lidí, tedy když není epidemie. Jakmile epidemie vypukne, bude ošetřování obtížné. Okresní nemocnice v podstatě nepřijímají vážné pacienty, protože je nedostatek jednotek intenzivní péče. Nemají ani dostatečné podmínky pro zřízení ordinací (klinik) ke zvládání horečnatých stavů, které nemusí být jenom koronavirového původu.

Lu Dewen varuje: Jakmile se epidemie rozšíří ve venkovských oblastech, očekává se, že relativně jednoduchá léčba bude obtížná.

Dne 18.12. vydala skupina integrovaného preventivního a kontrolního mechanismu Státní rady dokument o „krajské lékařské komunitě". Ve zprávě jsou signály, „že jsme v této oblasti nebyli dříve připraveni“ varuje profesor.

Zpráva hovoří o několika časových uzlech do konce prosince 2022, jako je "příprava na intenzivní zdravotnické zdroje", "příprava zdravotnického personálu pro intenzivní medicínu", "budování nárazníkových oddělení" atd.

Profesor Lu Dewen vzdychá: „… je opravdu pozdě usilovat o zvýšení pokrytí horečnatých klinik na více než 90% do konce března příštího roku.“

To vše lze interpretovat jednoduše a bez zesměšňování čínské administrativy. Čínské státní zdroje byly nasměrovány na prevenci, na rychlou plošnou detekci koronaviru a udržování rozsáhlých karanténních opatření. Masivní preventivní testy odhalující mnoho covidových infekcí finančně byly pro místní samosprávy velmi zatěžující. Testy byly finančně především na bedrech samospráv – regionů. To ale znamenalo též sebrat peníze z místních fondů potřebné pro řadu místních důležitých programů – i sociálních. Počítalo se s tím, že z centrální státní kasy budou nakonec muset přitéci do regionů peníze, které by výdaje saturovaly.

Ohromné výdaje na karanténním uzavření měst a regionů s miliony osob, a preventivní testy pro stovky miliony Číňanů, zastínily potřebu zrychleného navyšování počtu lůžek na specializovaných JIP odděleních nemocnic.



Vařit bez rýže?

I bez přechytralých zápaďáckách demokratických kecalů si Číňané uvědomují v jaké jsou momentální pasti. Prof. Lu Dewen to vyjádřil velmi jasně: „…pro chytrou ženu je obtížné vařit bez rýže.

Okresní nemocnice má jen tolik lékařů a oddělení a mít oddělení intenzivní péče znamená, že lékaři jsou převedeni z jiných oddělení, což ovlivní příjem jiných oddělení. Problém se objevil během epidemie ve Wu-chanu a na začátku roku 2020 některé venkovské nemocnice v provincii Hubei postavily svůj personál do první linie boje proti nové epidemii koruny a neexistoval způsob, jak se adekvátně postarat o běžné nemoci.

Ve srovnání s velkými nemocnicemi ve městech mají okresní nemocnice omezenou infrastrukturu, lékařská péče nemusí být schopna zajistit účinnou ochranu. Dozvěděl jsem se, že nyní se v některých okresních městech a venkovských oblastech začala epidemie šířit. Některé okresní nemocnice starající se o nové koronavirové pacienty přitom trpí tím, že lékaři po nakažení infekcí jsou v izolaci a pacienti stále obtížněji získávají léčbu…“

Pro venkovské oblasti neexistují žádné problémy s financováním, léky atd., ale problémem jsou místní podmínky. Podle profesora podmínky městských centrálních zdravotních středisek jsou relativně špatné a je velmi obtížné otvírat krizové ambulance resp. kliniky/ambulance pro zvládání horečnatých onemocnění.

Prof. Lu Dewen se v článku zmiňuje o důležitém faktoru: „…Pokud vím, obecně poměrně velké obce jsou obklopeny několika malými městysy a existuje "centrální město". Centrální město má velkou populaci a relativně velké zdravotní středisko, v takovém případě existují podmínky, které je třeba přeměnit na kliniku ke zvládání horečnatých onemocnění, která bude v akci 24 hodin denně, zatímco pro zdravotní střediska v okolních malých obcích je to obtížné.“

Opatření jako blázinec


Od tvrdé blokády koronahnusu přešla čínská administrativa ze dne na den k uvolnění opatření. Odborně se tomu říká „naprostý blázinec“. Změna opatření je pochopitelná, ale velmi náhlá, překvapivá. Čili čínská.

Náhlá změna politiky Číny v oblasti koronahnusu je mi sympatická, byla bezohledně přímá, čili rychlá. Ale z hlediska praktické psychologie nebyla pro mnoho lidí příjemná a technicky provizorní.  

Málo pozornosti je věnováno požadavkům obyvatel venkova. Obyvatelé měst jsou samozřejmě proti lockdownu, města jsou skutečně lokomotivou ekonomiky a dopad epidemie na ekonomiku je velký.

Některé venkovské oblasti zřídily uzavírky na dálničních křižovatkách a bylo dobré, že existovaly pro prevenci. Poté, co bylo oznámeno "Nových deset pravidel", musely být přes noc odstraněny. Místní základní kádry tvrdě vyžadovaly dodržování zákazů a preventivních opatření. A náhle další den požadují, aby byla odstraněna většina preventivní a kontrolní opatření. Lidé z toho byli samozřejmě naprosto vykulení. A úředníci prosazující pořádek vypadali jako debilové.

Venkov je velmi málo zasažen koronahnusem a západní propagandisté doufají, že přes lednové svátky se lidé nahrnou domů na venkov a ten zasviní koronahnusem. Nemocnice a místní ordinace nebudou stíhat, léků bude málo, prostě nádhera. Z Číny bude možné udělat koronavirového blbce. (Např. nějaká holka na seznam.cz 20.12. měla článek s rozkošným titulkem: „Čína teprve zjišťuje, co je covid. Nejsou doktoři, léky ani plán, co dál“.)

Prof. Lu Dewen o problému venkova překvapivě dumá jinak: „Chci navrhnout, že by se všichni měli pokusit vrátit na Nový rok na venkov, i když je epidemie. Je to stále snazší zvládnout tam. Venkovský život je obecně o jedné nemocnici a šíření nebude rychlé, protože ve venkovské společnosti je situace každé domácnosti velmi jasná, zatímco v okresním městě je mnoho cizinců a izolační podmínky jsou relativně špatné, čemuž je obtížné zabránit a kontrolovat to….

Na venkově dnes není mnoho lidí, kteří by hromadili léky… Všichni stále důvěřují místní vládě, protože městské zdravotní středisko a vesnické lékaři jsou známější, i když zde mohou být nedostatečné zdravotnické služby a zdravotnické zdroje, ale naopak informace o dostupnosti přenášené známými jsou poměrně silné. Lékaři a vesničané jsou velmi dobře obeznámeni o situaci, telefonují si, pošlou zprávu s požadavkem, co potřebují, je snadnější je zvládnout…“

Nouzově normální řešení


V internetovém deníku se můžete setkat i s předlouhými titulky článků. Jako např.: „Čchung-čching, Wu-chu a další místa umožňují asymptomatickým nebo mírným případům normálně chodit do práce a mnoho nemocnic prosazuje asymptomatický zdravotnický personál, aby se držel svých funkcí.“

V článku bylo uvedeno např., že podle veřejného účtu WeChat "Chongqing Daily" vydal úřad ve městě Čchung-čching (kolem 30 milionů duší) dne 18. května oznámení, že asymptomatické a mírně nemocné kádry a pracovníci stranických a vládních orgánů, firem a institucí na všech úrovních ve městě mohou chodit do práce normálně podle svých fyzických podmínek a potřeb svých pracovních pozic. Podobně se zachovali i ve Wuhanu.

Také 4 milionová průmyslová aglomerace Guiyang  vydala již 20. května „Oznámení o další optimalizaci epidemických preventivních a kontrolních opatření“ s návrhem, aby asymptomatické nebo mírně infikované lidské bytosti mohly nadále  chodit do práce.

K článku se vyjádřila řada čtenářů svými komentáři a jeden z nich uvedl „Právě jsem běžel do dvou nemocnic třetí třídy v Pekingu, abych navštívil lékaře, a mnoho lékařů a personálu kašlalo, a byli tam také lékaři, kteří ukončili léčbu (odhaduje se, že byli relativně vážně nemocní)…“

Příště o tom s kolika koronomrtvolami je třeba v Říši středu výhledově počítat.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif