Hlavní obsah

Pohroma favoritů. Vedle šampionů zaváhali na MS dvacítek i obhájci stříbra

Vedle hokejistů domácí Kanady, kteří nestačili na český tým, prohrál v úvodní hrací den mistrovství světa hráčů do 20 let také druhý finalista minulého šampionátu Finsko. Seveřané podlehli ve skupině B v Monctonu Švýcarům 2:3 v prodloužení.

Foto: Ron Ward, ČTK/AP

Švýcar Nicolas Perrenoud (vlevo) a Fin Aleksi Ervasti.

Článek

Právě duelem Finsko - Švýcarsko celý turnaj odstartoval. Finové, jimž na srpnovém MS v Edmontonu utekl titul až v prodloužení finále s Kanadou, sice skórovali jako první, ale po obratu Švýcarů zachránil alespoň bod gólem v 49. minutě Väisänen. Střeleckou převahu Švýcarů (27:16) pak završil po 41 sekundách prodloužení vítězným gólem Biasca.

"Skvělý pocit. Každý z nás opravdu velmi tvrdě pracoval a tuhle výhru jsme si zasloužili. Musíme však zůstat pokorní a nelítat teď příliš vysoko v oblacích. Trošku si zajásáme a užijeme tenhle úspěch, ale zítra už se musíme naplno vrátit zase do práce," uvedl pro web turnaje Attilio Biasca.

Dvě třetiny se trápil i druhý velký favorit skupiny B, mužstvo USA. Američané hráli s Lotyši ještě po druhé třetině 2:2, když soupeř dokázal dvakrát odpovědět na jejich vedoucí branky. V třetím dějství však rozhodli Lucius, Savage a Hughes a zámořský celek oslavil vítězství 5:2.

Ve skupině A v Halifaxu, mezi jejíž účastníky patří i Češi, deklasovali obhájci bronzu Švédové Rakousko 11:0.

Po dvou gólech dali Bystedt a Rosén, kteří si připsali navíc i asistenci. Rakušané budou dalším soupeřem českého týmu.

Reklama

Související témata: