AvtoVAZ zdvojnásobí investice a začne vyrábět elektromobil Lada e-Largus

Největší ruská automobilka AvtoVAZ, která vyrábí vozy Lada, investuje v příštím roce téměř 40 miliard rublů (13,2 miliardy korun), což je skoro dvojnásobek částky plánované na letošní rok. Investiční program na rok 2023 schválila správní rada firmy a informovala o něm ruská státní tisková agentura RIA Novosti.

Renault na začátku letošního roku prodal svůj většinový podíl v AvtoVAZu ruskému státu za pouhý jeden rubl. Ponechal si však šestiletou opci na zpětný odkup. Stát také v tomto měsíci získal za jedno euro majetek japonského Nissanu.

Koncem února AvtoVAZ kvůli nedostatku součástek omezil výrobu a některým zaměstnancům nabídl dobrovolný odchod. Na počátku prosince ruské ministerstvo průmyslu a obchodu oznámilo, že správní rada schválila výrobní plán na příští rok, který počítá s výrobou 401 600 vozů, zrekapitulovala agentura RIA Novosti. Podle prohlášení na internetových stránkách vyrobila firma letos do 6. prosince 200 000 vozů Lada.

Generální ředitel AvtoVAZu Maxim Sokolov nyní oznámil, že automobilka v roce 2024 zahájí sériovou výrobu elektromobilu Lada e-Largus. Objem výroby ani cenu zatím automobilka nesdělila. Sokolov uvedl, že bude záviset na několika faktorech, jako je poptávka a výše státní podpory, ale cílem je vyrábět nejlevnější domácí elektromobil. Pilotní série vozů má být vyrobena na konci roku 2023.

(ici, čtk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Né, že bych byl zastánce elektromobility, ale Rusko na to má zřejmě suroviny a časem se i vyřeší nové účinější akumulátory….

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy