Důvěra v ekonomiku je u lidí podstatně nižší než u firem

250
v_ekonomiku
Foto: Redakce FinTag.cz

Důvěra v ekonomiku mezi spotřebiteli po listopadovém mírném oživení znovu klesla. Domácnosti se oproti minulému měsíci méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace, hůře ale hodnotí svoji současnou finanční situaci.

Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. V prosinci poklesl počet domácností, které se domnívají, že současná doba je vhodná k pořizování velkých nákupů. Očekávání dalšího růstu cen se snížila. Důvěra v ekonomiku domácností je aktuálně na srovnatelné úrovni, jako byla důvěra firem v době propuknutí pandemie covidu [viz graf níže, pozn. red.].

„Po listopadovém zlepšení se důvěra mezi spotřebiteli v prosinci opět mírně snížila. Z výsledků průzkumu vyplývá, že domácnosti negativně hodnotí zejména svou současnou ekonomickou situaci. Pozitivně lze ale hodnotit, že mimořádně velké obavy z jejího dalšího zhoršování se začínají postupně zmírňovat,“ říká Silvie Vyplašilová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Odvolává se na to, že ve srovnání s listopadem se nezměnil počet respondentů očekávajících další zhoršení ekonomické situace v následujících dvanácti měsících.

„Pozitivem je snad jen menší strach z inflace, takže alespoň v tomto případě začínají domácnosti vidět světlo na konci tunelu,“ dodává hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Důvěra v ekonomiku klesla i u podnikatelů

Důvěra podnikatelů v prosinci poklesla výrazně v odvětvích stavebnictví a obchodu. Ve vybraných odvětvích služeb, včetně finančního sektoru se meziměsíčně nezměnila. Naopak v průmyslu se mírně zvýšila.

„Důvěra v ekonomiku mezi podnikateli setrvale klesá již od června tohoto roku. V prosinci byl zaznamenán propad zejména ve stavebnictví a v maloobchodě. Stavebnictví je ale současně jediným odvětvím, kde se důvěra přes výrazný prosincový pokles stále drží nad dlouhodobým průměrem,“ shrnuje vývoj vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Sezonně očištěné indikátory důvěry – bazické indexy

[Zdroj: ČSÚ]

Podle Petra Dufka už i stavební firmy nyní pociťují slabší poptávku. A obchodníci jsou podle jeho slov po dvou optimistických měsících skeptičtější, pokud jde o hodnocení nynější ekonomické situace.

„Příliš optimisticky nevyznívá ani očekávání firem pro příští měsíce. U průmyslu a stavebnictví došlo v posledním měsíci k nadějné stabilizaci, avšak ve službách začíná opět vládnout spíše skepse. A s ní přichází i stále silnější přesvědčení o tom, že nebude možné ceny dál zvyšovat jako doposud,“ říká Petr Dufek.

Právě ve službách a obchodě je proto v posledních měsících vidět, že stále méně firem počítá s růstem cen pro zákazníky. To ve stavebnictví, které čelí propadu poptávky, se nic takového ale neodehrává, právě naopak. Tam se totiž přesvědčení o zdražování opět blíží k nedávným maximům.

Co lze čekat v roce 2023

A co si vzít z letošních posledních čísel o vývoji nálady u spotřebitelů? Podle Petra Dufka minimálně to, že dopadla hůře než ve 3. kvartále a vyznívají ve prospěch recese. Pesimisticky vyznívají i očekávání pro následující měsíce, a proto v rychlý obrat ekonomiky zatím nic nenasvědčuje.

„Najít se dají ovšem i pozitivní signály. Například relativně vysoká zásoba zakázek v průmyslu, která umožňuje pokračovat ve výrobě i v objednávkově slabších měsících. Dalším příkladem je i velmi solidní finanční situace, kterou reprezentuje platební schopnost firem. A totéž vlastně platí i pro stavebnictví,“ tvrdí.

Přesto podle něj do nového roku vstupuje česká ekonomika s velkou nejistotou, která se odráží i na vývoji podnikatelských nálad. Pro úplnost doplňme, že souhrnný indikátor důvěry vyjádřený bazickým indexem se ve srovnání s listopadem snížil o 0,6 bodu na hodnotu 89,5 při stejném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 0,5 bodu na hodnotu 92,5 a indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 1,3 bodu na hodnotu 74,7.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here