Před třebíčskou baziliku se po dvouleté pauze vrátil živý betlém

foto Farnost při bazilice svatého Prokopa uspořádala po dvouleté pauze živý betlém, 27. prosince 2022 Třebíč. Scénu o narození Krista ztvárnilo na 50 účinkujících s množstvím živých zvířat.

Třebíč - Před baziliku svatého Prokopa v Třebíči se dnes po dvouleté pauze související s pandemií covidu-19 vrátil živý betlém. Scénu o narození Krista ztvárnilo na 50 účinkujících. Živý betlém předvedli třebíčští farníci poprvé v roce 2015, řekl farář baziliky Pavel Opatřil. Před pandemií si betlém, ve kterém nechybějí ani živá zvířata, přicházely prohlédnout stovky lidí. Zaplněné nádvoří před bazilikou a zčásti i sousední zámecký park byl i dnes.

Fotogalerie

Program před bazilikou začal v 15:00. Děti měly možnost projet se na velbloudovi. Hlavní pódium bylo umístěné na nádvoří před bazilikou a třebíčským zámkem. Příběh Kristova narození nejprve nabídlo vlastním pohledem asi 15 dětí. Dějem provázely postavy sourozenců Miriam a Jonatan. Děti líčily přeplněnost Betléma, ve kterém muž s těhotnou ženou marně hledají nocleh, aby nakonec spočinuli ve chlévě za městem. Narození Ježíše zvěstoval anděl přímo z oken baziliky, jako první se novorozenci přišli poklonit pasáčci dobytka. Nejmladšímu herci s mluvenou rolí bylo šest let.

Následoval průvod svaté rodiny i tří králů. Průvodu se podle režisérky představení Pavly Janíčkové účastnilo asi 30 farníků, Ježíškem byl přibližně dvouměsíční Jonáš. Novorozeně se dařilo do průvodu zapojit i v předcházejících pěti ročnících, jen někdy to bylo děvčátko, řekla Janíčková.

O hudební doprovod, který nejprve posouval děj dětského představení a následně doprovázel průvod, se postaral sbor zpěváků pod vedením Karla Tomka. Zazněly tradiční vánoční písně i méně známé skladby.

"Každý rok hledáme s týmem pořadatelů inovace a vylepšení. Máme vždycky velkou radost z obrovského počtu návštěvníků a dlouho jsme uvažovali, jak by šel zprostředkovat obraz až do zadních řad zasahujících hluboko do parku,“ řekl Opatřil k letošní novince, kterou byla velkoplošná obrazovka. Umístěná byla u zámecké kašny a umožňovala sledovat představení a průvod i těm, kteří stáli v zadních řadách.

V průvodu kráčela také živá zvířata, ovce či kozy zapůjčili chovatelé z blízkého okolí, z Poušova či Budišova. Velblouda, na kterém jel v průvodu jeden z králů, přivezl chovatel Tomáš Pater až ze severomoravského Kružberku. Sedmadvacetiletá velbloudice Jessy je podle Patera na podobné akce zvyklá, díky chovateli je zvyklá na městské slavnosti či jarmarky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 4°C

Celá předpověď