Na Valašsko, do pohádky Největší dar nás pozvou Marta Santovjáková Gerlíková a Pavel Sotoniak

26. prosinec 2022

Zpěvačka a režisérka Marta Santovjáková Gerlíková a klávesista Pavel Sotoniak jsou spojeni s pohádkou Největší dar, která vznikla na Valašsku, a je o valašských bozích i přírodních zákonitostech. Rozhovor je o natáčení pohádky, Valašsku i hudbě.

O pohádce:

Dle Wikipedie je Největší dar český pohádkový film z roku 2022 režisérek Darii Hrubé a Marty Santovjákové Gerlíkové z časů slovanských bohů, spojující osudy jejich a svérázných obyvatel malé vísky na Valašsku. Snímek měl předpremiéru v Ostravě; dne 1. prosince 2022 byl uveden do českých kin.

O Martě Santovjákové Gerlíkové:

Narodila se v Jablůnce na Vsetínsku. Od dětství zpívá lidové písně za doprovodu věhlasných cimbálových muzik z Valašska a širokého okolí. Podle Osobnosti.cz je posluchačkou Lidové konzervatoře v Ostravě. Na webu Bandzone.cz se píše o ní a jejím albu ...a kdo má čas, že přenáší lidové cítění do svých písní, svérázným a excelentním způsobem. Podílela se také na vzniku několika dílů pořadů ČT Folklorika.

O Pavlu Sotoniakovi:

Ač svým způsobem nenápadný, tak naprosto nepřehlédnutelný je Pavel Sotoniak, excelentní klávesista řady hudebních uskupení. Asi nejznámější je Bandjeez, kapela Davida Stypky.

Pavel Sotoniak

 

Spustit audio

Související