Bruntál: Do bruntálského betléma přibyl Klippelův sloup

28.12.2022 7:34 | Tisková zpráva

Bruntálský pohyblivý betlém se stále rozrůstá o nové části. Letos jej řezbář František Nedomlel doplnil o modlící se rodinu u Klippelova sloupu.

Bruntál: Do bruntálského betléma přibyl Klippelův sloup
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Bruntálský betlém je vystavený v kapli sv. Kříže v kostele Na Nebevzetí Panny Marie na náměstí J. Žižky. Veřejnosti bude i letos přístupný během Vánoc od 25. prosince do 1. ledna dopoledne od 10.00 do 12.00 hodin a odpoledne od 13.30 do 17.00 hodin. Do 2. února bude k vidění vždy před a po bohoslužbě a také kdykoliv po předchozí domluvě. 

O jeho prohlídku bývá tradičně velký zájem. Bruntálský betlém patří mezi největší v Moravskoslezském kraji. Rozkládá se na osmatřiceti metrech čtverečních.  Ze dvaatřiceti objektů je jich dvaadvacet pohyblivých. „Řídí jej počítač umístěný pod pivovarem. Program řídí i nasvícení betléma. Má pět světelných režimů, které znázorňují noc, svítání, den, dopoledne, odpoledne, stmívání a zase noc.  V noci polovina betléma zhasne,“ popisuje jednu z mnoha unikátností betléma Karel Peschke z Římskokatolické farnosti Bruntál.  

Betlém je dílem řezbářské rodiny Nedomlelových. Je vyrobený z lipového dřeva a vystřídal před více jak šedesáti lety původní sádrový. Josef Nedomlel, který se nechal inspirovat místem svého rodiště a života, vyřezal mimo jiné maketu svého rodného domu, bruntálského zámku, Křižlického vodního mlýna, několik kopií vesnických domů ze Starého Města u Bruntálu. 

O mimořádné dílo nyní pečuje řezbářův syn František, který jej od roku 2005 doplňuje o další stavby a postavy. Vloni například přibyla ševcovna, letos je to modlící se rodina u Klippelova sloupu. Jde o kopii rytířské věžičky, která je umístěna v zahradě jednoho z domů na ulici Kavalcova. Sloup byl postavený v první polovině 17. století na místě, kde byl při obléhání města Švédy zajat Wilhelm Eckershausen zvaný Klippel, velmistr Řádu německých rytířů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.