Hlavní obsah

Kampus Ostravské univerzity má zpoždění. Dokončí ho v lednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém univerzitním kampusu Ostravské univerzity (OU), který vzniká v historickém centru Ostravy, už se dávno měli učit studenti. Zatím však stále není miliardový projekt dokončen a obě nové budovy čekají na své využití. Přitom se počítalo, že kolaudace proběhne už loni na jaře. Ani další termín, letos na podzim, se však nepodařilo dodržet.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Obě budovy nového ostravského univerzitního kampusu už čekají na studenty.

Článek

Podle mluvčího OU Adama Soustružníka je však už vše na dobré cestě a kolaudace obou budov bude hotová v lednu.

Opravdu předpokládáme, že kolaudace by měla být hotova ve druhé polovině ledna.
Adam Soustružník, mluvčí OU

„Téměř všechny kolaudační souhlasy týkající se nové výstavby univerzitního zázemí na Černé louce jsme již získali. Chybí nám pouze dokončit kolaudaci budovy sportu, kde řešíme získání tzv. dodatečného stavebního povolení v důsledku změny ve způsobu zakládání této budovy,“ sdělil Právu mluvčí.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kolaudace má být hotová ve druhé polovině ledna. Na snímku Klastr umění a designu.

Otevření se blíží

Dodal, že univerzita je v intenzivním kontaktu se stavebním úřadem. „Opravdu předpokládáme, že kolaudace by měla být hotová ve druhé polovině ledna,“ upřesnil Soustružník. Pokud by se to podařilo, tak by si studenti nové univerzitní zázemí mohli užít v letním semestru, který začíná už v únoru.

Novým rektorem Ostravské univerzity byl zvolen Petr Kopecký z filozofické fakulty

Věda a školy

Podle informací Práva stojí za zpožděním stavby i další věci jako koronavirová epidemie a zdražování stavebního materiálu a energií. Nyní to však vypadá, že už se skutečně slavnostní otevření obou budov vzniklých u řeky Ostravice blíží.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Sportovní budova.

Nový multifunkční areál bude sloužit nejen studentům univerzity, ale i veřejnosti. V jedné budově vznikne Klastr umění a designu, druhá budova bude sloužit aktivitám zaměřeným na sport, zdraví a technologie. V areálu budou i podzemní garáže se 155 místy.

Nové studijní programy

Univerzita deklarovala, že se vznikem nových budov vytvoří 10 nových studijních programů, které budou reagovat na nové trendy.

Fakulta umění otevře v tzv. bílé kostce, tedy budově Klastru umění a designu, obory, jako je produkce v kulturních a kreativních odvětvích, grafický design a komorní hra. Tento bude jediným svého druhu v Česku.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Univerzitní kampus vzniká v historickém centru Ostravy.

V druhé, sportovní budově, v níž bude mj. fungovat Fakulta tělesné výchovy OU, se otevřou studijní programy jako sportovní vědy či behaviorální zdraví, sport a technologie. Tyto obory dosud v Moravskoslezském kraji nebylo možné studovat.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Vizualizace budovy se zázemím pro sport, zdraví a technologie.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Vizualizace Klastru umění a designu.

V Ostravě vznikla cvičná nemocnice

Věda a školy

Reklama

Související články

Jak zahraniční studenti vidí a hodnotí Prahu

Na české vysoké školy přijíždí každý rok tisíce zahraničních studentů na krátkodobý pobyt, nejčastěji z Francie, Španělska a Německa, často ale i z mnohem...

Výběr článků

Načítám