Šéfové velkých a středních firem vědí své: krizi se nevyhneme

Česká republika míří podle 90 procent generálních ředitelů tuzemských firem do recese. Pouze devět procent podnikových šéfů se domnívá, že recese se nám v nejbližších dvou letech vyhne. Velká část z nich naopak předpokládá pokles ekonomiky již v prvním pololetí 2023. Pro 40 % generálních ředitelů byl letošek nejtěžším rokem v poslední době. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PwC mezi více než dvěma sty řediteli středních a velkých českých firem.

Devět z deseti ředitelů podle něj očekává, že česká ekonomika vykáže v blízké době mezičtvrtletní pokles hrubého domácího produktu alespoň ve dvou čtvrtletích po sobě. Příchod recese předpokládají nejčastěji (61 %) v prvním pololetí příštího roku. Dalších 15 % šéfů firem čeká začátek recese ještě letos, 12 % sází až na druhou polovinu příštího roku.

»Jen devět procent z těch nejpovolanějších si myslí, že se recesi vyhneme. Generální ředitelé vidí, jaké problémy jejich firmám způsobuje především vysoká inflace a drahé ceny energií. Řada společností bude v zimních měsících omezovat nebo úplně zastavovat výrobu a hledat úspory. To nejspíš povede k poklesu HDP,« komentoval výsledky průzkumu řídící partner PwC ČR Jiří Moser.

Česká ekonomika mezičtvrtletně klesla podle Českého statistického úřadu už ve 3. kvartálu letošního roku, a to o 0,2 %. Meziročně ještě činil růst HDP 1,7 %. Je tedy pravděpodobné, že tuzemská ekonomika spadne do recese (definované jako dva mezičtvrtletní poklesy po sobě) již ve 4. čtvrtletí letošního roku.

Ani v příštím roce se zřejmě tuzemským firmám neuleví. Letošek přitom jejich ředitelé považují za jeden z nejobtížnějších roků vůbec. Pro 40 % z nich byl rok 2022 nejobtížnějším z posledních tří let.

»V loňském roce se firmy začaly nadechovat a ředitelé hleděli do letoška s optimismem, 79 % očekávalo růst výnosů a za největší problém považovali nedostatek kvalifikovaných lidí. Válka na Ukrajině ale tato očekávání změnila a výhled na příští rok je opatrný. Rok 2023 pravděpodobně bude ve znamení recese,« uzavřel Moser.

(ici, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy