Česko zamíří do recese už na začátku příštího roku, myslí si většina šéfů tuzemských firem

Průzkum
Česká republika míří do recese, jsou přesvědčeni generální ředitelé tuzemských firem. Vyplývá to z aktuálního CEO Survey, unikátního průzkumu poradenské společnosti PwC mezi generálními řediteli středních a velkých českých firem, jehož výsledky má redakce FAEI.cz k dispozici. Kompletní výsledky české CEO Survey 2023 budou zveřejněny začátkem února.
Česko zamíří do recese už na začátku příštího roku, myslí si většina šéfů tuzemských firem. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Pouze devět procent tuzemských šéfů oslovených v průzkumu, jehož se během listopadu a prosince se zúčastnilo celkem 202 respondentů z řad generálních ředitelů českých firem, se domnívá, že recese se České republice v nejbližších dvou letech vyhne. Velká část z nich naopak předpokládá pokles ekonomiky již v prvním pololetí příštího roku.

Pro 40 procent generálních ředitelů byl zároveň letošek nejtěžším rokem v poslední době. Devět z deseti generálních ředitelů středních a velkých firem očekává, že česká ekonomika vykáže v blízké době mezičtvrtletní pokles hrubého domácího produktu (HDP) alespoň ve dvou čtvrtletích po sobě.

Česká ekonomika mezičtvrtletně klesla už ve třetím čtvrtletí letošního roku, pokles dosáhl 0,2 procenta. Meziročně dosáhl růst HDP ve třetím čtvrtletí 1,7 procenta. Nelze tedy vyloučit, že česká ekonomika spadne do technické recese již ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Příchod recese předpokládají šéfové tuzemských firem nejčastěji (61 %) už v prvním pololetí příštího roku. Dalších 15 procent generálních ředitelů čeká začátek recese ještě letos, 12 procent sází až na druhou polovinu příštího roku.

„Generální ředitelé vidí, jaké problémy jejich firmám způsobuje především vysoká inflace a drahé ceny energií. Řada společností bude v zimních měsících omezovat nebo úplně zastavovat výrobu a hledat úspory. To nejspíš povede k poklesu HDP,“ komentoval výsledky průzkumu Jiří Moser, řídící partner PwC Česká republika.

Ani v příštím roce se českým firmám zřejmě neuleví. Letošek přitom považují jejich generální ředitelé za jeden z nejobtížnějších roků v životě jejich firmy. Pro 40 procenta šéfů firem byl letošek nejobtížnějším z posledních tří let. „Česká ekonomika je poměrně komplexní a diverzifikovaná a měla by tudíž být relativně odolná,“ dodal.

To je zhruba stejně, jako první „covidový“ rok 2020 (41 %). Jako jakási úleva se v tomto srovnání jeví loňský rok 2021 poznamenaný nejsilnějšími vlnami pandemie, lockdowny a nedostupností materiálů v čele s čipy.

„V loňském roce se firmy začaly nadechovat a ředitelé hleděli do letoška s optimismem, 79 procent očekávalo růst výnosů a za největší problém považovalo nedostatek kvalifikovaných lidí. Válka na Ukrajině ale tato očekávání změnila a výhled na příští rok je opatrný,“ konstatoval Moser. Recese podle něj nebude nijak hluboká, ani dlouhá.

Z prognózy britské poradenské organizace Centre for Economics and Business Research zveřejněné tento týden vyplynulo, že globální ekonomiku v příštím roce stáhnou do pravděpodobné recese centrální banky, resp. jejich boj s inflací. Růst úrokových sazeb se projevuje například horší dostupností úvěrů, což vede k omezování investic a tvorby pracovních míst.

Ilustrační foto: Depositphotos.com

PSALI JSME:
Světu v roce 2023 hrozí recese více, než se myslelo, varují britští prognostici

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Generali má celosvětově novou organizační strukturu

Správní rada společnosti Generali schválila tento týden na svém zasedání novou organizační strukturu, která odráží hlavní aktivity skupiny tak, jak je navrhl její generální ředitel Philippe Donnet. Od letošního …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB