Hlavní obsah

Legendární Jawy, techno BMW, čínská osmistovka i skútr od Hondy: Nejčtenější testy motorek na Garáži

Foto: Redakce Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetiválcová Bistella 500, radikální švédský chopper od českého nadšence, unikátní prototyp čtyřtaktní Jawy 350 OHC, exkluzivní BMW K1 nebo předválečné motokolo Jawa. I v letošním roce jsme se spolu s novými i staršími auty věnovali také motorkám a přinesli jsme vám spoustu redakčních testů. A teď jsme vybrali deset nejčtenějších za uplynulých 12 měsíců, abyste si je mohli připomenout.

Článek

A teď už pojďme k tomu nejdůležitějšímu. O jakých deseti motorkách se během letoška na Garáži četlo nejvíce?

1) Desetiválcová Bistella 500 na základech Péráku

Foto: Retro Garáž

Deset válců v Péráku? To je unikátní Bistella 500, na které se letos svezl náš redaktor Jan Čejchan

Pérák s motorem z deseti Pionýrů? Začínáte přemýšlet, co je to za bláznivost? Je to nejčtenější motorka na Garáži za letošní rok a unikání projekt českého inženýra a motocyklového nadšence Marka Foltise. Vlastnoručně zkonstruoval fascinující desetiválcovou motorku Bistella 500, zakládající na legendárním Péráku. Náš redaktor Jan Čejchan jezdil už na různých prototypech a jedinečných historických motorkách, ale k Bistelle při svém svezení přistupoval s respektem.

2) Bizon jako krátká epizoda v historii Jawy

Foto: Retro Garáž

Jawa 663 SST, lidově přezdívaná Bizon, je dílem akademického architekta Jana Tatouška

Už v roce 2021 nás navždy opustil akademický architekt Jan Tatoušek a náš motocyklový redaktor Jan Čejchan vám jako vzpomínku na jeho práci začátkem letošního roku představil jeho nejslavnější dílo. Krátkou epizodou v celkově zajímavé historii československé Jawy byl model 663 SST (Super Sport Tatoušek), lidově zvaný Bizon. Vznikl a byl uveden do výroby s překvapivou rychlostí a my jsme vám vyprávěli o jeho příběhu.

3) Radikální „švédské choppery“ vznikají i v Česku

Foto: Lukáš Kukla

V letošním roce jsme se svezli v zajímavých autech i na spoustě speciálních motorek. Jednou z nich byl i švédský chopper od Michala Cetkovského

Choppery jsou ikonické hlavně ve spojení s americkými motorkáři, ale pochopitelně se těší zájmu milovníků jedné stopy po celém světě. A dokonce i v Česku. Šikovný nadšenec Michal Cetkovský od Kutné Hory se inspiroval „švédskými choppery“ a stylové motorky s extrémně dlouhou „podkopnutou“ vyrábí i u nás. My jsme za ním letos na podzim vyrazili, abychom se na jeho unikátním stroji svezli a přiblížili vám, jaký je to zážitek. A těší nás, že se vám líbí!

4) Unikátní prototyp Jawy 350 OHC se čtyřdobým motorem

Foto: Pavla Kořenářová

Jawa 350 OHC, za kterou se hned v roce 1946 zavřela voda v továrně i v médiích

Komunistická propaganda desítky let hlásala, že Jawa je největším výrobcem motocyklů s dvoudobými motory na světě. Dlouhá socialistická éra dvoutaktů odstartovala už po druhé světové válce a už v sedmdesátých letech byla Jawa největším výrobcem jediného motocyklu s dvoudobým motorem na světě. Byl zkrátka zastaralý a o to zajímavější bylo naše setkání se záměrně zapomenutým prototypem motocyklu Jawa 350 OHC se „čtyřtaktem“. Zážitky s potenciálně konkurenceschopným strojem, avšak nikdy nevyráběným, vám přiblížil Jan Čejchan.

5) Velký skútr Honda ADV 350 do měst i na venkov

Foto: Lukáš Volšický

Honda ADV350 je velký skútr, se kterým se neztratíte ani mimo město

Cestovní endura i skútry se u lidí těší obrovské oblibě, ale přemýšleli jste někdy, co vznikne, když spojíte obě kategorie motorek dohromady? My jsme to v letošním roce zjistili, když jsme osedlali letošní novinku Honda ADV 350. Je to skútr, s jakým se příjemně žije, je ideální do měst i mimo ně a je překvapivě zábavný. A navíc za něj zaplatíte zajímavou cenu, protože začíná od necelých 155 tisíc korun.

6) CFMoto 800MT Touring je cesťák s pořádnou výbavou za málo peněz

Foto: Lukáš Kukla

Myslíte si, že čínské motorky nemají šanci uspět na našem trhu? Konkurenci z Německa i Rakouska umí překonat minimálně výbavou a cenou

Čínská značka CFMoto už několikrát úspěšně změnila naše představy o čínských motorkách, a dokonce se vrhla i do světa velkých strojů. Motorka CFMoto 800MT Touring je velkým konkurentem rakouských a německých cestovních endur, ale pokouší se zaujmout výrazně nižší cenou. Spojuje ji s parádní výbavou a nabízí hodně muziky za pozoruhodnou částku. Jak se na ní jezdí, co nabízí i kolik stojí najdete v našem letošním testu.

7) Plastové BMW K1 je pomníkem německé „techno-éry“

Foto: Lukáš Kukla

V BMW se rozhodli konkurovat japonským sportovním motorkám, a tak vyvinuli model K1. Ten je tak ošklivý až je vlastně i hezký

Fascinuje vás odvázaný styl osmdesátých let a milujete, když se spojí se světem motorek? Dokonalým obrazem své doby je unikátní sportovní motorka BMW K1, která v dnešních dnech je technicky zajímavou a ceněnou raritou. A my jsme se na ní letos svezli, povyprávěli vám o našich jízdních zážitcích a pořádně jsme vám ji nafotili, abyste si ji mohli detailně prohlédnout. „K-jednička“ je jedou z těch ikonických motorek, co si s ostatnímu určitě nespletete.

8) Motokolo Jawa 100 Robot jako důležitý milník v dějinách Jawy

Foto: Jan Čejchan ml.

Do našeho testu bylo zapůjčeno motokolo Jawa 100 Robot z roku 1938, ve zcela původním stavu, dokonce ještě na původních pneumatikách značky Baťa, které byly namontovány ve výrobě!

Náš redaktor Jan Čejchan vás v letošním roce seznamoval s dějinami Jawy, a dokonce se projel na osmdesát let starém motokole Jawa 100 Robot, šlágru třicátých let. Ve své době bylo snem mnoha mladých adeptů motorismu, toužících po levných motokolech. Jawa kompletně vyvinula vlastní model 100 Robot a celkovou konstrukci přiblížila více větším motocyklům než klasickým jízdním kolům. Ve srovnání s konkurencí byl výkonnější a měl třístupňovou převodovku.

9) Univerzální Aprilia Tuareg 660 pro cestování do práce i zahraničí

Foto: Lukáš Volšický

S novým Tuaregem 660 se Aprilia vrátila do kategorie cestovních endur. Restart působení na tomto trhu se náramně povedl

Hledáte dokonale univerzální motorku na každodenní dojíždění i cestování? V letošním roce jsme otestovali novou italskou Aprilii Tuareg 660 a zjistili jsme, že se s ní nemusíte bát do města, do dálek ani do bláta. S nejočekávanějším novým přírůstkem značky se Aprilia vrátila do oblíbené kategorie cestovních endur a ukázala, že se její restart povedl podle plánů. Tuareg 660 je naprostý univerzál, a tak to má u cestovního endura být.

10) Na motorce podél hranic

Foto: Dominik Valášek

Na náš výlet okolo českých hranic jsme vyrazili na sportovním Suzuki GSX-S 1000 GT

A kam na všech těch krásných nových i starších motorkách vyrazit? Jako správní Češi jsme se rozhodli objet naší zemičku okolo hranic, nasedli jsme na litrovou sportovní mašinu Suzuki GSX-S 1000 GT a vyrazili na cestu.

V našem pětidílném seriálu o naší cestě spojující všechny výběžky a taky nejsevernější, nejvýchodnější, nejjižnější a nejzápadnější města v republice. Zajímá vás, kudy jsme jeli? Prostudujte si náš seriál a začněte plánovat svou cestu na příští rok.

Související témata:
Načítám