S koncem roku končí i EET, elektronický systém tržeb. Nepřipraveným to může přinést komplikace

29. prosinec 2022 08:04

EET, elektronický systém tržeb, pomalu končí. Vláda zrušila povinnost obchodníků evidovat tržby online k 1. lednu příštího roku, tedy od příštího týdne. Celá věc má ale jeden háček a nepřipraveným obchodníkům může způsobit potíže. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

V čem tedy onen háček spočívá?

Čtěte také

Pokladny jsou na systém EET nastavené a jsou propojené s centrálním systémem, který ale přestane fungovat, popisuje Romana Barešová z Finančního úřadu Královéhradeckého kraje. „Ono dojde k úplnému vypnutí serverů, které přijímaly platby. To znamená, že se nenajde spojení a došlo by k prodlevě při tisku té účtenky.“

No a to zpoždění by u tisku každé účtenky mohlo trvat třeba i desítky sekund. A věc, která je teď hotová za okamžik, tedy právě vytištění účtenky, by mohla v případě fronty u pokladny prodloužit čekání zákazníků docela výrazně.

Co by tedy obchodníci měli udělat? Musí sami vyvinout nějakou aktivitu?

Čtěte také

Je to na nich a na dodavatelích jejich pokladních systémů, vysvětluje Romana Barešová. „Spojit se se svým dodavatelem pokladny a vypnout takzvanou fiskalizaci tak, aby opravdu potom nebyl problém v tom, že účtenky dlouho hledají signál a bude třeba docházet k prodlevě s jejich tiskem. Tedy úplně vypnout.

To ale neznamená, že by obchodníci měli kupovat nové pokladny - ty stávající mohou fungovat dál, ale je potřeba je trochu jinak nastavit.

A vědí to obchodníci? Jsou připraveni?

Čtěte také

Ptal jsem se jak prodejců, tak dodavatelů pokladních systémů, a tuhle věc zatím řešila jen menšina z nich. Dá se tedy předpokládat, že po novém roce určité komplikace nastanou, protože kromě toho, že pokladna bude hledat spojení se serverem a všechno potrvá, bude také tisknout dlouhé chybové hlášky.

Na druhou stranu by ty komplikace a možné zmatky neměly trvat dlouho, protože vypnout systém EET může obchodník sám a není to tak, že by musel čekat na příjezd technika. Obchodníci dost možná nebudou vědět jak systém vypnout, ale s tím jim jsou připraveni dodavatelé jejich pokladních systémů poradit po telefonu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související